Bygningskulturarv

Brevkassen: Bliver køkkener virkelig kun 11 år?

Hej Signe – jeg har læst det opslag du delte på Instagram med det gamle blå køkken. Du skriver, at danskerne i gennemsnit udskifter køkkener hvert 11′ år. Jeg forstår ikke at man skal have nyt køkken? Og så cirka hvert gang der er gået 11 år.

Hvorfor?

Jeg elsker nok også bare det lidt ældre og brugte og det man kan se bliver brugt. Jeg tror ikke maden bliver bedre af nyt køkken, så længe mit køkken er brugbart og ok stand, bliver det ikke skiftet ud.

Min mand og jeg købte vores hus tilbage i 1994 og det skulle bare være et begynder hus, ja vi bor her endnu og vi er så glade for vores lille hus og især vores køkken, som er tilbage fra da huset blev bygget 1985 – vi er så glade for det, det eneste vi har fået nyt greb + hvidevarer. Det er dejligt rumligt og det fungerer så fint stadig og lidt slidt, men det har vel også en charme/retro. Mit spørgsmål er: Hvorfor skifter folk hvert 11′ år? Kh Dorthe

Udskiftning

Kære Dorthe,

Tak for din mail. Ja, det er korrekt, at danskerne skifter køkken så ofte. Det er Bolius, der for et par år siden fik tal på det via et analysefirma. Jeg husker, at der også var nogle tal fremme om, at udskiftningen sker endnu hurtigere i visse rige kommuner. I min kommune – Gentofte – kan jeg huske at der var et tal fremme om at køkkener her kun bliver 5-6 år (jeg har ikke kunnet finde kilden).

Bolius-undersøgelsen påviser at “størstedelen, 54 %, udskifter deres køkken, fordi det er gammelt, nedslidt eller ødelagt, så er der også 19 %, der svarer, at de ikke kunne lide udseendet”.

Karen Blixens køkken
Her er udsnit af Karen Blixens køkken på Rungstedlund. Det blev skabt af Blixens nære ven og nabo, arkitekt Steen Eiler Rasmussen i samarbejde med Karen Blixen. Det er fra 1950erne. Og stadig perfekt.

69 år gammelt køkken

Jeg har sat lidt billeder ind af det omtalte blå køkken nedenfor. Historien er: En læser har arvet en lejlighed i Vangede hvor køkkenet befinder sig. Det fejler ingenting og jeg tog ud for at fotografere det, da jeg dels elsker gamle køkkener – det vidste læseren – og fordi jeg gerne vil vise mine læsere, hvor smukke originale kvalitets-køkkener kan være. Fordi jeg håber, at jeg således kan påvirke nogen til at tænke to gange før de river kvalitet ned.

Det er sådan et lille projekt jeg har: At få det bæredygtige til at fremstå lækkert og attråværdigt.

Hvorfor udskifter danskerne?

Jeg har allerede skrevet kvalitet tre gange. Og heri ligger faktisk en del af mit svar til dig på hvorfor danskerne i gennemsnit (det er så vildt, at det er i gennemsnit) skifter køkken hver gang der er gået 11 år.

Mange køkkener skiftes fordi moderne køkkener ofte ikke er bygget til at holde.

Kig ind i moderne køkkenskabe og skuffer – det er spånplader og plastik. Det kan ikke holde. Især ikke hvis køkkenet rent faktisk bruges.

Stop brug og smid væk

Derfor skal vi gøre noget meget vigtigt nu.

Vi skal stoppe med at købe brug-og-smid-væk-køkkener (der sælges 150.000 af dem i Danmark om året!!!). Vi skal bevare gamle kvalitetskøkkener, der kan blive ganske fine med hævet bordplade og måske et par nye greb her og der + naturligvis hårde hvidevarer.

Vi kan også genbruge gamle køkkener – hvis nogen nu er lidt fingernemme. Jeg har skrevet om det her.

Og skal vi udskifte noget nyere bras, så må vi i det mindste sætte kvalitet ind i stedet.

Jeg har selv revet flere køkkener ned i min tid. Ja! Ikke fordi jeg ikke gerne ville bevare kvalitet, det ville jeg vildt gerne. Der var bare nogen, der var kommet mig i forkøbet og havde smidt fantastisk kvalitet i et originalt køkken ud. For at erstatte det med plastik og laminat.

I lejligheden (se #køkkenpå2sal hvor jeg boede indtil for to år siden) var der både et hvidt laminatkøkken fra 1980erne og en gigantisk vandskade, der gjorde, at hverken jeg eller underboen kunne bo i ejendommen i månedsvis. Derfor måtte køkkenet udskiftes. Jeg satte kvalitet ind i stedet.

Da jeg overtog #signesflexhus i Nysted på Lolland – et fredet hus fra 1870 – var Matador-køkkenet i kælderen blevet til vaskerum og anretterkøkkenet i stueetagen var igen i billigt hvid laminat fra 1980erne, som havde fungeret som te-køkken for det advokatkontor, der havde boet her. Altså måtte jeg lave et rigtigt arbejdskøkken i kvalitet, der kan holde og så det lignede en “tilbageførsel” og passede til huset. Og jeg ved, at de nye ejere aldrig vil udskifte det køkken.

Køkken i #fredethuspålolland #signesflexhus – jeg gjorde mig umage med at skabe et køkken der kan holde 100 år. Også her i køkkenblå. Der var te-køkken til advokatkontor her før.
Min nabos kvalitets-køkken. Jeg delte billedet i 2024 på Instagram, da køkkenet var 94 år. Nu er det så 95 år. Skal stadig ikke udskiftes.

Inde hos mig var det originale køkken desværre ikke bevaret

Mit køkken fra 2023. Som er samme “køkkenblå” som det 69 år gamle køkken nedenfor. Og samme køkkenblå som køkkenet i lejligheden i Birkegade. Køkkenet er gammeldags kvalitet fra Sverige – Funkis Kök. Bygget med inspiration fra min nabos køkken og Karen Blixens køkken. Bemærk stålbordplade og bagebord (fundet til genbrug)
På kunstmuseet Ordrupgård kan man se et velholdt gammel køkken, der aldrig er udskiftet. Ligeledes i køkkenblå. Det er 107 år gammelt.

Plastiklaminat

Da jeg overtog @studiehuset, hvor jeg bor nu, var her et køkken fra 1984. Det var skabt i halv størrelse (!) at husets oprindelige køkken (jeg kunne se konturerne da jeg rev ned), der var plastikplader på vægge og i loft (!) og køkkenet var lavet af plastiklaminat. Faktisk utroligt at det havde holdt så længe (1984-2023).

Det kunne jeg ikke bruge, desværre. Der var for mange defekter og man kunne ikke lave mad på så lidt plads.

Jeg gav mig nu til at bygge et køkken, som jeg havde som mål skulle holde lige så længe som min nabos køkken. Hans hus er ligesom mit fra 1930. Men han har aldrig skiftet sit køkken. Og han fortæller, at han aldrig har følt sig fristet, det virker jo og er i god kvalitet. Jeg har bygget et køkken herinde, som ligner hans køkken og jeg fandt kvaliteten på den anden side af sundet, i Sverige – alt er massivt træ, der kan holde i 100 år.

Er det ikke sjovt, at køkkener altid vises uden madlavning? Jeg viser tit mit køkken i brug. Det skal kunne holde til noget. Og det kan det. Køkkener er ikke en kulisse af design – køkkener bør være til at blive brugt til at skabe måltider i.

Ekstra billeder af det blå køkken, som førte til spørgsmålet

1 kommentar

  1. Hej Signe
    Er lige begyndt at abonnere på dit den lille grønne avis – og har et input omkring køkkener. Jeg arbejder med bæredygtighed i Silkeborg Business og har fokus på at inspirere virksomheder til at gøre noget – og kender flere grønne frontløbere. Nogle er ret “jyske” – og gør ikke så meget ud af at fortælle om sig selv – bl.a er der Designa Køkken som fremstiller deres køkkener af genbrugstræ fra lokale genbrugspladser og 98% af de køkkener Designa fremstiller kan genanvendes. De jagter stadig de sidste 2 %.
    Da det er en B2B virksomhed er der bare lang vej ud til forbrugerne – men hvis du vil møde nogle dedikerede mennesker med et grønt hjerte og have et snak med nogle erhvervsfolk der tænker i samme baner som dig – så tag en snak med direktør Erik Høj og Karen B. Cederkranz der er deres CSR direktør. De har hovedkontor i Kjellerup ved Silkeborg. De har fokus på handling fremfor kommunikation – og det er jo meget godt men problematisk at budskabet ikke når ud til forbrugerne. Hvis du kender Christina Blak blev det til en spændende dialog med hende om muldvarpe kommunikation kontra balkon kommunikation til et event vi holdt med UN Global Compact. Nå men det var bare fordi jeg syntes du skulle kende til Designa. Lokalt her har vi også nedbrydnings firmaet Kingo Karlsen der er langt fremme i skoene ift recycling og cirkulær tænkning og bl.a laver møbler ud af genbrugs materialer og vi har Michael der kommer fra HTH med som har lavet Køk’n Renovering med fokus på udskiftning af køkkenfronter. Jeg har ikke fulgt dig længe nok til at vide hvor mange vinker du tager ind i din avis men hvis vi på nogen måde fra det mørke Jylland kan hjælpe med at skubbe på den bevægelse du også har gang i må du sige til. Jeg har et stort netværk herovre. Nu ved du hvem jeg er – og at jeg er på en bæredygtig mission med virksomheder i det midtjyske. Holder du foredrag / tager ud og hvad tager du for det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *