Brevkasse

Brevkassen: Hvad stiller vi op med alle æblerne?

En læser har mange æbler og ønsker ideer til at få dem brugt

Her kommer et spørgsmål fra en læser, der har for mange æbler. Og i år ser ud til at være et virkelig godt æbleår derude.

Kære Signe – tak for Den lille grønne avis. Jeg er så glad for, at jeg kan læse med her på websitet, for jeg overvejer at forlade Instagram. Jeg har et spørgsmål om æbler. Jeg har fået en ret stor have og der er virkelig, virkelig mange æbler. Jeg har set, at du også har æbler. Hvordan bruger du dem? Kh Caroline

Hej Caroline – jeg er meget glad for din besked. Tak!

Jeg har haft perioder i mit liv med mange æbler i de haver, jeg har haft – og jeg har haft perioder helt uden æbler. Når man ikke selv har æbletræer, så lærer man at gå på “æblerov” de steder, hvor der enten er stillet kasser ud med æbler eller hvor æbletræer står lidt halv-vildt eller der, hvor man har venner og familie, der har alt for mange æbler. Jeg minder mig selv om at dele ud af alle mine æbler – nu hvor jeg igen har en have med gamle æbletræer. Og det er mit første råd.

Alle med æbletræer skal dele ud af æbler

Det er blevet svært, at få fat i økologisk dansk frugt i sæson i butikkerne. Sådan burde det ikke være. Men sådan er det blevet.

Derfor kan vi selv gøre noget hverdagsaktivistisk. Vi kan dele ud af den frugt vi har. Dele med andre. Der er en del børnehaver tæt på hvor jeg bor. Dem forsøger jeg at dele ud til. Jeg giver også frugt til min familie og mine børn og mine venner. Det gælder om at så meget af frugten bliver spist af mennesker i sæsonen. Giftfri fødevarer hænger ikke på træerne. Eller… lige her gør de faktisk.

Lav masser af æblekage

Jeg har altid lavet enorme mængder æblekage. Jeg laver den nok lidt mere grov end andre. Jeg laver en grov grød – jeg skræller ikke æblerne, men skærer bare æbleskrog fra og skærer i små stykker og koger med en masse vanilje og en smule sukker. Jeg kan godt lide at have vitaminer og smag med fra skrællerne. Jeg rører lidt rundt undervejs.

Jeg laver æblekagerasp lidt på slump. Tag en stor pande. Hæld sukker på som smelter og bliver brunt, ikke sort, endelig ikke. Så hælder du æblekagerasp eller knuste tvebakker + måske lidt havregryn på – sammen med noget rugbrød, helst et par dage gammelt, som du smuldrer ned i sukkeret. Der røres rundt ganske længe. Brug træspatel. Hav en bradepande med bagepapir klar til at hælde æblekageraspen på i et tyndt lag. Så køler det af og bliver det meget sprødt.

Jeg kan godt lide at servere hver for sig. Så er det også nemmere at gemme. Og der skal selvfølgelig friskpisket flødeskum til.

I dagene efter bruger jeg æblegrøden til morgenmad med skyr også. Det smager jo skønt.

Lav den bedste æbletærte

Jeg har lavet den her æbletærte så mange gange i så mange år, at jeg kan opskriften i hovedet. 200 gram mel, 200 gram rørsukker, 200 gram blendede mandler vendes med ca 100 gram smør (måske mere) og lidt vand. En knivspids salt + en knivspids bagepulver. Vand på hænderne når dejen samles. Den lægges i køleskab. Rulles derpå kold ud mellem to stykker bagepapir i to bunker. En bunke rulles til bunden af fadet. En anden rulles til strimler på æblekagen.

Fadet smøres. Dej lægges i fadet. Stik med gaffel. Stil tærten med dej – ikke indhold – i ovnen til den er gylden. Tag ud af ovnen. Nu har du gjort æblestykkerne klar – ved at vende dem i kanelsukker. De hældes ud over den gyldne tærtebund. Læg strimler af dej over i et pænt eller mindre pænt mønster. Ind i ovnen igen på 200 grader. Når tærten er gylden, så er det ud igen. Serveres med en god cremefraiche.

Her er tærten på vej – også med brombær, fordi jeg lige havde det.

Gem æbler til vinteren

Da jeg flyttede ind her, hvor jeg bor nu (Studiehuset på Instagram) fik jeg nogle gammeldags æblerammer. Som kan bruges til at gemme æbler. De står nu klar til æbler i mit kolde spisekammer i kælderen. Og sådan et ved jeg godt at alle ikke har. I mange år havde jeg heller ikke. Men man har en ende af en garage eller lignende, hvor der kan gemmes lidt frugt.

Billedet er fra da jeg fik gemt og sorteret æbler sidste sensommer 2024.

Du kan selvfølgelig også lave most

Det er mange glade for. Men holdbarheden er så kort, at det kræver en god fryser.

Håber dette var bare lidt brugbart! Kh Signe

Støt Den lille grønne avis – MobilePay 580587

10 kommentarer

  1. Jeg laver masser af æblegrød og kommer i fryseren, bruges til at komme ovenpå grød, skyr, æblekage osv hele vinteren.
    Giver grød og æblekagerasp væk, så er det lige klar til at lave æblekage af.
    River æbler og kommer i boller, med lidt kanel og kanelsukker på toppen.
    Revet æble kan også fryses, hvis det bruges i brød.
    Jeg laver også chutney af æbler med masser af krydderier, lidt løg, toppene fra porrer, jeg klipper dem af inden porrerne bliver for store.

  2. Kære Signe. Tak for dit informative nyhedsbrev. Hvor har du købt æblekasserne? Jeg har googlet en del og finder dem ikke. Har også søgt på YouTube for at bygge selv uden held. Kan du sende et foto af en tom kasse, så jeg kan bygge kasserne, hvis jeg ikke kan finde dem til en billig pris et sted?

    1. Jeg har fået dem i indflytningsgave. De er gamle og fra en af mine venners families gamle hus

  3. Jeg har købt et mindre køleskab til opbevaring af noget af mit sylt. Det står i bryggerset under arbejdsbordet. Viktualierummet var desværre blevet nedlagt og udvidet til stort badeværelse! 😞 Når der er mange æbler, laver jeg most. Flaskerne blev opbevaret i køleskabet, og de 3 der er til rest, lavet for 3 år siden, er nu blevet til æblecidereddike 😅 Bruges i madlavning og dressinger. Æblebåde i ovn sammen med rodfrugter, smager skønt. Krydres med olie rørt med timian, hvidløg, en smule honning og selvfølgelig æblecidereddike, salt og peber. Æblebåde stegt med løgbåde, æbleflæsk, smager skønt som tilbehør. Tynde æblebåde på karrysildemad, mums! Mine børnebørn elsker revet æble ovenpå havregrød, i stedet for sukker! Men ellers er æblemos i fryseren skøn at have til æblekager eller æblegrød med mælk. God æblehøst!
    🍎🍎🍏

  4. Æblemarmelade smager fuldstændig fantastisk – en kombination af æbler og blommer er også virkelig lækkert

  5. Tak for dette indlæg, Signe.

    Hjemme på vores lille landbrug gør vi meget af det samme. Vi har virkelig mange æbler og synes egentlig, det er en “menneskeret” at have adgang til gratis æbler – i hvert fald i Danmark.

    Vi prioriterer således:

    Æblegrød til fryseren. Fantastisk som morgenmad eller topping på yoghurt.

    Æblesmør. Dejlig på boller, pandekager og til æbleskiver.

    Æblemost. I år er første gang, vi skal prøve.

    Æbletærter så ofte som muligt. Jeg laver som regel tarte tatin.

    I madpakker til børnene.

    Resten stiller vi ud i vores lille vejbod – gratis.

  6. Jeg har ikke meget fryserplads, men laver æblegrød i store glas. Jeg tager glassene direkte op ad kogende vand og fylder kogende æblemos i. På den måde sparer jeg konservering og det holder i årevis i bryggers.
    Desuden laver vi masser af tørrede æbleringe. Vi har lavet et lille træstastativ til radiatoren, hvor der kan hænge 2 rundstokke/bambuspinde med æbleringe – de tørrer på 2 dage, og kan også holde rigtig længe i glas eller plastikpose.

  7. Jeg laver sirup – dejligt til pandekager og på grød. Og en sjat i coleslaw skader ikke.
    Æblerne presses i slowjuicer og sies gennem saftklæde før kogning med rørsukker. Skummes lidt undervejs. Dejligt at hente frem fra ‘depotet’ i løbet af vores vinteren. Og dejligt til gaver.

  8. Jeg koger saft af æbler i saftkoger – uden sukker. Hælder på tomme spiritusflasker eller tomme skoldede vinflasker. Behøver ikke stå i køleskab. Saften kan drikkes rå, blandes med danskvand, æblecider eller sodavand for sødme. Æbler i både, og æbler i mad – æbleflæsk, kålgryde med æbler, karrysuppe med æbler, listen er uendelig ligesom kager med æbler. Måske har man plads til nogle poser mos i fryseren. Jeg lader mosen afdryppe i en sigte, når den er tøet op, drikker saften og laver æblekage med rasp af resten. Lader en del æbler ligge til fugle, pindsvin, sommerfugle, hveps mm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *