Hvorfor nu al den snak om drivhuse? Fordi drivhuse er det dejligste man kan have i sin have (eller på sin terrasse eller i fritteren eller på plejehjemmet eller hvor man nu kan få fornøjelse af det). Det forlænger sæsonen her i det kolde nord. Man kan sidde i et drivhus og nyde solen allerede i februar måned – og man kan dyrke sine meloner, vin, chilier, agurker og tomater og få held med dem lang tid før man kan udendørs. Fordi et drivhus, væksthus, eller hvad man nu vælger at kalde det, giver et lille forspring.
Lige nu er det for tidligt at plante andet end tomater i drivhuset (og de skal endda have fiberdug over om natten, for at holde på varmen fra jorden). Det er dejlig varmt i dag, men der kommer mere kulde, det er helt sikkert. Og det er der mange planter, som ikke kan tåle. Agurker eksempelvis. De venter helt til Grundlovsdag med at komme i drivhuset. Vi kan have blomstrende træer i drivhuset og kasser med løgplanter derude, hvis vi ikke kan vente, jeg har et appelsintræ der dufter fantastisk lige nu. Men det allerførste vi skal i drivhuset er, at gøre det ordentligt rent og klargøre jorden. Det er selvfølgelig kedeligt, men det giver pote senere. For hvis vi udrydder alle svampesporer og sygdomme, der gemmer sig i sprækker og revner, så får vi en nemmere sæson. Jeg gør rent med citron og varmt vand. Og indtil i dag gjorde jeg også rent med en højtryksspuler, men den er kaput nu, så nu bliver det haveslangen. Jeg dyrker direkte i jorden (ikke i kapilærkasser eller i plantesække). Jeg kan godt lide, at mine planter står i “rigtig” jord. Denne jord skal vendes, rødder skal fjernes, en del skal køres væk og dejlig kompost og næringsrig muld skal køres ind i bedene i drivhuset før man overhovedet går i gang med at plante noget som helst. Grundlaget skal være i orden. Jeg håber du vil overveje et drivhus, hvis du ikke har et allerede, for det sådan en dejlig ting at have i sin have.
Jeg har skrevet meget mere om drivhus og pasning og tilplantning i mine havebøger. Se fx uge 20 i bogen Morgenfruer & Løjtnantshjerter. Du kan også læse dennee artikel, jeg har skrevet i Bo Bedre.