Der foregår noget rituelt hjemme hos haveelskerne i denne tid: Julen er overstået. Vi er ovre det værste mørke. Vi er forbi Kyndelmisse.  Om lidt er det vinterferie. Lyset er kommet tilbage. Og så kommer nyorienteringen. Et helt nyt år. Et helt blankt lærred i haven, der kan males på med blomster og farver og former. Hvilken mulighed for igen at begynde forfra. Se magien spille igen… Og nu til det rituelle. Vi sidder og luner os. Ryggen har godt af en pause. Der er ild i brændeovnen. Te på kanden. Katten spinder. Og… Der åbnes for gode yndlingswebsteder, som sælger frø. Åh, skønne frøposer. Knitrende små frøposer, som det er så nemt at forkøbe sig i. Nemt at få tilsendt med posten. De vejer jo næsten ingenting og giver næring til store drømme om skønhed, farver, buketter og pragt. Hvis de da ikke ligefrem lover mad. For indenfor de seneste år, har frø til grøntsager overhalet salget af frø til blomster. Det nyttige tager over for det æstetiske.

”It’s very punk-rock to be out in a yard growing your own food”! Pink, popstjerne

Frøperspektiveringer

At sysle med at så og plante er mere end at så og plante. Det er et lille bitte bidrag en bedre verden og mere grøn og mere logisk verden. Vi har set det før – under 2.verdenskrig – hvor havebøger blev revet væk og hvor alle med respekt for sig selv og verdensfreden, såede, plantede og høstede… Og hvor Victory Gardens Bevægelsen blev til… (dette har jeg skrevet meget mere om i min seneste bog: Spis din have – klimakrisen set fra køkkenhaven).

Nu har vi en anden krise. Også den krise kan vi tænke den ind i vores bortgemte kompostkasser og sydvendte køkkenhaver: Hvis vi alle sammen dyrkede en lille smule have til husbehov (gerne i en altankasse) så kunne vi alle sammen lære nogle børn (og voksne) at mad ikke nødvendigvis kommer fra supermarkeder og at det er en tanke værd. Det her med lokal mad, klimabevidsthed og bæredygtighed. (FORTSÆTTES NEDENFOR – DU FÅR EN FRØLISTE – DU SKAL BARE TRYKKE PÅ CONTINUE READING…). 

HAVEN er godt i stedet at tænke bæredygtighed ind som parameter. Ingen grøntsag eller buket bliver mere bæredygtig end hvis den er høstet i egen have. Vi kan ikke være selvforsynende hele banden. Selvfølgelig ikke. Men vi kan give det en lille tanke. Og plante lille symbolsk frø. Man fristes jo til at sige, at hele denne rituelle årstidsbestemte handling med at tænke i frø og tænke over livet og tænke over livet i haven kan kaldes… Frøperspektiveringer.

”To plant a garden is to believe in tomorrow”. Audrey Hepburn.

GODE RÅD

Og hvad er bedre, når noget skal perspektiveres end at læse lidt. I nogle kloge bøger. Og gennemtrawle nogle kloge blogs (her kan www.havenyt.dk nævnes, som en af mine favoritter… ikke mindst fordi den handler om øko). Og angående bøger kommer jeg her med et farmor-råd: Gå på biblioteket! Gå til boghandleren! Gå på rov i din tantes bogreol! Lige nu er det eneste tidspunkt på hele haveåret, hvor der reelt er tid til at blive klogere. Mange af de andre måneder er fyldt med hårdt arbejde. Ude og inde. Lige nu har man faktisk mulighed for at få noget viden om det man laver – eller gerne vil skabe ude i haven – ind i knolden. Og den mulighed, bør man ikke lade gå fra sig… Ikke noget jeg siger, fordi jeg selv skriver havebøger og gerne vil have alle til at læse og købe dem. Men noget, jeg siger, fordi jeg tror, at mange af de ”botaniske analfabeter” fra min generation og generationen yngre en min, dem, der nu flytter i hus for første gang, kan have rigtig godt af at finde ud af hvad det er, de ikke ved. Og hvad det er, de ikke ved, at de ikke ved. Ikke fordi de skal slå sig selv oven i hovedet med deres ikke-viden. Men fordi, de skal spare penge. Og tid. Og kræfter. (Hvis du skal låne bøger om dette, så tag fat i “Den første have” eller “Barndommens Have” – de kan også stadig købes).

CITAT: – “dette er et sted, hvor alle de botaniske analfabeter lærer af dem, der har erfaring med at dyrke grønsager. Vi kan ikke blive ved med at spise mad, der er transporteret i cirkelbevægelser rundt om jorden, fløjet, kørt, sejlet, pakket, opbevaret, kølet… Vi kan ikke blive ved med at have det omgang af madspild, der ses i dag. Hvis vi alle sammen dyrker bare en lille smule grønt, der hvor vi bog – bliver verden til et bedre sted at være…”.  fra Facebook-siden som jeg tog initiativ til mens jeg skrev bogen “Spis din have”. www.facebook.com/grow-what-you-eat

Når jeg holder foredrag om have rundt omkring i landet, så plejer jeg at komme ind på gode spørgsmål, man

kan stille sig selv, hvis man gerne vil have mere ud af sin have. Det kan være spørgsmål som disse.

Hvad fungerede godt i sidste års have?

Hvad savnede du?

Havde du gæster nok, sjov nok, hygge nok?

Var der for meget arbejde?

Hvad vil du gerne have mere af/mindre af?

Hvordan har ryggen det?

Hvad var dine største fejltagelser – find ud af hvorfor?

Hvordan kan der blive spist mere fra din have?

Hvordan kan du få flere blomster?

Hvis du skal prøve bare fem nye ting, hvad skal det så være?

Hvad vil du gerne genopleve fra din barndoms haver?

GODE STEDER AT KØBE FRØ

http://www.seedsofitaly.com/ – Franchi frø var de italienske og helt fantastiske frø, jeg havde i min butik i Kongens Have. De frø fås på nettet her. Det er et gammelt italiensk familiefirma, der har eksisteret i 7 generationer. Ingen Ø-mærke pga italiensk regel-kaos.

www.froetorvet.dk – anbefales. Et rigtig fint lille forum.

www.froebutikken.dk – anbefales – har selv fået frø herfra. De er gode. Og økologiske.

www.albinusfro.dk – en af mine yndlingssider. Der er også en fin blog.

http://www.impecta.se – anbefales af kendere.

www.fuglebjerggaard.dk – Camilla Plums netbutik med skønne (øko) frø til høje priser. Er afprøvet og er pengene værd.

www.isabellasmith.com – webbutik med frø i flotte poser og fin indpakning. Dyrt og dejligt.

www.plantetorvet.dk – dejligt sted at handle, fordi man kan få alting. Også så-og-prikle-jorden, der skal bruges til forspiringen. Noget der er lidt tungt at slæbe hjem selv og dermed rart at købe på nettet. Også gode frø…

www.solsikken.dk – pålidelig og gammel i gårde webbutik med øko-frø.

http://www.thompson-morgan.com/ – den klassiske og helt fantastiske engelske webshop. Må prøves bare en gang i livet.

www.albertines.dk – dejligt frøfirma med stor social ansvarlighed. Stensikre frø. Er afprøvet.

www.weibulls.dk – igen og igen vender jeg tilbage til Weibulls frø når noget bare skal lykkes. For eksempel, hvis jeg laver haveprojekter med børn. De er virkelig gode og pålidelige. Men siden opfører sig lidt underligt på dansk, men frøene købes også i supermarkeder…

Desuden køber jeg mærkelige frø hos Amazon og bytter mig frem…

MIN BLOMSTER-FRØLISTE – sakset fra min seneste bog

Her er en liste over skønne frøblomster, som er gode i buketter, og som derfor kan indgå i det, der kan kaldes ’skærehaven’. Arbejdet med blomsterne begynder med indkøb i januar-februar, forspiring i februar-marts-start-april, så kommer udplantning i april-maj og såning direkte på voksestedet fra april til juni, så skal der tyndes ud, vandes og endelig det bedste: At plukke blomster og lave buketter og måske pynte lidt mad med de spiselige af blomsterne.

 • Natviol, rosa og hvide blomster, dufter om aftenen, blomstrer året efter såning (toårig sommerblomst).
 • Studenternellike, mange farver, blomstrer året efter såning (toårig).
 • Digitalis/fingerbølblomst, mange farver, meget høj, meget giftig, trives godt i halvskygge, toårig, men spreder sig og sår sig selv, når man først har haft den én gang.
 • Stokrose (hvid, gul og rosa), staude eller toårig plante, der kan trives i næsten al slags havejord, sår sig selv.
 • Atlaskblomst, etårig, hvide-rosa-røde nuancer, god til buketter, nem.
 • Løvemund, etårig sommerblomst i alle regnbuens farver, forspires og udplantes i maj måned.
 • Kornblomst (blå, hvid, bordeaux og rosa), sommerblomst, der skal sås hvert år.
 • Okseøje, sommerblomst, marguerit-agtig, hvid-gul, sås i starten af april.
 • Mølleblomst, lyserød-ferskenfarvet sommerblomst, trives i let porøs jord, udplantes om foråret.
 • Ærteblomst (Lathyrus), etårig sommerblomst, der klatrer op ad hønsenet eller et stativ. Hvid-pink-sort-blå-lilla. Forspires i marts og udplantes i maj. Vælg typer med lange stilke til buketter.
 • Gyldenlak, mange farver, nem etårig sommerblomst, som tiltrækker bier.
 • Frøkenhat (Zinnia), etårig sommerblomst, hvid-gul-pink-rød. Forspires gerne, kræver god jord, udplantes i maj-juni.
 • Hjulkrone, gror som skidt, de blå og hvide blomster kan bruges som pynt på mad foruden i buketter, sås i foråret på voksestedet.
 • Jomfru i det grønne (Nigella), nem etårig sommerblomst, hvid-lilla-blå, frø kan bruges til mad (oftest på brød).
 • Morgenfrue, gul-rød-orange-hvidlig sommerblomst, sås direkte på voksestedet om foråret – gerne flere gange for at forlænge morgenfruesæsonen.
 • Mamelukærme, pink eller hvid sommerblomst, der sås i løs jord i april-maj.
 • Tallerkensmækker, etårig, gror eksplosivt, kan forspires for at komme tidligere, de delikate orange, røde og gule blomster kan spises og pryde en salat, gror godt op ad et stativ.
 • Ridderspore, blå-hvid-lyserød, etårig sommerblomst, sås i løs muldet jord i april.
 • Stolt kavaler, pink-hvid-blandingsfarvet sommerblomst, sås i løs muldet jord i april eller forspires fra marts.
 • Røllike, fås i hvid-rosa-rød, meget nem og sår sig selv, urteagtig, god til forblæst bed.
 • Valmuer, vilde farver fra rød-hvid-lilla-sort, toårige sommerblomster, kommer året efter såning, men de sår sig selv fra år til år. Hjælp de første på vej.
 • Honningurt, lilla og sjældent hvid, jordforbedrende (bruges også på brakmarker), tiltrækker bier.
 • Sommerasters, mange farver, fuld sol, bliver store og gode til buketter.
 • Moskus-katost, rosa-hvid-lilla, der findes mange blomster i katostfamilien, de er nemme og fyldt med nektar, der tiltrækker bier.
 • Dild, som dildskærme til buketter.

NB. Så ikke de fine sommerblomster i en pærevælling, medmindre der er tale om en eng. Ved en eng vælges de blomster, der vil klare sig bedst under de forhold (valmuer og kornblomster). Hvis det skal være en skærehave eller bare et bed med sommerblomster, så vælg fem-ti stykker ud, og så/udplant dem i grupper. Det ser bedst ud og giver blomsterne bedst mulighed for at udvikle sig.

PS. Signe Wenneberg holder foredrag om haven i hele landet – i foreninger, på skoler, på biblioteker, i banker, på messer og i virksomheder. Hvert foredrag er sat sammen til lejligheden. Det tager ofte udgangspunkt i “fra havedrømme til drømmhave”, men også i “bæredygtighed og den nye grønne forbruger” eller i “haveterapi”. Ring eller skriv, hvis du vil høre mere. www.signewenneberg.dk/foredrag

 

Facebook kommentarer

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg er forfatter og foredragsholder - samt uafhængig journalist. Udkommer på egne platforme. Er især at finde på Instagram - her på bloggen - og på Facebook-siden. Følg med hvis du interesserer dig for hverdagsaktivisme, dyrevelfærd, bæredygtighed, ressourcer, hus og have, mad og madspild.

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...