50 års portræt

 

Signe Wenneberg fylder 50 år den 12.april 2018.

Signe Wenneberg er forfatter, journalist, blogger, foredragsholder, rådgiver og underviser.

Hun har haft en lang karriere som skrivende. Har skrevet utallige havebøger – og også bøger om mad, samfundsforhold og om at sit fag retorikken. Næste bog bliver en erindringsbog om at skrive. For det har været det mest konstante i Signe Wennebergs liv. Hun skriver. Har levet af at skrive siden hun blev tilknyttet Dagbladet Politiken i foråret 1992, mens hun læste retorik og kulturjournalistik på Københavns Universitet. 

Den faste kontrakt med bladet (kulturredaktionen) fik hun efter at hun vandt kronikkonkurrencen ”Kulturens Pris”. Allerede som 20-årig var hun begyndt at skrive debat samt de navnkundige Hot&Not-lister. Hun skrev, mens hun stadig var bartender og tjener i den københavnske restaurationsbranche. Jobs, som hun altid i smug drømmer om at vende tilbage til og altid fremhæver, som der, hvor hun lærte at være effektiv og lærte at lave mad. Men også småjobs, der gav pigen fra landet et netværk i hovedstaden, hvor hun ikke kendte et øje.

Signe Wenneberg er født i Roskilde – men startede sin skoletid på en international skole i Nairobi iført skoleuniform og ørkenstøvler – inden hun endelig slog rødder i en skov ved Haslev. Den store have ved skovridergården, hvor den sammenbragte familie slog sig ned, blev en stor inspiration og der var mulighed for at dyrke køkkenhave og holde høns og mange andre dyr. Det blev afgørende. Hun var altid udendørs. Forsøgte dog at undslå sig sin “udendørs skæbne” og flygtede efter studentereksamen fra landet til byen. Men man kan som bekendt tage pigen ud af landsbyen, men ikke landsbyen ud af pigen.

Som 17-årig var Signe Wenneberg ude for en alvorlig trafikulykke, der skulle få afgørende betydning for fremtiden. Hun kom sig fuldkommen, på nær nogle mén i ryggen. Men noget havde ændret sig for altid. Hun udsatte aldrig siden at gøre noget. Hun holdt op med at være bange. Som hun siger: “Der er ingen tid at spilde, når man ved, at man kan være død i morgen”. Derfor har det gået over stok og sten. Også i arbejdslivet. Ikke altid lige planlagt. Sommetider meget impulsivt. Men der sker altid noget.

En anden skelsættende begivenhed var, da Signe Wennebergs barn fik konstateret uhelbredelig type 1-diabetes som kun 2-årig i 1998. Hun blev hurtigt alene med ham og besluttede, at arbejde hjemmefra, for at kunne tage blodprøver og give insulin. Arbejdet måtte tilpasse sig livet. Derfor har Signe Wenneberg været forfatter – og freelancer – det meste af sin karriere. Kun med enkelte fleksible afbrydelser som blandt andet konsulent, bureaudirektør og butiksejer. Nu er sønnen flyttet hjemmefra – han læser biologi på universitet, mens lillebror går i gymnasiet og stadig bor hjemme – og Signe Wennebergs freelanceforretning og iværksætterprojekter er blevet en livsform.

Et tredje afgørende vendepunkt i Signes karriere var, da hun egentlig havde fået sig etableret som freelance projektleder og journalist, men så igen oplevede et benspænd. Et barn kom ud for en slem skiulykke og måtte passes hjemme i fem måneder. Alle kontrakter blev opsagt og Signe måtte finde noget at skrive om hjemmefra tæt på sofaen, hvor sønnen så film og tegnede. Det indlysende stofområde var: Haven. Og Gyldendal var straks med på ideen om at skrive en grundbog til de “botaniske analfabeter”, som det hed i forordet. Bogen ”Den Første Have” blev en bestseller, der stadig er i handlen nu 16 år senere. Og Signe Wenneberg forlod aldrig stofområdet igen. Det havde jo været som ”at komme hjem”. Det blev til mange flere havebøger og tv-udsendelser om have.

Signe Wenneberg turnerer landet rundt som foredragsholder – især med emnerne bæredygtighed, hverdagsaktivisme og have. Hendes motto som klimaaktivist er, at ”ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget”.

Hun sad i Det Etiske Råd i perioden 2014-2017 og var her særligt engageret i bæredygtigt, etisk forbrug. Hun sidder i dag i bedømmelsesudvalg hos Realdania (Underværker-kampagnen). Og i bestyrelsen for Friland (økokød).

Signe Wenneberg var en af de første danske journalister, der blev tilknyttet Huffington Post (2014). Hun er en af tre medstiftere af det digitale medie www.pov.international 2015. I det hele taget udkommer hun næsten udelukkende med sin journalistik digitalt for tiden. Hun har en så stor følgerskare på Facebook, Instagram og på sin blog, at hun er en såkaldt ”influencer”. Hun er kendt som en tv-person og debattør med stor gennemslagskraft og har i de senere år brugt sin stemme til fordel for natur, dyr, burhøns, madspild, rene fødevarer, miljø, bæredygtigt byggeri, klima og bæredygtighed.

Hun er aktivist og humanist og arbejder gerne frivilligt og ulønnet for gode sager og har i den egenskab rejst til virkelig fjertliggende egne i Afrika og Asien for flere nødhjælpsorganisationer – med fokus på at det bedste vi kan gøre for bæredygtighed i verden er, at uddanne piger og kvinder og sikre ordentlig uddannelse og børnebegrænsning.

I 2016 stod hun bag den store mobilisering til fordel for hjemløse, da der var #polarkulde i Danmark, som havde kostet to liv. Mobiliseringen havde en enorm rækkevidde på sociale medier – og vigtigst, den sikrede, at alle hjemløse kom under tag i hovedstaden i tre ugers ekstrem kulde.

Signe Wenneberg er forfatter til en lang række bøger og har flere bøger på vej. Bøger, som hun skriver på i den skrivehytte på landet, som hun altid drømte om at bygge, dengang hun var en lille pige på landet, der læste Laura Ingalls og Pippi Langstrømpe. Huset er verdens første FCS-certificerede træhus (98 procent træ) og var – fortæller hun – da det blev bygget i 2014 “et ret vildt projekt for en enlig mor og eneforsørger”.

Og så blev det hele endda filmet og vist på TV2. Ligesom projektet blev til bogen Byg Bæredygtigt foruden en artikelserie i Politiken. Huset er da også ment som en proto-type – en demo-model – der viser, hvordan vi kan bo bæredygtigt i fremtiden. 

For tiden sidder Signe Wenneberg i skrivehuset og skriver på bog om at skrive. Mens de senest udgivne bøger handler om Hverdagsaktivisme og om Høns. “Fordi høns er vigtige små brikker i en grøn omstilling og fordi høns er hyggelige”. Det var de også dengang i Boholteskoven udenfor Haslev.

Næste uplanlagte projekt handler om at lave “botanisk gin” med smag af blomster fra baghaven. “Wenneberg & Sønner – Botanisk Gin” lanceres på fødselsdagen den 12.april. Og sådan endte det hele i haven igen.

Morten Schrøder (storebror)

Fakta om Signe Wenneberg

Har to sønner. Simon og Noah.

Bor i lejlighed i Hellerup og hus i Holløse ved Tisvildeleje.

Har en hund og fem høns.

WIKI & BLÅ BOG

Wikipedia: https://da.wikipedia.org/wiki/Signe_Wenneberg

Blå Bog: www.blaabog.dk / kræver login / profilen er opdateret)

Pin It on Pinterest