Her kommer som lovet en lille guide til det mest klimavenlige juletræ.

Som så meget andet forbrug gælder selvfølgelig denne gyldne regel – man belaster jordkloden mindre, hvis man IKKE forbruger noget, således heller ikke et juletræ.

Men jeg synes nu nok, at man både kan være opmærksom på klimakrisen – men samtidig også være fan af traditioner og common sense – og vil i den forbindelse minde om at: “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget”.

Og hvis vi ikke brugte juletræer – som er en landbrugsafgrøde – så ville der blive dyrket noget andet end juletræer på marken, noget, som måske er værre for biodiversitetskrisen og klimakrisen og for fugle og insekter (dyrene har glæde af juletræsmarker).

Der forbruges 1.5 millioner juletræer i Danmark. Derfor giver det mening at tale om, hvordan vi forbruger juletræer mest muligt bæredygtigt. Det handler om at vælge det rigtige træ – og om at beholde træet til glæde for haven og biodiversiteten, når julen er forbi.

1.Det bedste er at finde et VILDSKUD i haven. Eller et vildskud på din nabos grund. Brug det som juletræ. Også selv om det sådan set er en lille fyr (træsort) eller er pilskævt (charme).

2. Køb et juletræ LOKALT. Som det vi ser her på siden fra Søren fra Tirsvæld. Køb et økologisk/ikke gødet/ikke gift-sprøjtet juletræ.

3. KØB en RØDGRAN. Det vokser hurtigere og kræver ikke gift og gødning og det er meget smukt og traditionelt H.C.Andersen-agtigt. Køb meget gerne økologi og fairtrade – der er gode mærker, som viser vej.

4. KØB IKKE Normann, sølvgran, Nobilis og andre ædelgran-træer. De har et langt større CO2-fodspor end rødgran. De vokser langsommere. De kræver som hovedregel meget giftig gødning ikke godt for insekter, dyreliv og grundvand.

5. Køb IKKE UDENLANDSKE træer m belastende CO2-aftryk. Støt danske landmænd.

6. KØB IKKE PLASTIK – som er fløjet ind fra Kina. De er grimme. De er produceret under vilkår vi ikke ved meget oml om. De har i grunden ikke noget med H.C.Andersen-traditionen at gøre.

7. Køb absolut ikke potte-juletræer. Heller ikke selv om det lyder smart. Sidste år gjorde jeg allerede i november opmærksom på et der foregik noget virkelig lusket omkring 2019-mode-dillen POTTEJULETRÆER. Det viste sig senere, at de IKKE overlevede, ikke blev genplantet, ikke blev IKKE afhentet. De var IKKE økologiske modsat oplysning på hjemmesiden. Og folk betalte for træer, de aldrig fik. Den ballade undgik dem, der læste med her på min side… 🙂

Lille Eva og juletræet.

Mere info

Hvis man henter en rødgran på mark/skov henne om hjørnet så har sådan et træ et CO2-fodspor på 15 kilo. Til sammenligning har EN ROSE FRA HOLLAND et CO2 fodspor på 5 kilo. Altså har tre roser samme aftryk som juletræet. Værre er det ikke.

Træer kan ikke flyttes ind i 20-25 grader og overleve i lille potte, heller ikke selv om de vandes, de har store rodnet.

Træerne dufter – også som afskårne – fordi de sender duftsignaler til deres venner om, at der er “fare”. De er jo blevet skåret af og mangler deres rødder og har det for varmt.

Rødgran. Også god i haven efter jul. Varmer om roser.

Gå endelig ikke af med det brugte juletræ efter jul. Juletræet af rødgran kan gøre nytte i haven. Som op-klippet. Det passer lige med, at man skal bruge vinter-afdækning til roser. Og der er brug for formuldningen for havens dyr og insekter. Når grene er halvt komposteret kan det tjene indenunder rododendronen, som man ellers skal købe skov-jord til. At beholde træet formindsker yderligere de kilo CO2, vi kan sige at rødgranen er skyldig i at forbruge.

God fornøjelse!

Juletræ af balletsko. På det Kongelige Teater

Facebook kommentarer

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg er forfatter og foredragsholder - samt uafhængig journalist. Udkommer på egne platforme. Er især at finde på Instagram - her på bloggen - og på Facebook-siden. Følg med hvis du interesserer dig for hverdagsaktivisme, dyrevelfærd, bæredygtighed, ressourcer, hus og have, mad og madspild.

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...