Det er marts. Vi er lige straks nået til forår i årstidshjulet og havekalenderen siger uge 10. Men ligesom sidste år er der hvidt derude. Sne, kulde og endda frosne fjorde. Sidste år tøede det. Ligesom alle andre år. Det er det, der er så livsbekræftende ved at følge haven tæt. Alting går over. Det bliver altid forår igen. Også i livet og i overført betydning.

Her er den haveklumme jeg skrev uge-for-uge i 2017. Jeg har redigeret den let og forkortet en smule her i 2018. Klummen er en invitation – også til mindre erfarne haveejere om at komme med ud i lyset og finde glæden ved alt det, der gror.

Nedenfor har jeg skrevet ti ting, du kan gøre i haven lige nu. Du kan bruge listen også hvis du har en ny have eller hvis du lige har fundet ud af, at du i grunden godt kunne være sådan en, der er haveinteresseret.

At opdage haveinteressen handler om at opdage natur, sanselighed og glæde. Det handler om at ”se”. Om at være opmærksom på alt det vidunderlige, der omgiver os. Om at kigge på små nære mirakler, i stedet for at se os blinde på alt det storslemme i verden. Som Jon Stewart, tidligere talkshowvært, der er blevet økologisk bonde, sagde om at overleve det politiske klima, da han for en kort 

bemærkning var tilbage på skærmen: ”Få dig en hobby”.

Der er ikke noget, altså bortset fra at få børn og dernæst, at holde husdyr, der er mere livsbekræftende, end at have haven som hobby. Det er også derfor man taler så meget om landbrugs- og haveterapi for stressramte. Det virker. Både beroligende og opmuntrende. At man bliver bedre til denne hobby med alderen er også smukt. Mange andre sportsgrene er akkurat modsat. Her i haven har de ældste havemennesker de højeste agtelse. Det er en rar kultur.

Desuden må man nødvendigvis være udendørs for at dyrke have. Det betyder, at man får lys og luft og motion. Så bliver man glad. Og man følger hele tiden med i ikke bare årstidernes gang, men i små undere. Noget med dyr, jord, blomster, planter, træer, liv. Som man kan snakke med andre om: Altså har man noget positivt at tænke på og tale om.

1. HOLD ØJE MED SKRUBTUDSER

Det er som om alting er lidt længere fremme nu her i dette tidlige forår. Derfor skal vi allerede nu holde 

øje med skubtudserne. De ligger i dvale nu. Men de vågner alle sammen på en nat her i marts. Sådan en nat vil jeg gerne opleve igen. Jeg boede engang for mange år siden mellem en skov og en mose (i Charlottenlund). Her oplevede jeg flere gange den store skrubtudsevandring. Det var helt uforglemmeligt. Tudserne vågner. Sunder sig. Og begiver sig afsted i flokke på tusindvis. De bliver kørt over af biler og det sker jo, selv om de er fredede. Flokkene fortsætter ufortrødent gennem haver og krat og over nye veje. Indtil de er fremme. (Note i 2018 – det lykkedes, jeg oplevede faktisk den store skrubtudsevandring, som du kan læse om her – nederst).

Skal vi ikke aftale – også her i 2018 – at vi tager billeder og lægger på Instagram, hvis vi ser flokkene af tudser? Så vi andre kan løbe ud i nattøj med lommelygter og betragte tudserne. Det sker samme nat i hele landet. Og kun een nat.

2. SÅ ÆRTEBLOMSTER

Det er endelig nu! Jeg er så småt begyndt at så ærteblomster (Lathyrus). Jeg har stillet to krukker ude i drivhuset, de får frost og kølighed og vi må se om det går. Og jeg har stillet to potter inde i vindueskarmen, alt for varmt, det giver lange ranglede spirer. Men jeg er i gang!

Jeg kommer til at så frø i små bakker senere, to frø i hver. Men lige nu har jeg puttet en håndfuld frø i store krukker. Læg mærke til at frøene er våde. De har ligget i vand i et døgn, det gør det lettere at bryde den hårde skal. Jeg har også engang snittet hvert et frø med en kniv, sådan kan man også sikre spiring. Husk at bruge så- og priklemuld, ikke pottemuld, ikke havejord, ikke kompost. Og lad ikke potterne udtørre, det tåler de små spirer ikke.

3. NYD FORÅRET – DRIV GRENE OG PLUK BLOMSTER

Denne uge ligner ikke næste uge. Den ligner heller ikke ugen før. Man kan se det på planterne. Det forandrer sig hele tiden og det er magisk, at følge med i. Tag grene fra haven ind og driv dem frem til blomstring. Pluk blomster. Vintergækker, vibeæg, snepryd, scilla, vårkrokus, erantis og mine favoritter: Dorothealiljer, som minder mig om min yndlingshave. Det er min barndoms have. Min mors gamle have, som ikke findes mere. Her er den fotograferet lidt længere fremme, når der også var blå, gule og hvide anemoner blandet med alt det andet.

4. LÆS HAVEBØGER

Der er stadig dage med frost og sne. Også i den kommende uge og også i ugen der gik. Derfor er der

Min have i denne uge

stadig dage, hvor vi må tøjle os selv og erkende, at vi ikke kan meget andet i haven end feje lidt sne og rydde lidt op. Vi skal virkelig vente! Men så kan vi læse op på stoffet. Det siger jeg ikke fordi jeg selv skriver havebøger. Jeg siger det af to grunde: 1. Der bliver ikke tid senere, hvis du bliver optaget af haven, for der kommer til at være nok at gøre resten af sæsonen og om aftenen falder du træt omkuld på sofaen og orker næppe at læse om have. 2. Mange spørger mig hvad man skal gøre, hvis man nu er helt blank og ikke ved noget om have og har fået en stor tom grund eller skal starte forfra i en gammel have, hvor man ikke aner, hvad man skal.

Jeg anbefaler bøger! Start med at læse noget om det du ikke ved, så du ved, hvad det er, du ikke ved.  Gå gerne på biblioteket. Som Cicero sagde:

”Har du en have og et bibliotek, da mangler du intet”

 

5. LÆS OGSÅ OM GIFTIGE PLANTER

Vi har lige været en tur på Hillerød Akutmodtagelse, fordi min 16-årige havde meget høj feber (og det er tilsyneladende bare influenza). Her så jeg denne plakat i venteværelset.

Derfor kom jeg til at tænke på, at man nu ser noget i skovbunden, som man aldrig så førhen: Man ser smarte urbane hipstere på tur iført alt for lidt tøj og kæmpe stort engagement udi ny nordisk mad. Der samles urter og svampe og blomster. Mange er nemme. Skvalderkål og mælkebøtte er nemme, de er fremme nu og ses allerede på marts-tallerkener rundt omkring. Men jeg kan ikke anbefale nok, at læse lidt om de giftige/de gode. Køb eventuelt håndbøger antikvarisk og tag med i rygsækken.

6. BRÆNDE SOM INSEKTHOTEL

Måske trænger du til at få varmen udendørs? Det kan være ret terapeutisk at kløve brænde, skære 

brænde og stable brænde. Især hvis man er sur over et eller andet. Det er nu også meget rart bare at få ryddet op. Måske ligger der alle mulige nedfaldne grene og halve træer og flyder rundt omkring, som skal ordnes og samles og hugges.

Her har jeg taget et billede af en brændestabel ud mod vejen hos nogle (for mig ukendte) meget pertentlige haveejere. Der er noget grafisk smukt og roligt over denne brændestabel. Og den ligner næsten et insekthotel. Som er en anordning af træ, med mange forskellige huller og revner, hvor nyttige insekter kan flyve ind og ud. Som på hotel.

7. D-VITAMINMANGEL OG SOLLYS

Nu er vi for enden af en lang mørk vinter. Der er lys for enden af tunnelen. Er der en solståle, så find en krog og sæt dig med en god bog. Bare en halv time. Få noget lys og noget sol og noget naturligt D-vitamin. Det giver energi. Husk solcreme.

Erantis – plukket lige nu i denne uge… 

8. FJERN GRAN FRA BEDENE

Hvis du lagde gran over sarte planter efter jul, så er det ved at være tid til at fjerne det nu, så løgplanterne kan få lys og luft. Tag det væk, når den næste sne er smeltet (nok midt i den kommende uge – gælder også i 2018). Hvor skal du gøre af det gamle gran nu? Det skal ikke i skraldespanden, for grønt-spanden bør vi bare udfase, og genanvende alt organiske på grunden. Men det skal heller ikke i komposten. Det er for surt og for stikkende. Du kan nu enten brænde grenene på bålet. Eller gøre sådan som jeg, der starter forfra i en have, hvor der ikke er gjort noget i mange år: Læg alt hvad der er ”surbunds-skovbunds-agtigt” ind under rododendronen. Der mangler altid noget fornyelse.

9. SÆBE OG HØJTRYKSSPULER PÅ GLAT TRÆTERRASSE

Våd træterrasse efter rensning. Træsorten er Guariuba. En af de mindre kendte tropiske træsorter #fsc

Efter en lang våd og klam vinter er det uundgåeligt, at træværk udendørs bliver glat og snasket. I hvert fald det træ, der er placeret horisontalt. Som på trapper og terrasser. Det er farligt og man risikerer at falde. Derfor frem med sæbe, brun sæbe er godt, og højtryksspuler, som er et uundværligt haveredskab hjemme hos mig.

Jeg bruger den kun en gang om året på træværk, ellers bliver det for slidt, man skal passe lidt på med at gå for voldsomt til værks. Højtryksspuleren er i øvrigt også god til at rense ruder i drivhus.

10. DEL UD AF DIN HAVE

Er der noget i din have, du har for meget af? Er der erantis over det hele? Vintergækker som store

 lysende stjernetæpper?

Så kan du måske bytte og dele. Sådan har man altid gjort her på vores breddegrader. Man har ikke købt sig til alt det, der er i gamle haver. Man har byttet sig frem. Delt ud af det, der var.

Den tradition med økologisk bytteøkonomi kan vi fortætte. Vi skal bare huske ikke at indføre snegle og ukrudt fra andre haver, til vores egne haver, men være varsomme med at rense.

UGENS MEST POPULÆRE 

Mest populære HAVEBILLEDE FRA MIN INSTAGRAM –  hvilket jeg noterer mig, fordi det er skægt at se, hvad der interesserer havemennesker derude. Blomster! Vi vil have blomster nu!

Dorothealiljer

Hvis du har ideer, forbedringer, forslag til bloggen – eller tanker om samarbejder eller ønsker om at fået foredrag om have eller bæredygtighed ud til din kreds af mennesker, så send endelig en e-mail – gælder også i 2018 🙂

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her.

Kan du lide hvad du læste? Vil du gerne have flere indlæg om have? Vi får ikke løn her på POV og ikke anden mediestøtte end den læserne giver os. Så jeg er meget glad for støtte på Mobilepay: 21435463. 

Tidligere indlæg kan læses her på bloggen. Jeg begyndte at skrive haveklummen i uge 1.

Og en lille ting efter rulleteksterne. Det her citat har jeg længe haft liggende på mit skrivebord. Vigtigt at huske!

 

Facebook kommentarer

1 Kommentar

  1. Schwerti

    Mange takk

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg er forfatter og foredragsholder - samt uafhængig journalist. Udkommer på egne platforme. Er især at finde på Instagram - her på bloggen - og på Facebook-siden. Følg med hvis du interesserer dig for hverdagsaktivisme, dyrevelfærd, bæredygtighed, ressourcer, hus og have, mad og madspild.

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...