Det sker over hele landet. Unødvendige nedrivninger. Tab af bygningskulturarv. Nu skal vi til den smukke skoleby Sorø. Hvor vi lige nu er ved at miste umistelig kulturarv.
Kulturarv handler om, at der er spor af hvem vi har været som mennesker før – noget, vi kan blive klogere af at forholde os til.

Holdning til husholdning
I Sorø har man fra 1902 og indtil 2016 haft et stolt husholdningsseminarium. Danmarks første. Det hedder Ankerhus og er grundlagt af den ret fantastiske forkæmper for kvinders rettigheder Magdalene Lauridsen.
Ankerhus har haft en enorm betydning for kvinders vej til uddannelse, selvstændighed og valgret og op igennem vores historie – og stedet har været omdrejningspunkt for ernæring og sundhed. Og er der noget, der er vigtigt i vores tid, så er det at have et vedholdende fokus på ernæring og sundhed, ikke sandt?

Se bare på tidens videnstab – hvor børn og unge voksne lever uden basal viden om mad, om ultraforarbejdede fødevarer, om ernæring, om madkultur, om at vi skal drikke andet end sodavand og energidrikke, at vi skal stille krav om at maden og vandet ikke må være giftigt. Og at mad er noget, der kommer fra jorden.
Nuvel. Ankerhus Husholdningsseminarium lukkede i 2016.

Hundrede års historie
Seminariet eksisterede altså i lidt over 100 år og var en stor del af det lokale liv i smukke Sorø – før det blev nedlagt. De ældste bevaringsværdige bygninger har siden under skiftende ejere lidt under manglende vedligehold. Ni år med manglende vedligehold og opvarmning er katastrofalt for alle – og især for gamle bevaringsværdige bygninger.
De fire ældste bygninger på grunden (Museum østlig fløj, Museum nordlig fløj, Gården sydlig del, Gården nordlig del) repræsenterer tilsammen en vigtig fortælling om kultur og samfundsmæssig udvikling. Nu står to af bygningerne på grunden til nedrivning. Det vil sige at man amputerer fortællingen om hvordan husholdningsskolen i virkeligheden så ud.
Bygningskultur er også at se bygninger i et samlet hele.

Kulturpersonligheder
”Det er en katastrofe af bygherren vil rive bygningerne ned. Nogen må gøre noget. Vi mister en meget vigtig del af kulturarven”. Siger Eva Holm Kunchel, der er arkitekt og bestyrelsesmedlem i Sorø Bevaringsforening – og som er en af de mange, der har henvendt sig til mig om sagen. Hun fortsætter:
”Når man læser historien om Magdalene Lauritsen og hendes bedrifter står det klart, at hendes indvirkning på samfundsudviklingen i Danmark har været enorm. Som Sorø Kommune har udtalt, så fremhæves hun på linje med Ludvig Holberg og B. S. Ingemann som en af Danmarks store kulturpersonligheder, der har præget Sorø”.

Thomas Aagren, formand for Det Historiske Ankerhus skriver: ”Ankerhus er et særligt stykke Danmarkshistorie og ’ernærings- og sundhedshistorie’. Kvinder fra hele landet og de øvrige nordiske lande kom til Ankerhus Husholdningsseminarium i Sorø for at blive husholdningslærerinder. Dermed blev de en del af en større samfundsmæssig udvikling, hvor kvinders rettigheder og muligheder blev forbedret”.

Anne Pilø Melillo, historiker fra Sorø skriver til mig i en mail: ”Hvis nedrivningerne ikke afblæses forsvinder nogle af de bygninger, der fortæller om kvindernes historie og vej til medborgerskab i Danmark. I Sorø har vi ikke levet op til vores ansvar for historien. Undskyld, Magdalene!”.
Mange mennesker fra Sorø og omegn har som nævnt kontaktet mig om Seminariet. Mange er oprørte. Det er takket være disse kilder, at jeg kender til sagen og at jeg nu kan skrive om den. Tak for alle henvendelser.
Hurtigtbyggede boliger i stedet for kulturarv
Sagen kort: Den nuværende ejer af Ankerhus – Ejendomsselskabet Kronhusene – har opkøbt husholdningsskolen med spekulation for øje. Kronhusene er et ejendomsselskab, der bygger boliger i mange byer. Det er samme type af boliger overalt, hurtigt-byggede boliger, som ikke er stedsspecifikke og som heller ikke i dette tilfælde ikke refererer til det historiske miljø.
På Kronhusenes hjemmeside blærer man sig så meget med forvrøvlet bæredygtighed, at det kalder på en anmeldelse for greenwashing til Forbrugerombudsmanden. Og man skriver:
“Vi er altid på udkig efter mere jord – både med og uden lokalplan – til opførelse af rækkehuse i op til 2 plan omkring de større regionale byer over hele Danmark. Det gælder specifikt jord med mulighed for opførelse af omkring 40 boliger og opefter”.
Kronhusene vil bygge i alt 172 boliger på grunden, ved siden af der hvor de historiske bygninger nu ligger. Det kan give en fin profit. Som det ses i så mange andre kommuner, hvor kommunalbestyrelser og kommunale embedsmænd villigt giver tilladelse til nedrivning af bygningskulturarv. Spekulanter øjer en mulighed for at tjene millioner på at bygge nyt og dermed klimaskadeligt (det er altid klimaskadeligt at bygge nyt, medmindre man bygger tiny-houses i 100 % genbrug og biobaseret).
I mange kommuner står det nybyggede tomt. For man glemmer, at der er befolkningsnedgang i Danmark. Der er ikke brug for alle de nye boliger. Der er brug for transformation af de eksisterende bygninger i Danmark. Jeg har før udtalt, at næsten alt må bevares. Alle bygninger kan transformeres. Vi må have et totalt byggestop, indtil der er sket et paradigmeskifte og landet er kommet ud af sin bygge-bygge-i-beton-rus.

Bevaringsforeningen har kæmpet
Arkitekt Eva Holm Kunchel skriver videre i en mail til mig: ”Det er i den grad sørgeligt, at ejeren Kronhusene ikke tænker på en bæredygtig bevaring af bygninger med så afgørende historisk og kulturel betydning. Og at de hellere vil sælge disse (der ifølge Lolalplanen kan bevares – men som Kronhusene fortolker som kan nedrives – højst sandsynligt for at maksimere profit) når der har været henvendelser fra folk fra Sorø, der gerne ville købe de nedrivningstruede bygninger og er blevet afvist med et nej”.

K – S – V – og Moderaterne stemte for
På et kommunalbestyrelsesmøde den 22. maj 2024 blev en revideret lokalplan for ejendommen vedtaget endeligt. Flertallet var overvældende. To medlemmer fra SF samt medlemmerne fra Radikale og Enhedslisten stemte imod lokalplanen med blandt andet en begrundelse om, at bebyggelsesprocenten på 40 er for høj. Desuden stemte NB imod. De fem politikere kunne dog ikke stille meget op mod det store flertal på i alt 20 politikere fra De Konservative, Moderaterne, Socialdemokratiet og Venstre, som alle stemte for vedtagelsen af lokalplanen og nybyggeri.
Byggegalskaben når nye højder. Du husker måske, at jeg skrev, at man ville bygge 172 boliger på grunden og at det ville give en enorm profit. Den konservative borgmester og politikerne giver mulighed for godt 24.000 kvadratmeter bebyggelse. Nybyggeri i op til fire etager. Dermed kan der lovligt etableres nye boliger, der strækker sig over et areal på omkring 70.000 kvadratmeter. Skriver Dansk Byudvikling
Nedrivningstilladelsen er nu givet
Fredag i sidste uge kom nedrivningstilladelsen. Til Sjællandske Nyheder oplyser byggesagsbehandler Julie Wiese lakonisk: ”Inden Sorø Kommune kan meddele tilladelse til nedrivning af bebyggelse, skal der forelægge en konkret faglig vurdering, som viser at nedrivningen er uden betydning som yngle og rastested for flagermus. Jeg kan oplyse at der er meddelt nedrivningstilladelse”.
Det betyder, at Sorø Kommune + kommunalpolitikere nu giver tilladelse til, at historisk bygningskulturarv kan rives ned. Selv spørgsmålet om hvorvidt der bor sjældne flagermus i de forladte bygninger kunne ikke redde bygningerne. Nedrivningstilladelsen gives. Det sker i hele landet. Hele tiden.

Jeg har bedt Eva Holm Kunchel om en sidste kommentar til dette:
”Vi mener fortsat, at det stærkt foruroligende, at Magdelene Lauridsens eftermæle håndteres så dårligt. At bygninger med så afgørende historisk betydning rives ned… Vi har nu forsøgt at række ud til Realdania, en lokal velgører og en kvindelig mæcen, der investerer i bevaringsværdige bygninger uden held. Har du eller dine læsere kendskab til nogle, vi kunne række ud til?”. Slutter Eva Holm Kunchel.

Vi ser det i hele landet. Hele tiden
Kommuner og kommunalpolitikere passer ikke på kulturarv.
Her i Sorø Kommune har man i Lokalplan SK 75 forsømt for at beskytte den nordlige fløj og gårdens nordlige del. Kommunen har lavet en lokalplan, hvori står, at disse KAN bevares og ikke SKAL bevares. Kommunen viser her et eklatant eksempel på, at man ikke har forstået betydningen af at man skal beskytte vores kulturarv. At man dermed skal beskytte Ankerhus.
De fire ældste bygninger fra 1902-1907, som var den periode, hvor Ankerhus var det første og eneste husholdningsseminarium i Danmark. Kommunen viser os også, at man er ligeglade med byens kulturhistorie og at man er ligeglade med at bevare bevaringsværdige bygninger. Det er så sørgeligt.
Støt arbejdet her på Den lille grønne avis – så vi kan grave mere i sager som disse. Støt på MobilePay 580587


Andre historier om nedrivninger: Viborg river ned
Sidste nyt som nedrivningen af Smidstrupøre
Send et tip – se her
Billeder sendt fra forskellige kilder. Samt fundet på lokalhistoriske arkiver.