Grøn mad

Øko mad – tip mig gerne!

Lad os tale om mad og madkultur. Jeg har kaldt menupunktet “Grøn Mad” i stedet for “Mad” herinde på det nye website. For jeg er mindre optaget af at dele ud af madopskrifter end jeg er optaget af, at skrive om økologi, grøn mad, miljø og mad, farlige stoffer i såkaldt mad, ultraforarbejdet såkaldt mad.

Jeg er optaget af påvirkning som vores børn og unge udsættes for, når de lærer at det er normalt at supermarkederne pusher skadelige energidrikke, chips, sodavand allerede i indgangen og ved kasserne.

Jeg er vildt glad for, at der er unge læsere, der har skrevet til mig, at de aldrig havde tænkt over det – og nu altid lægger mærke til, hvad de udsættes for, når de går ind i et Supermarked. Vi må have en bevidsthed om, at vi bliver hvad vi spiser. Og mange af os er så giftige, at vi ikke kunne blive godkendt som fødevarer (som professor Philip Grandjean lige har skrevet i en bog “Du er giftig”).

Jeg har skrevet om mad, dyrevelfærd og økologi i tre årtier. Jeg har siddet i bestyrelsen for Madkulturen, stiftet Burhønsenes Befrielsesfront og siddet tre år i Etisk Råd på Fødevareministerens mandat. Jeg har arbejdet virkelig meget med mad.

I sommeren 2024 tænkte jeg, at jeg ville lave en lille sommerserie i et par afsnit om hvor svært det er blevet at finde god grøn mad, der hvor vi bor #dengrønneindkøbsrejse.

Jeg er selv havnet i en madørken efter min seneste flytning. Her kan jeg kan gå i et supermarked, der har tilnavnet “Ghotto-Netto” blandt de unge i kvarteret.

Min sommerserie #dengrønneindkøbsrejse blev lidt mere omfangsrig og meget mere læst, end jeg havde ventet. Det er endt med over 50 afsnit på Instagram (læs dem via hashtagget #dengrønneindkøbsrejse). Jeg har overvejet at lægge ALLE historierne ind her. Men det bliver for voldsomt. I stedet vil jeg fortsætte serien her. Hæng på! Vi skal stille dagligvarekæderne til ansvar. Vi bliver syge af at vores dagligvarekæder ikke tager ansvar for sundhed. Det skal dækkes.

Jeg kommer også til at skrive mere om mad og miljø. Rigtig ægte gift i mad. I kartofler, ærter, spinat og mange andre afgrøder, der er blevet sprøjtet med kræftfremkaldende giftstoffer. Stoffer som giver parkinson og infertilitet. Det skal vi læse mere om.

Hvis du har noget, du gerne vil have, at jeg tager op vedrørende mad, så tip mig gerne!

Velbekomme!