Brevkasse

Brevkassen: Hvilke fisk går an at spise?

Hvilke fisk kan vi spise, når havet er i så ringe tilstand?

fiskekutter

Det er sommer. Vi spiser. Vi hygger. Hvad hvis nu vi har lyst til fisk – og samtidig tænker over, hvor utroligt forurenet vores hav er med miljøskadelige stoffer?

Spørgsmål om fisk

Kære Signe

Tak for din nye platform – den er fantastisk!

Jeg har længe tænkt på om fisk i det hele taget er så sundt, når nu vi har så dårligt havvand mange steder. Bliver der taget prøver på fiskene om de indeholder pesticider, plastik eller andet usundt. Og er det overhovedet muligt at købe laks, som er ok med mindre den er økologisk? Bh Rikke

Tak for dit spørgsmål! Tak fordi du er kommet med over på denne platform!

Tænketanken Hav udkom i juni måned 2025 med en analyse, der konkluderer, at det danske hav er langt mere forurenet med miljøfremmede stoffer, end vi tidligere har haft grund til antage. Det er slemt.

Tænketanken Hav

Bliver der taget prøver på fisk?

Ja. Stikprøver. Fødevarestyrelsen tager stikprøver af både opdrættede og vildtfangede fisk. Generelt er indholdet af dioxin og PCB i fisk fra Nordsøen og de indre danske farvande lavt. De områder, hvor der findes forhøjede indhold, er omkring Københavns Havn og i Østersøen.

Hvad skal vi spise?

Jeg har nok spist mange forkerte fisk og skaldyr i min tid

Men jeg har gjort det, fordi fisk jo er en god spise. Fisk indeholder – som du ved – blandt andet D-vitamin og gavnlige omega-3-fedtsyrer. Men fisk indeholder også miljøgifte som kviksølv og dioxin. Alt hvad vi hælder ud i havet.

Fisk har været en del af en varieret kost herhjemme – hvor jeg har haft meget fokus på protein og sund mad og vi har godt nok spist mange fiskefrikadeller og muslinger i gryde.

Jeg tror mange af os hver dag forsøger, at gøre det så godt jeg kan. Og i det daglige har jeg de seneste år stolet på mine tre yndlingsfiskehandlere. (Hos Lis, der har den “Den friske fisk” i Holløselund (som også er så sød at forhandle vores Botanisk Gin). Fiskehandleren på Østerbrogade. Og Fiskehuset her hvor jeg bor lige ovre på Emdrupvej. Samme fiskehandler i 37 år, der kan sit håndværk. Jeg elsker, når jeg bliver irettesat for en eller anden fiks ide og får at vide, at den og den fisk kan jeg godt spise – og der er en god grund til, at de ikke har det og det. Sagt af en fagmand i en af de tre butikker). Hvis jeg boede i Aarhus ville jeg være fast kunde hos Clausen Fisk, som jeg hele tiden deler klip fra på Instagram. Her er klar holdning til fisk.

Økologisk fisk

Økologisk fisk er opdrættet fisk – derfor kan det få sit stempel. Økologisk fisk er altid opdrættet i dambrug eller havbrug. For at en fisk kan certificeres som økologisk skal den opfylde strenge krav fra EU. Der er mindre dioxin i opdrættet laks end i vildtfanget fisk. Der er et kæmpe spild fra opdrættet fisk. Og man kan kan spørge sig selv: Er det et fiskeliv? Og der er andet meget problematisk vedrørende opdræt af laks (se formidling hos Clausen Fisk). Jeg køber ikke fisk fra opdræt.

Små fisk

Det siges, at man skal gå efter at spise små fisk – ikke store fisk – fordi det er sundere. Det gør makrel til en fin spise, det fik vi faktisk i aftes, da vi spiste ude. Sild er godt – men ikke hvis de kommer fra Øresund.

Spis ikke fisk fra Østersøen, der er meget problematisk (nogle siger, at torsk, hvis de ellers fandtes der stadigvæk – er mere ok fra Østersøen). Myndighederne fraråder vildlaks fra Østersøen. Der er en god grund til at fiskeriet er gået i fisk på Bornholm. Og det er meget sørgeligt.

Myndighederne fraråder også rovfisk til kvinder, som forsøger at blive gravide, til gravide, ammende og børn på 3-14 år. Tun, rokke, helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart, som kan have et højt indhold af kviksølv. Altså: Forsøg især at undgå at spise tun – især store tun. Nogle siger at tun på dåse er bedre, køb dem i god kvalitet (det er små tun, der kommer på dåse).

Men: Opdatering efter første udgivelse, min kloge veninde siger nu, at dåsemad er coated med det hormonforstyrrende stof BPA og der er påvist kviksølv i de fleste dåser, som er godkendt grundet BPA coating. Dog er der ikke vished for om kviksølvet trækker ind i fødevaren. Så er den info også kommet med.

Nogen siger, at hvis du gerne være på den “sikre side”, så er det bedste du kan gøre, at spise forskellige slags fisk fanget i forskellige sikre farvande hvor de har levet frit. Ikke grovæde en slags fra et område.

Anna fra Thy. Tidligere designer nu iværksætter med firma, der sælger bæredygtige fiskekasser (ikke reklame). Jeg har lånt pressebilledet fra hjemmesiden

Køb frossen fisk fra Thy

Her er måske en overraskelse: Køb frossen fisk fra Thy! Jeg har fået anbefalet bæredygtig fisk fra Annas fiskekasser (har ikke selv prøvet kasserne endnu, men det ser lækkert ud). Der er mindre madspild ved frost og det bevarer friskheden. Jeg har fået Annas Fiskekasser anbefalet af min ven, der er biolog – som ved alt om fiskeri og bundtrawl – han spiser IKKE fisk medmindre det er fra Annas kasser.

Jeg er vild med østers og muslinger. Det er en meget lokal spise, vi har spist muslinger og østers siden vikingerne og sikkert også før (kan ses på udgravninger af deres enorme skaldebunker med skaller). Lokale danske (invasive!) østers er godt at høste og anvende.

Køb ikke de billige plastikkasser med muslinger i supermarkedet, det er bundtrawl.

Køb linefiskede muslinger hos fiskehandleren. Eller kom med i en muslingefarm! Jeg kan anbefale Havhøst – hvor jeg sad i bestyrelsen, da de var nye. Det er virkelig fine projekter – urban farming i havet – også meningsfuld undervisning for skolebørn om havet og dyrking i havet. Der er dette manifest:

Støt Den lille grønne avis og formidlingen her på mobilepay 580587

7 kommentarer

  1. Tak for fin fiskeinfo.
    Om tun på dåse kan jeg tilføje at de alene af alle fisk kan spises af min fiskeallergiker (altså rigtig verificeret allergi)
    Jeg selv spiser fisk til frokost hver dag – håber sild er ok.
    vh

    1. Hej. Nej alle ved heller ikke hvor i Holløselund eller hvor på Østerbrogade, der er fiskehandlere. Men du kan meget meget nemt google fiskehuset på Emdrupvej, hvis du vil finde det, ikke sandt?

  2. Kan simpelthen ikke forstå at du ikke afviser at man skal spise opdrættede fisk/Laks. De er skyld i at de vilde af deres artsfæller dør.
    Har du set det opslag, fra fiskehandleren i Århus der bl.a. viser hvad de smører nettene ind i, for at der ikke skal vokse muslinger på det? (Han nægter i øvrigt at sælge opdrættede fisk, pga. den forurening). På produktet er der advarsler mod at det skal komme i berøring med træer og fisk, da de vil dø 😳

    Og det kan godt være at dine fiskehandlere er søde og rare, men de skal jo også tjene penge.. så de vil nok ikke stå og sige at du ikke skal købe deres produkt, der er opdrættet..

    Så ja, jeg SAVNER laks, men må ty til fiskeolie fra krill.. for jeg vil gerne kunne se børn, børnebørn og oldebørn i øjenene, når de spørger om hvorfor vi købte et produkt, der slog de vilde fisk ihjel.
    Mvh. Lotte

    1. Hej Lotte. Jeg foretrækker en bedre tone her i kommentarsporet. Jeg svarer så godt jeg kan på spørgsmål her i min brevkasse. Tak fordi du læser den. Du forholder dig overhovedet ikke til min anbefaling af Annas Fiskekasser – som IKKE er opdrættet fisk.

  3. Vi spiser disse ørreder, som vi køber hos Gaardmester.dk https://www.aadaloerred.dk/produkt/ Generelt har jeg stor tillid til Gaardmesters produkter… køber deres skovkylling, ørreder, svenske blåbær og havtorn, kyllinglever, lam, selleri på frost (i perioder hvor vi ikke kan købe dem i supermarkeder) ❤️

  4. Kære Signe

    Mange tak for sådan et fint, uddybende og oplysende svar der giver god mulighed for selv at træffe valg på egne vegne 🙂 Jeg bor i Aalborg og jeg elsker at læse med hos dig.

    Venlig Hilsen

    Anna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *