Brug de flotteste danske æbler som spiseæbler – men smid ikke de andre ud. Lav æblemos, æblegrød, æblesaft, æbleflæsk, æblesmør (marmelade), tørrede æbler og most af æblerne. Der er stadig mosterier som tager imod nedfaldsæblerne – hvis du er så heldig, at du har for mange – og du får most med hjem i flasker. Ligesom vi gjorde, da jeg var barn, og vi som den naturligste ting i verden afleverede alle nedfaldsæblerne på det nærmeste mosteri. Du kan også lave et weekendprojekt ud af det og leje et mosteri. Læs om det på www.havenyt.dk.
Hvis du har for mange æbler, så lad endelig en god del ligge – ingen grund til at have for meget orden i haven nu inden vinteren, hvor dyrene skal have det godt i haven. Og er der stadig alt, alt for mange æbler, så stil resten ud i kasser ved vejen med et ”gratis-skilt”. Det er så skønt at dele naturens overflod med andre.
Hvis du ikke har æbler – og heller ikke kan finde nogen – så er der ingen tid at spilde. Du må plante æbletræer dette efterår. Æbletræer skal plantes i flertal – det har at gøre med bestøvningen. For at plante æbletræer skal du også spise æbler, for at smage på æbler, så du ved, hvad for nogle æbletræer du gerne vil have i din egen have (eller gårdhave, kolonihave, terrasse, sommerhushave, på tagterrassen eller på et fællesareal, der er altid plads til flere æbletræer). God æblesæson.
Min bedste æbleopskrift – gammeldags æblekage på en ny måde
Skær dine æbler i både. Fjern kernehuse og alle grimheder – men ikke skrælden – den smager jo godt
Brug 10 eller 20 æbler eller hvor mange du nu har lyst til
Lad dem koge op med en kop hyldeblomstsaft eller to – der skal hele tiden være væde i bunden af gryden, men det skal ikke være pjasket
Tilsæt rørsukker så det passer til mængden af æbler – og hvor sure æblerne er
Tilsæt en hel opsprættet vaniljestang
Tilsæt en stang kanel
Lad koge i ca. 10 minutter
Tag af blusset og lad det tykne
Pisk flødeskum – ikke for hårdt – af økologisk fløde
Lav kagerasp af tvebakker, smuldret daggammelt godt rugbrød, rørsukker, mandler – og har du noget farmor-agtigt færdigblandet kagerasp, så kan det også blandes med. Bland det hele sammen i en skål. Brun hvidt sukker på en stor stegepande. Hæld kageraspen over og lade det brune, mens du hele tiden rører med en paletkniv af træ. Tag af blusset og lad afkøle på en bageplade med bagepapir, så det bliver rigtig sprødt. Serveres hver for sig. Æblegrød, æblekagerasp, flødeskum for sig – og måske lidt gele til hvis du har. Paradisæblegele passer meget fint til. Velbekomme.
Hvis du har et mindre barn i husstanden, så lad barnet spise æblegrøden med sødmælk på og måske knasesukker. Det bliver en succes! Og server meget gerne æblegrøden til græsk yoghurt eller havregrød om morgenen. Så ryger der meget mere havregrød ned.
Der er kun åbent i Pometet en gang om året – og det er snart! Søndag den 26. September. Hvad er Pometet? Det er Den Kgl.Veterinær og Landbohøjskoles genbank med 2000 frugtsorter samlet på et sted. Her forvaltes Danmarks store æblekulturhistorie (800 sorter). Kig på æblerne og vis børnene, at der er andet end voksbehandlede DSB-æbler og Golden Delicius fra tankstationen … Rigtige æbler er danske sorter, der har navne som yndige småpiger.