Mit indslag i Go Morgen Danmark onsdag morgen (i onsdags – tryk på det grønne tekst og se indslaget) handlede om at springe lidt over hvor gærdet er lavest.

Jeg elsker havens naturlighed. At noget, der ikke må dø dør og at noget, der ikke må leve lever. Jeg elsker havens uregerlighed. Jeg elsker havens langsommelighed. Haven er ”det langsomme skuespil” som det engang er sagt – for man kan jo i denne tid sidde ganske stille, dag efter dag, og vente på at for eksempel pæonerne springer ud på havens fineste scene. De er her i alt for korte tre uger og så væk.

Vi kan lide langsommelighed, slow-food, slow-gardening, ja, ja. Men vi er også moderne, travle, hurtige mennesker og nogle gange, vil vi gerne have nogle glæder i haven, som vi ikke har fået planlagt i tide. Vi har været lidt for hurtige. Og det er der råd for. Det er forbudt, blandt helt rigtige havemennesker, at gøre sådan som jeg gør, men jeg gør det altså. Jeg springer tit over hvor gærdet er lavest – og tager en hurtig smutvej i haven.

Her er et par smutveje, jeg kan anbefale for tiden.

UKRUDT. Min have er slem i år. Der er rigtig meget skvalderkål og mange mælkebøtter, så mange var her slet ikke for et par år siden, da vi havde kaniner. Men ok. Det går jo nok. Jeg forsøger, at fokusere på det, der giver glæde – og lade være med at bekymre mig om ukrudt. Det kan godt være, at jeg ikke når at luge al ukrudt væk, men jeg tænker, at hvis vi bare når at fjerne hovederne fra mælkebøtterne og fra de flotte skvalderkålblomster, så kan de i de mindste ikke formere sig ved frø. Børn kan indsamle hoveder af ukrudt og kan blive betalt i is.

ÆRTEBLOMSTER. Mine veninder brokker sig over, at de ikke fik sået ærteblomster i tide. Det gjorde jeg. Men mine små

img_2901
planter er ikke vokset særlig godt pga det kolde forår. Henne på planteskolen har de udmærkede bakker af forspirede ærteblomster – de er pænere end mine. Køb dem, plant dem ud og du har sparet al den tid vi andre tosser har brugt på at bekymre os om vores ærteblomstspirer siden marts måned. Selvfølgelig får du ikke alle de underlige farver, som jeg afprøver, men hvad? Ærteblomster fra frø er vigtige i haven pga deres dejlige duft.

TRÆER. I stedet for at købe bittesmå træer – som det tager en hel barndom at få til at vokse op – så køb store træer. De fås fx her hos www.sitas.dk. Det er selvfølgelig en lille smule dyrere – men meget sjovere. Køb i hvert fald to æbletræer – og gerne nogen, der også er lidt grønne om vinteren… Æbletræer skal i sol – de stedsegrønne kan godt tåle skyggen. Køb også gerne en stor syrenbusk eller to. Hjemme i min have plantede jeg små æbletræer for snart seks år siden, de er stadig alt for små – og mine drenge når at flytte hjemmefra før de kan klatre i dem.

FRUGTBUSKE. Køb dem og nyd dem. Men plant dem i stor størrelse, så de giver frugt allerede i år. Frugtbuske – blåbær, solbær, ribs og stikkelsbær – er vigtige, fordi det er så dejligt med bær – især til morgenmaden. Du kan få Autumn Bliss hindbær som giver bær helt frem til december, lidt hver dag. I min have har jeg dem – og er heldig, at de er vokset frem som ukrudt inde i drivhuset – og nu er der et helt selvsået hindbærbed i drivhuset, bare fordi jeg var lidt uopmærksom og glemte at ordne ukrudt.

img_2899
KØKKENHAVE. Her kan man virkelig lave snydefinter. Man kan købe tomatplanter, som er oppe i fuld størrelse eller i hvert fald store. I stedet for, som jeg, at forspire små frø (fra mange lande) i marts måned. Og man kan købe økologisk spiret salat på planteskolen – og sætte det direkte ud i altankassen eller i køkkenhaven, i stedet for at så og luge og prikle. Det er lidt snyd, men det er da bedre, end ikke at dyrke salat. Oh, og glem ikke alle krydderurterne, som også kan købes (økologisk) i gode størrelser frem for at få dem frem fra frø.

KYLLINGER. Burde komme fra æg… men, her har jeg også snydt for nylig. En høne var skruk og lå på æg og var ved at blive tosset. Vi har ingen hane, så hendes æg var ikke befrugtede og ville aldrig blive til kyllinger. Her burde jeg i tid have anskaffet nogle befrugtede æg fra en bondegård og have lagt dem ind under hende og have ventet i ro og mag på, at hun rugede dem ud. I stedet blev jeg klar over graden af galskab for sent, hun havde ligget i fire uger og var på sindssygens rand, og jeg købte nogle gule daggamle kyllinger mellem to møder. Tog hjem med dem, holdt hønen for øjnene, puttede kyllinger ind under hende – sammen med æggeskaller fra æggesnaps – og tog de varme æg og smed ud. Og ganske rigtigt, hun vendte sig om – kiggede på sine børn, af ikke helt samme race som hende selv – og jublede. Jeg sværger på at hun jublede og siden har hun været mild og god.

SOMMERENG. Hvis man har et sommerhus eller en stor have og ikke orker at slå græs, kan man så en sommereng med blomster og lade som om det er helt planlagt uorden…

SOMMERBLOMSTER. Nogle sommerblomster skal sås året før de blomster – og nogle sommerblomster skal forspires. Dem går vi en stor bue uden om nu – og sår masser af nemme sommerblomster. De skal bare drysses ud direkte fra frøbrev i et revet bed (solrigt) og så skal der vandes. Finito. Så kommer der masser af blomster i sommerferien.

At springe over hvor gærdet er lavest i haven handler om, at være realistisk og om at være en livsnyder. Haven er en fornøjelse og en glæde – ikke en sur pligt, hvor alt skal være perfekt. Jeg laver stadig forsøg med frø og langsomme projekter og jeg elsker, at dyrke det hele selv økologisk og fra bunden. Men nogle gange er der ikke tid til at gøre det hele på den bedste af alle måder.

Dette blogindlæg er produceret i samarbejde med stenfirmaet Lithos. www.lithos.dk – http://blog.lithos.dk/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...