Haven uge 40. Det er to uger siden, vi sidst har været i haven sammen. Og så alligevel ikke. Lørdag kunne du se to impulsive live-sendinger fra min have – en om natten og en om dagen. Optagelsen handlede godt nok om at lave kager og trifli ud af gratis mad vi havde ”skraldet” fra skraldespande, men jeg blev af jer seere bedt om at vise lidt rundt i haven. Du kan stadig se klippet inde på min Facebookside. Der var både rodet kompost, rodet drivhus, rodet have og der var høns og uartige hunde. Men jeg havde jo heller ikke planlagt, at nogen skulle se haven. Det var skægt at sende live. Det var især sjovt, at få spørgsmål undervejs. Det må vi gøre igen snart.

Alt dette mad er gratis. Det er spild. Det er taget fra de øverste lag i åbne skraldespande ved supermarkeder som Fakta, Netto, Rema og Irma. Det er ikke ulovligt at tage noget, der ligger i en åben skraldespand. Grunden til, at vi gør det, er for at sætte fokus på madspild og bæredygtighed. Jeg bruger denne indsamlede viden, når jeg holder foredrag.

Blåbær, der intet fejlede, fundet i skraldespand. De er vasket og ordnet. Der var sørme mange.

Vi kan lære meget af 1930ernes husmødre i haven og i skraldespanden

Men det var egentlig ikke det, jeg ville fortælle. Det var noget om 1930errne og tiden før forbrugssamfundet gik amok. Noget jeg har tænkt på. Jeg har kørt rundt i hele landet og holdt foredrag siden sidst. I Midtjylland hørte jeg mig selv sige – godt nok i sjov – at jeg var jo var vokset op ”i en skov ved Terslev på Sydsjælland engang i 1930erne”. Jeg ved ikke lige hvorfor det kom ud af munden på mig, men det gav mening i situationen, og tilhørerne forstod pointen og vi grinede.

Min have anno efterår 2017. Det er spisekastanjer i forgrunden.

Det handler om, at vi er nogle, der har levet i en fjern fjern fortid, hvor vi havde mange husholdningstimer i skolen, skiftede til arbejdstøj når vi kom fra skole, havde køkkenhave, havde nyttehave hos 4H (min have-lærer hed Rosa Vang – er det ikke poetisk?), lærte at sylte, lærte at bage, lærte at kompostere, lærte ikke at smide noget ud, lærte at opbevare fødevarer, lærte at lave madplaner, lærte at genbruge grød i boller, lærte at lave pandekager ved lækkersult, lærte at lave mad for ingen penge, lærte at plukke skoldede kyllinger, lærte at putte kartofler i kartoffelkælder og hælde bær på glas efter pund-til-pund-metoden. Som sagt. Jeg er fra mellemkrigstiden eller noget der ligner selv om jeg er født i 1968. Jeg snød lidt, fordi jeg boede så langt ude på landet.

Spidelvæv i efterårslandskab. Spottet et sted i Jylland.

Et par dage efter Midtjylland (Favrskov) var jeg i Nordjylland. Her mødte jeg Kaj. Han hentede mig i sin knaldblå Skoda i Aalborg og vi havde en time hver vej til Frederikshavn. God tid til at snakke. Kaj er pensionist og har med sin kone en kolonihave og er lige kommet på Instagram (læs min nye guide til Instagram her), hvor han liker løs, så jeg bliver helt glad, nu her i tiden efter, hver gang jeg ser hans navn.

Vi kom til at tale om hans have og især om hans forældres have. Forældrene blev gift i 1937. Moderen hed Ida. Hun arvede 12.500 kroner fra en bedstefar, der var kunsthistoriker ovre i København (Karl Madsen). Der var tyve som arvede, så der var mange penge at dele ud af. De byggede deres eget hus. Huset kostede 18.500 kr at bygge alt i alt og det gik med Ida’s arv, og der var varmt vand i både køkken og badeværelse og fliser, hvad man ikke så dengang ellers, ja, der var endda en af fliserne, der var udformet som en sæbeskål, hvad var meget moderne. Og der var badekar. Kompostbunken lå lige udenfor køkkenvinduet, så husmoderen kunne kaste alt madaffald/kompost direkte ud af vinduet fra køkkenet, når hun lavede mad. Intet gik til spilde og kaniner og høns kunne spise alt, hvad der var spiseligt. Der var intet affald. Køkkenet var et spisekøkken. Hvor hele familien spiste klokken 18.45-19.00 hver aften, når faderen kom hjem fra banken. Der var ikke noget med at spise madder hele eftermiddagen, man måtte pænt vente, til det blev spisetid. Man fik to retter. Altid noget med en frugtgrød til dessert eller kærnemælkskoldskål eller noget andet, der kunne mætte lidt ekstra uden at koste noget særligt. Mor og far fik hurtigt ni børn i alt. Fem drenge og fire piger. Den sidste kom, da moderen var 40 år, og det havde ikke behøvet at være den sidste, men sådan ville Vorherre det, sagde hun.

Haven var meget stor. Der er nu udstykket to grunde fra selve haven, så den må vel have været på et godt stykke over 2400 kvadratmeter, tænker jeg. I haven var der et meget stort drivhus med både en varm afdeling til agurker og chili og en lidt mere udluftet til tomater. Masser af tomater. Så mange, at familien kunne sælge af dem og tjene lidt ekstra. Tomaterne blev solgt sammen med bakker med æg. 30 æg i hver bakke. Hønsene blev altid købt som små daggamle kyllinger – 150 stk – og efterhånden, som man kunne se hanekyllingerne, så blev de taget fra. Fem ad gangen. Så var der mad til et par dage til familien på 11 personer. Der blev lavet suppe og høns i asparges og den slags retter, der strækker kødet. Andre dage fik man en af kaninerne fra baghaven som kaninsteg. Der var en fast dag med æggekage med piskede hvider for sig, så den var meget høj og luftig. Familien var fuldkommen afhængig af køkkenhaven, som fyldte hele haven, og man var selvforsynende. Der var ingen kunstgødning dengang, der noget bedre, der var kompost og husdyrgødning fra høns og kaniner og der var balance og biodiversitet. Der var kun en løn til at betale for 11 mennesker. Moderen passede hus, børn og have. Ja, de store børn passede de mindre børn og alle måtte hjælpe til. Kaj fik sit første job som bud, da han var 11 år og hans første løn gik til at købe et par nye cowboybukser, han havde aldrig før haft nyt tøj eller et par nye bukser, så dem havde han drømt om længe. Som 15-årig kom han ud at sejle og så verden på et skibsdæk. Men tilbage til haven. Der var alt i haven. Man kunne hente asparges, bær, frugt, kål, bønner, kartofler, alle rodfrugter, alle drivhusgrøntsager, alle krydderurter, kaniner, høns, æg og man kunne bytte sig til resten ved hjælp af tomater, blomster og æg.

Jeg elskede, at høre alt om Kajs historie, mens vi kørte gennem det Nordjyske landskab. Mine olde- og bedste-forældres landskab. Min oldemor, min morfars mor, havde en stor kolonihave i Aalborg. Hun var skrædder og hendes mand var snedker. De havde tre børn allerede da hun blev gravid med nummer fire. Det var mange munde at mætte og især, da nummer fire viste sig at være tvillinger. Hans og Grethe. Fem børn lige pludselig. Min oldemor havde høns og kaniner og køkkenhave og fik pengene til at slå til ved hjælp af haven. Der var en enorm nøjsomhed, masser af sund fornuft og haven var en uundværlig ven, der hjalp med at få mad på bordet i trange tider.

Mine bedsteforældre flyttede, som så mange andre på deres tid, til storbyen for at finde i arbejde. Vi er fremme ved 1940erne nu. Urbanisering. Industrialisering. Oppe omkring 1960erne begyndte husmor og husfar over det ganske land, at betragte haverne (husholdningen og garderobeskabene) anderledes. Man havde nu råd til at købe sig til alt og behøvede ikke at dyrke og genbruge. Haven mistede sin betydning i den daglige kamp for at mætte børnene som i tidligere generationer. Og hvad skete? Man satte ikke længere pris på maden på samme måde. Man begyndte at smide mad ud. Det havde man ikke gjort før. Man havde ikke længere selv lagt, hyppet og gravet kartofler – som man derfor værdsatte, hver og en. Nej, vi er nu endt der, hvor et internationalt studie viser, at ud af 100 kartofler, der dyrkes i verden, ender de 75 som affald (kilde: Wolrd Food Summit). Det ville ikke være sket hos min oldemor i Aalborg. Eller hos Kajs mor i Frederikshavn.

Min oldemor og Kajs mor og andre formødre (og fædre) er en del af vores fælles arv. Vi kunne godt engang. Holde hus med ressourcerne og minimere affald og dyrke haverne fornuftigt. I fremtiden bliver vi nødt til at vende tilbage til vores forfædres sunde fornuft. Det handler om bæredygtighed. Og om omlægge til cirkulær økonomi.

Ud af alle de blommer vi fandt i skraldespanden, var der kun tre, som var dårlige.

Så når Jesper og jeg tager ud for at skralde mad op af (uaflåste – det er lovligt) skraldespande, så er det jo ment som en protest, mod at noget går til spilde. Det er ikke bæredygtigt, at lade mad, der er sået, dyrket, vandet, høstet, pakket, transporteret, kølet, fløjet, kørt og sat til salg… gå til spilde. Det er spild af jordens ressourcer og en hån mod Moder Natur.

Intet gik til spilde i vores formødres køkkener. Det er bare det. Og derfor er vores formødres ”lave mad på slump metode” med, når jeg – dagen efter vi har skaldet om natten – prøver at lave nogle retter ud af det, vi har ”skaldet”. Denne gang mente Jesper, at vi skulle filme det. Og denne gang lavede jeg banankage og blommetrifli (”plum fool”).

Ingredienser til banankage. Denne gang er sukker, mel, bananer og bær er fundet gratis. Æg er gratis fra egne høns.

Opskrift på banankage

8 æg piskes hvidt med 4 dl økorørsukker og en stang vanilje. 250 g. økohvedemel blandes med 2 ts. bagepulver, en dl blå birkes eller chaiafrø (hvad man nu har) og lidt kokosflager. Vendes forsigtigt i æggemassen. 150 g smør lunes. En kvart liter kaffefløde hældes sammen med det flydende smør og tilsættes. Til sidst vendes 5-6 mosede (grimme) bananer i dejen. Formen smøres. Ovn på 180 grader. Kage i ovn i cirka 25 minutter, men man skal stikke den med strikkepind forsigtigt, for at se om den er bagt. Den her opskrift er helt hjemmelavet og impulsiv. Kagen blev meget fin og luftig.

Opskrift på blommetrifli

Der var en hel affaldscontainer fyldt med friske mørke blommer fra Italien. Vi tog hvad vi kunne bære. Derfor skulle jeg finde på noget at lave ud af blommer. Måske har du mange blommer i en have?

Beregn tre-fire blommer pr person. Skær dem op. Hvis de kan halveres så stik dem med gaffel. Tag sten fra. Kog dem op (eller sæt dem i ovn, hvis du alligevel har en varm ovn) med lidt solbærsaft, skiver af økologisk appelsin, rørsukker efter behag, vanilje efter behag og Contreux eller anden alkohol efter behag. Gem i skoldet boks, der også er vasket i atamon. På køl. Er bedst at servere efter nogle dage, så det rigtig har fået dyb smag af blommer. Læg i lag med knuste makroner og flødeskum øverst. Englænderne blander det hele sammen i en “fool” (hedder det, når bær er rørt sammen med flødeskum).

Ugens bog

Helt ny bog om havebyer. Dejligt at læse om historien bag vores byudvikling. Anbefales!

Denne uge i haven – uge 40

Hvis du nu er på standen, og der er rigtig meget tang og ålegræs, så kan du nok godt tillade dig at tage en pose med hjem til bedene, så der bliver ryddet lidt op på stranden. Det er bedst at bruge til asparges, der gerne vil have frisk tang. Andre steder i haven kan du bruge tang og ålegræs, der har ligget lidt på stranden og fået lidt regn, så er saltet skyllet mere af. Du lægger det bare som afdækning på dine bede, så ukrudt ikke får et ben til jorden og så tangen formulder og bliver til næring næste forår.

Del ud af æbler, hvis du har for mange. Få fat i æbler fra andres haver, hvis du mangler. Det er dejlig æbledeleøkonomi.

Pelargonier skal snart ind. Hvis man har et kælderrum eller et koldt gæsteværelse. Ellers må de gives væk. De klarer ikke frosten.

Få fingre i de flotteste forårsløg. Saml dem hjemme i haven. Og planlæg hvor de skal graves ned hen over de næste måneder.

Altankasser skal måske udskiftes – det skal de på min franske altan i lejligheden – og der plantes vinterhårdføre krydderurter som salvie, rosmarin og timian

Geoginer kan købes virkelig billigt nu. Det er jo mesterværker på stilk! Pluk en masse eller køb en masse – man bliver så glad af at kigge på dem.

Ryd ikke for meget op i bunker og kvas – der kan være pindsvin og tudser, som er vores venner. De hjælper med at bekæmpe snegle.

Hvis du alligevel rydder op, så læg mærke til, hvordan livet er under overfladen i din have. Jeg så 30 små dyrearter på under en kvadratmeter i min have, da jeg fjernede en våd papkasse forleden. Det spændende var, at der ikke var dræbersnegleæg. Hvorfor? Fordi der lå en leopardsnegl på lur. Den er også vores ven – den spiser dræbersnegle æg.

Hortensierne er tunge og knækker måske, hvis de ikke bindes op.

Tag græskar og squash ind, når det regner, de kan nemt rådne nu.

Pas på at klatreplanter ikke har overtaget tagrender. Der skal klippes.

Der er nøgne jomfruer i græsset. Vist er der så.

Græsset gror stadig vildt og skal slås så længe det er over 10 grader.

Tag valnødder ind – men glem ikke, at egernene også skal have deres andel

Jordskokker er høje som cykelskure nu og kan tages op hele vinteren

Kartofler skal snart op – vi kan godt vente til kartoffelferie/efterårsferie.

Tak for støtte til det videre arbejde. Intet medieforbrug er gratis

Du kan sende opbakning til mit fortsatte arbejde på MOBILE PAY: 21 43 54 63. Jeg ser det! Og bliver virkelig glad.

Mine blogindlæg læses på www.pov.internationalForedrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem til nu. http://pov.international/author/signewenneberg/ Værsgo!

Følg med på Instagram, hvor jeg gør mig umage for at formidle årstidens blomster, haver og natur. www.instagram.com/signewenneberg

Fotokreditering: Alle billeder her er taget af mig og må ikke hapses uden tilladelse.

Sådan! Citatet er hapset fra det nye nummer af Marie Claire UK. Det er sagt af skuespilleren Shailene Woodley, der også er klimaaktivist.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Signes underskrift
Mens klimaministeren dagen igennem har fået lov til at fejre sig selv og sine på-papiret-nåede-2030-klimamål overfor en overraskende ukritisk presse… Så tænker jeg, at det kan være formålstjenesteligt at bevæge os lidt ud af ministerkontoret og ned i containere for at bevise en modsat pointe. Kom med!  Der er ikke noget at juble over.  Vi forbruger stadig som om vi har 5 jordkloder til rådighed. Jomfruelige materialer.  Og der er stadig ingen lovgivning, som forhindrer sort forbrug🔥🌍♻️  Det går ud over næste generation danskere om noget tid. Og det går lige nu ud over dem, der bor i områder, hvor klimakrisen er slået igennem m vildt vejr, tørke, orkaner, skovbrande, hede, ekstreme regnmængder. Klimakrisen er real🌍  ”De Planetære Grænser” er overskredet. Planetens har grænser for vækst. 
Vi kan ikke vækste os ud af klimakrisen og det kunne P1 og andre medier passende spørge den selvglade minister om, når han taler om at vi bare skal købe dit, dut og dat, så går det skønt m klimamålene.  Se billederne. De er taget i dag. Ude i Nordvest-kvarteret i Kbh.  Fortæl mig, om vi er på rette vej med vores unødvendige klimabelastende forbrug i Danmark?  Byggebranchen står for 40 % af vores samlede Carbon Foot Print🔥  Ingen brancher belaster så meget som byggebranchen. Nybyggeri. Beton. Unødvendige udskiftninger. Nye vinduer. Nyt alt muligt.  Vi genanvender under 1 % fra byggerier. Vi smider ud, som om der var mange jordkloder m materialer til rådighed. Der holdes skåltaler om cirkulær økonomi og genbrug, men i praksis gør politikerne ikke deres arbejde med at lave lovgivningsarbejdet, som vil sikre bæredygtighed i byggeriet.  Jeg har i 30 år skrevet om at NYE vinduer ikke holder så godt som ORIGINALE vinduer, der sættes i stand. Her ser vi ret nye vinduer som nu udskiftes m helt nye vinduer. De er næppe over 15 år gamle. Hvis de originale vinduer var blevet sat i stand for 15 år siden, da de nok blev smidt i containere, så havde de holdt 100 år mere. I stedet skal denne bygning – og mange andre – udskifte vinduer hvert 15-20 år. Altså 5 gange på 100 år. Fordi vi forbruger som var der 5 jordkloder til rådighed. Det er klimaskadeligt forbrug🔥  Del gerne♻️
Nyhed: Venstre og Konservative har ønsket denne nedrivning. Mod alle faglige råd! De giver dermed et skoleeksempel på, hvordan man IKKE er sit ansvar voksent, når man har fået lov (af vælgere i alle aldre) at passe på bygningskulturarven for kommende generationer♻️ Vildt, ikke?  Vi ser det i hele landet  Vi ejer ikke bygninger. Vi har bygninger til låns  Vi MÅ se sådan på det, at vi passer på bygninger under stort ansvar for de næste generationer  Hvordan går det i smukke Viborg? Skidt, skulle jeg hilse at sige fra de lokale vælgere som har bestormet mig m henvendelser siden i sommer. Tak til jer alle! 
Viborg Afholdsforenings tdl alderdomshjem er bevaringsværdig (Save 2)  Forvaltningen (dem, der har forstand på bygninger) har vurderet, ”at bygningen er en fornem og helstøbt etageejendom… Historicistisk stil m fine detaljer som de kamtakkede gavle, fladrundbuede vinduer, flammerede døre, mønstergesims, sprossede vinduer, fint afstemte kviste… i det hele taget fremstår den original m et symmetrisk formsprog, hvilket gælder både forside og bagside”  En ENIG forvaltning gav AFSLAG på at nedrive😳  Teknisk udvalg (det er politikerne) har valgt at se stort på det. De har dispenseret fra en BEVARENDE lokalplan m 3 stemmer for og 2 imod  ”Gør byen fed – riv lortet ned” – lyder en kampagne fra Viborg Kommune (sep.2024).  Disse dorske typer Torsten Nielsen (K), Johannes Vesterby (V), Niels Jørgen Ottesen (Venstre) - sikrer dermed nybyggeri og nedrivning under henvisning til noget med at ”sikre arbejdspladser” i en tid med mangel på arbejdskraft (!). De demonstrer ekstrem uvidenhed i byggeriets klimabelastning. 
Husk dem til kommunalvalget!  Birthe Harritz (Velfærdsdemokraterne) mente klogt, m henvisning til, at regionen vil placere specialtandpleje i en helt ny bygning på stedet - at det ikke er afklaret, om specialtandplejen kan indrettes i den eksisterende bygning (!). Aksel Rosager (Enhedslisten) fremførte betimeligt, at der burde laves en ny byggeteknisk vurdering, før beslutningen om nedrivning eller ej blev truffet
♻️♻️♻️  Del gerne! #bygningskulturarv #viborg
Hvad skal vi råde til?  I forlængelse af mit opslag om yndlingstøj + genbrug af tøj i forbindelse m #klimahandledagen kom er en god debat.  Og Anne har skrevet sådan her 👗♻️👗  Skal vi ikke alle sammen svare hende?  Jeg ved, at der er mange, der ved mere om tøj end jeg gør. Jeg skrev om mode i forrige årtusind - på @politiken – dengang handlede det ikke så meget om forbrug af nyt, men om semiotik, hvad siger modestrømningerne om samfundet og om nye iværksættere og spændende personer i branchen, som jeg interviewede.  Nåmen, men jeg har ikke styr på tøjmærker mere. Men jeg er – ligesom mange af jer – opdraget til at kunne mærke hvad der er kvalitet og hvad der ikke er kvalitet. Min mor er håndarbejdslærer og syede mit tøj af gode stoffer da jeg var barn – hun strikkede og hæklede – og jeg lærte, at et par gode sko og en god frakke, gerne må være dyre, bare det kan holde længe. Jeg har haft genbrugstøj og genbrugsfrakker siden jeg var barn og teenager. Det var ikke noget at tale om, det var bare noget man fandt på en tøjbyttedag eller noget man arvede eller noget man købte i Kirkens Korshær.  Hvilke kvalitetsmærker ville du gå efter i dag?  Man kan ikke få alt i genbrug. Desværre. Så når vi køber noget nyt, så lad det være noget god kvalitet!! Med en ordentlig værdikæde. Noget der er syet af mennesker, der rent faktisk har fået en ok løn.  Køb aldrig nogensinde noget i polyester – det er plastik = olie = fossilt forbrug🔥  Der er mange meninger om uld – jeg ved, at der er overskud af uld på markedet og at fårene er glade for at komme af med deres uld.  Så er der bomuld, det suger meget vand. Men er det miljømærket, så går det vel an at købe god kvalitet.  Endelig hører vi meget om recirkulerede materialer i nyt tøj. Det er ganske lidt tekstil – under 1 % - der genanvendes til nye materialer.  Og så er der elastik i bukser – det giver dem kortere levetid og gør dem umulige at genanvende som materiale.  Hvad tænker du om tøj lavet af bambus?  Hvad vil du tilføje? Og hvilke mærker skal Anne gå efter?  #kramklædeskabet #genbrug #tekstil @anjacamillaalajdi @tanjagotthardsen @projecthandmade.#circulaeconomy #fashion #sustainability #slowfashion
Det er helt tosset, som vi forbruger tøj, ikk? ♻️👗👖
De sidste 15 år er det gået amok. Vi køber kilovis af tøj – som vi går med ganske få gange – så smider vi det ud. Der brændes 252 ton tøj dagligt i DK🔥  Jeg har taget imod udfordringen fra @projecthandmade – til at vise noget af mit yndlingstøj her på Klimahandledagen♻️  Jeg har det samme tøj på igen og igen. Man kan kigge ned over min side og se de samme sweatre og de samme grønne havebukser og det samme blå forklæde og den samme grønne nederdel og de samme kjoler.  Mine ældste kjoler stammer fra Kirkens Korshær i Haslev og jeg købte dem brugt i 1985. Gætter på de er fra 1940erne. De fejler stadig ingenting. Mine gummistøvler, som jeg bruger hele tiden, er 17 år gamle og i naturgummi. Nogle af mine bedste t-shirts snuppede jeg, da mine sønner voksede fra dem for mange år siden.  På grund af mit arbejde har jeg brug for forskellige typer af tøj. Til forskellige formål. Møder. Tv. Have. Byggeri. Feltrejser til Afrika. Foredrag. Den grønne nederdel har jeg haft på så tit til foredrag, at den har fået sit eget hashtag #lykkenederdel. Jeg deler den med Dronning Mary og det var sjovt, da vi begge havde syet en kjole (fra #hmconsciouscollectionexclusive) om til en nederdel og kom til det samme arrangement i vores nye hjemmesyede nederdele. Hun har også genbrugt sin #lykkenederdel mange gange siden👍🏼  Jeg får sommetider forespørgsler om at have den grønne på til bestemte foredrag👗  I min lille bog #grønnehverdagstips skrev jeg, at vi skulle have en garderobe som var mere som vores bedstemødres. Få fat i få stykker godt tøj i god kvalitet - som vi reparerer, syr om, passer på. Jeg har fået syet et par kjoler af dygtige skræddere – så de passer perfekt – dem går jeg aldrig af med. Den ene er fra @von.linne.circular.studio i Odense og passer til grønne foredrag – og er syet af brugte duge med botaniske tryk. Den anden er en sommerfuglekjole syet af en rest stof hos @love_lou_atelier Roskilde💚  Hvad er dit yndlingstøj?  @klimahandledag #klimahandledag #kramklædeskabet #klimakrise #tekstilforbrug #circulareconomy #closetheloop #genbrug
Reklame // Tag på @danisharchitecturecenter og se Udstillingen Genbrug! 
Udstillingen opfordrer os til at gentænke forbrug af nyt. Genbrug i stedet♻️👍🏼  Der er brug for oplysning. Mange river ned uden at vide bedre. Nogen tror, at det er ”helt fint” ud fra et bæredygtighedsperspektiv at udskifte vinduerne på et smukt gammelt hotel i Kolding (!) for at sende dem til upcycling på Amager – men det er altid bedre at bruge materialer, der hvor de er i funktion. Denne og mange andre pointer bliver udfoldet på DAC. Der er ingen fine fornemmelser. Vi er både med når der skabes byhave ved en betonblok i Vilnius og vi er med, når der skabes lovgivning med fokus på genbrug i Bruxelles. Vi ser alle de ”grimme” bygningsdele – radiatorer, stikkontakter, beton – og ser tidens mest innovative arkitekters visioner for genbrug. Vi ser både eksempler fra @thoravej29 i Nordvest og vi ser Kongeparrets byggeri i Fredensborg – hvor den legendariske @anderslendager har brugt genbrugsmaterialer♻️  Udstillingen er en selvstændig forlængelse af den forrige udstilling på DAC, som jeg har omtalt her: ”Vandet kommer” var svær at glemme - den handlede om klimaforandringer og stigende vandstand og fik opmærksomhed vidt omkring, selv Fox News rapporterede om den udstilling (!)  Nu rettes fokus mod den forandring, der er i gang i byggeriet - og i hele samfundet – når det gælder genanvendelse af bygninger og materialer. Udstilling kommer præcis lige inden Bekendtgørelsen om de nye krav til bygningers klimapåvirkning træder i kraft 1/7 og præsenterer den nye og meget velkomne first-mover-tilgang til arkitekturen, hvor vi bevarer det eksisterende og genbruger det, vi tidligere har kasseret.  Jeg har været involveret i udstillingen på flere måder: Jeg holdt åbningstalen (find den på min blog) og jeg har også bidraget med et ”værk”: En hot- og not-liste for hus, have og byggeri – omgivet af forskellige effekter fra mine egne byggerier for, at det ikke skulle blive en kedelig planche.  Det er verdensmålsuge + #klimahandledag i hele denne uge. Er du med på at få genbrugt noget mere i boligen?  #danskarkitekturcenter #genbrug #cirkulærøkonomi #copenhagen #klima #architecture
Er haven ved at vokse dig over hovedet? Overvejer du høns? Tænker du på drivhus? Vil du plante rølliker (som på billedet)? Har du en ny have? Har du en have, du har haft i lang tid? Har du en altan? Drømmer du om have – men er usikker på, hvor meget tid det vil tage i din hverdag? Har du et konkret spørgsmål? Så skyd løs nedenfor🌱🌸🌳🌷  I aften kl.19.30 er der i anledning af Jordens Dag og Klimahandledag og Verdensmålsuge – og ja, bare i anledning af forår i haven – webinar om have hos @haveselskabet Webinaret har svimlende 1200 tilmeldte (opdateret!) – og jeg kan godt love, at det bliver meget håndholdt og med erfaringer høstet i mine mange haver. Webinaret er kun for medlemmer af @haveselskabet – så hvordan får jeg fortalt om det, samtidig med at jeg inkluderer alle og fortæller noget, der vedkommer alle? Jo. Jeg har besluttet at åbne en tråd her, hvor du kan spørge mig om hvad som helst om haven og jeg lover at svare alle. Og det fine ved at vi har dette fantastiske fællesskab er, at der garanteret også er andre der kan svare i trådene og så er vi fælles om at dele vores glæde ved den bæredygtige have🌱💚♻️  Billedet er taget dengang jeg havde udgivet min første havebog ”Den første have – et nyt liv udendørs” og var lige på trapperne til at blive bedt om at lave have-fjernsyn og bestyre min allerførste havebrevkasse.  Snart kommer der en ny brevkasse – hvor man kan spørge om ALT indenfor mine stofområder. Den vil være at finde på min nye hjemmeside, som jeg stille og roligt arbejder på i øjeblikket… Ih hvor jeg glæder mig!  Er der noget du vil spørge om? Noget om have?  #gardening #haveselskabet #have #endagihaven #denførstehave
Det er #klimahandledag i denne uge - det verdensmålsuge og det er #jordensdag og der er tusind ting vi KAN gøre♻️🌱Hverdakgsaktivistisk!  Vi kan for eksempel genbruge!  Jeg har lavet min egen lille protest nede i byggemarkedet, da jeg kom anstigende med min buskrydder (og oplader), som jeg skal bruge til at fjerne et vildskab af efeu, der er på vej ud over fortovet.  Jeg har haft håndværkere i kælderen, hvor jeg havde tre forskellige batterier i opladere – og gæt hvad – de var der ikke mere, da håndværkerne tog afsted. Men de påstår hårdnakket, at det ikke er dem, der er kommet til at forveksle dem med deres egne. Selvom ingen andre har været i kælderen🤯  Så tænkte jeg at man jo nok bare lige kan købe et batteri. Men nej. Man skal købe en HELT NY MASKINE.  Den koster carbon foot print at producere. Den fejler ingenting. Er nærmest aldrig brugt fordi jeg godt kan lide vild have og krat og sjældent har haft brug for at rydde noget.  Jeg nægter at købe en helt ny, bare fordi en lille del mangler. Derfor spørger jeg jer... 
Har nogen et batteri i overskud? Eller et tip til at købe brugt?  Jeg kan måske bytte med et eller andet.  Lad os blive bedre til at bytte, genbruge, fikse ting.  Lad os ikke hoppe på den med at købe nyt og nyt og nyt.  Det er det, der giver os klimakrise.  Vi kan gøre tusind ting i dag, hvor det er klimahandledag. Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget…  Er du med på at genbruge og reparere?  #klimahandledag #klimahandledagen2025 #klimakrise #climatecrisis #hverdagsaktivisme #ingenkangørealtmenallekangørenoget @klimahandledag
Pave Frans er død. Det er meget trist. Jeg er ikke katolik, men det er der en milliard mennesker på jorden, der er. Det har betydning, hvem der sætter retningen for mange troende og ikke troende mennesker som leder af Den Katolske Kirke. Han har en enorm betydning for mange fattige mennesker rundt om i verden og ikke mindst i Afrika. Jeg kender mange der som vil græde i dag.  Og han har en enorm betydning for de kæmpende ukrainere – også dem der nu er her i Danmark. Ukraineres mest hellige tid er påsken.  I de 12 år Pave Frans – eller Francesco på Italiensk, Francis på engelsk – navnevalget kom af ”Frans af Assisi” som var de fattiges munk - var pave talte han de fattiges, de udsatte, de kriminelles og klimaets sag. Han var ydmyg og insisterede – modsat tidligere paver – på ikke at leve i luksus.  Han blev født som Jorge Mario Bergoglio i 1936 som søn af italienske immigranter i Argentina. Han læste tidligt teologi og filosofi og var jesuit – der insisterer på at leve spartansk. Han argumenterede igen og igen for, at vi er sat her på jorden for at passe på Guds skaberværk.  Det kunne hans sidste gæst – den uhøflige vicepræsident J.D. Vance, der pressede sig på uden invitation få timer før paven døde – godt lære noget af. Vi er sat her på jorden for at passe på jorden. Den amerikanske administration gør alt for at ødelægge jorden, skovene, koralrevene, naturområder, udsatte arter. De rager til sig, forgylder de rigeste og vil gøre de fattige ekstremt fattige. Og i sine sidste timer blev han nødt til at stå ansigt til ansigt med alt det, han har kæmpet mod hele sit liv🤯 Vækker det også afsky hos dig?  Jeg vil savne paven for hans vedblivende fokus på klimakrisen og på at klimakrisen går ud over verdens fattigste og er forårsaget af verdens rigeste menneskers umådeholdne forbrug.  Tak for det fokus! ♻️🌍♻️  Del gerne – lad os ære Pavens fokus på klimakrisen👍🏼  #klimakrise #popefrancis #pope #climatecrisis #climateemergency
Mens klimaministeren dagen igennem har fået lov til at fejre sig selv og sine på-papiret-nåede-2030-klimamål overfor en overraskende ukritisk presse… Så tænker jeg, at det kan være formålstjenesteligt at bevæge os lidt ud af ministerkontoret og ned i containere for at bevise en modsat pointe. Kom med!  Der er ikke noget at juble over.  Vi forbruger stadig som om vi har 5 jordkloder til rådighed. Jomfruelige materialer.  Og der er stadig ingen lovgivning, som forhindrer sort forbrug🔥🌍♻️  Det går ud over næste generation danskere om noget tid. Og det går lige nu ud over dem, der bor i områder, hvor klimakrisen er slået igennem m vildt vejr, tørke, orkaner, skovbrande, hede, ekstreme regnmængder. Klimakrisen er real🌍  ”De Planetære Grænser” er overskredet. Planetens har grænser for vækst. 
Vi kan ikke vækste os ud af klimakrisen og det kunne P1 og andre medier passende spørge den selvglade minister om, når han taler om at vi bare skal købe dit, dut og dat, så går det skønt m klimamålene.  Se billederne. De er taget i dag. Ude i Nordvest-kvarteret i Kbh.  Fortæl mig, om vi er på rette vej med vores unødvendige klimabelastende forbrug i Danmark?  Byggebranchen står for 40 % af vores samlede Carbon Foot Print🔥  Ingen brancher belaster så meget som byggebranchen. Nybyggeri. Beton. Unødvendige udskiftninger. Nye vinduer. Nyt alt muligt.  Vi genanvender under 1 % fra byggerier. Vi smider ud, som om der var mange jordkloder m materialer til rådighed. Der holdes skåltaler om cirkulær økonomi og genbrug, men i praksis gør politikerne ikke deres arbejde med at lave lovgivningsarbejdet, som vil sikre bæredygtighed i byggeriet.  Jeg har i 30 år skrevet om at NYE vinduer ikke holder så godt som ORIGINALE vinduer, der sættes i stand. Her ser vi ret nye vinduer som nu udskiftes m helt nye vinduer. De er næppe over 15 år gamle. Hvis de originale vinduer var blevet sat i stand for 15 år siden, da de nok blev smidt i containere, så havde de holdt 100 år mere. I stedet skal denne bygning – og mange andre – udskifte vinduer hvert 15-20 år. Altså 5 gange på 100 år. Fordi vi forbruger som var der 5 jordkloder til rådighed. Det er klimaskadeligt forbrug🔥  Del gerne♻️
Nyhed: Venstre og Konservative har ønsket denne nedrivning. Mod alle faglige råd! De giver dermed et skoleeksempel på, hvordan man IKKE er sit ansvar voksent, når man har fået lov (af vælgere i alle aldre) at passe på bygningskulturarven for kommende generationer♻️ Vildt, ikke?  Vi ser det i hele landet  Vi ejer ikke bygninger. Vi har bygninger til låns  Vi MÅ se sådan på det, at vi passer på bygninger under stort ansvar for de næste generationer  Hvordan går det i smukke Viborg? Skidt, skulle jeg hilse at sige fra de lokale vælgere som har bestormet mig m henvendelser siden i sommer. Tak til jer alle! 
Viborg Afholdsforenings tdl alderdomshjem er bevaringsværdig (Save 2)  Forvaltningen (dem, der har forstand på bygninger) har vurderet, ”at bygningen er en fornem og helstøbt etageejendom… Historicistisk stil m fine detaljer som de kamtakkede gavle, fladrundbuede vinduer, flammerede døre, mønstergesims, sprossede vinduer, fint afstemte kviste… i det hele taget fremstår den original m et symmetrisk formsprog, hvilket gælder både forside og bagside”  En ENIG forvaltning gav AFSLAG på at nedrive😳  Teknisk udvalg (det er politikerne) har valgt at se stort på det. De har dispenseret fra en BEVARENDE lokalplan m 3 stemmer for og 2 imod  ”Gør byen fed – riv lortet ned” – lyder en kampagne fra Viborg Kommune (sep.2024).  Disse dorske typer Torsten Nielsen (K), Johannes Vesterby (V), Niels Jørgen Ottesen (Venstre) - sikrer dermed nybyggeri og nedrivning under henvisning til noget med at ”sikre arbejdspladser” i en tid med mangel på arbejdskraft (!). De demonstrer ekstrem uvidenhed i byggeriets klimabelastning. 
Husk dem til kommunalvalget!  Birthe Harritz (Velfærdsdemokraterne) mente klogt, m henvisning til, at regionen vil placere specialtandpleje i en helt ny bygning på stedet - at det ikke er afklaret, om specialtandplejen kan indrettes i den eksisterende bygning (!). Aksel Rosager (Enhedslisten) fremførte betimeligt, at der burde laves en ny byggeteknisk vurdering, før beslutningen om nedrivning eller ej blev truffet
♻️♻️♻️  Del gerne! #bygningskulturarv #viborg
Hvad skal vi råde til?  I forlængelse af mit opslag om yndlingstøj + genbrug af tøj i forbindelse m #klimahandledagen kom er en god debat.  Og Anne har skrevet sådan her 👗♻️👗  Skal vi ikke alle sammen svare hende?  Jeg ved, at der er mange, der ved mere om tøj end jeg gør. Jeg skrev om mode i forrige årtusind - på @politiken – dengang handlede det ikke så meget om forbrug af nyt, men om semiotik, hvad siger modestrømningerne om samfundet og om nye iværksættere og spændende personer i branchen, som jeg interviewede.  Nåmen, men jeg har ikke styr på tøjmærker mere. Men jeg er – ligesom mange af jer – opdraget til at kunne mærke hvad der er kvalitet og hvad der ikke er kvalitet. Min mor er håndarbejdslærer og syede mit tøj af gode stoffer da jeg var barn – hun strikkede og hæklede – og jeg lærte, at et par gode sko og en god frakke, gerne må være dyre, bare det kan holde længe. Jeg har haft genbrugstøj og genbrugsfrakker siden jeg var barn og teenager. Det var ikke noget at tale om, det var bare noget man fandt på en tøjbyttedag eller noget man arvede eller noget man købte i Kirkens Korshær.  Hvilke kvalitetsmærker ville du gå efter i dag?  Man kan ikke få alt i genbrug. Desværre. Så når vi køber noget nyt, så lad det være noget god kvalitet!! Med en ordentlig værdikæde. Noget der er syet af mennesker, der rent faktisk har fået en ok løn.  Køb aldrig nogensinde noget i polyester – det er plastik = olie = fossilt forbrug🔥  Der er mange meninger om uld – jeg ved, at der er overskud af uld på markedet og at fårene er glade for at komme af med deres uld.  Så er der bomuld, det suger meget vand. Men er det miljømærket, så går det vel an at købe god kvalitet.  Endelig hører vi meget om recirkulerede materialer i nyt tøj. Det er ganske lidt tekstil – under 1 % - der genanvendes til nye materialer.  Og så er der elastik i bukser – det giver dem kortere levetid og gør dem umulige at genanvende som materiale.  Hvad tænker du om tøj lavet af bambus?  Hvad vil du tilføje? Og hvilke mærker skal Anne gå efter?  #kramklædeskabet #genbrug #tekstil @anjacamillaalajdi @tanjagotthardsen @projecthandmade.#circulaeconomy #fashion #sustainability #slowfashion
Det er helt tosset, som vi forbruger tøj, ikk? ♻️👗👖
De sidste 15 år er det gået amok. Vi køber kilovis af tøj – som vi går med ganske få gange – så smider vi det ud. Der brændes 252 ton tøj dagligt i DK🔥  Jeg har taget imod udfordringen fra @projecthandmade – til at vise noget af mit yndlingstøj her på Klimahandledagen♻️  Jeg har det samme tøj på igen og igen. Man kan kigge ned over min side og se de samme sweatre og de samme grønne havebukser og det samme blå forklæde og den samme grønne nederdel og de samme kjoler.  Mine ældste kjoler stammer fra Kirkens Korshær i Haslev og jeg købte dem brugt i 1985. Gætter på de er fra 1940erne. De fejler stadig ingenting. Mine gummistøvler, som jeg bruger hele tiden, er 17 år gamle og i naturgummi. Nogle af mine bedste t-shirts snuppede jeg, da mine sønner voksede fra dem for mange år siden.  På grund af mit arbejde har jeg brug for forskellige typer af tøj. Til forskellige formål. Møder. Tv. Have. Byggeri. Feltrejser til Afrika. Foredrag. Den grønne nederdel har jeg haft på så tit til foredrag, at den har fået sit eget hashtag #lykkenederdel. Jeg deler den med Dronning Mary og det var sjovt, da vi begge havde syet en kjole (fra #hmconsciouscollectionexclusive) om til en nederdel og kom til det samme arrangement i vores nye hjemmesyede nederdele. Hun har også genbrugt sin #lykkenederdel mange gange siden👍🏼  Jeg får sommetider forespørgsler om at have den grønne på til bestemte foredrag👗  I min lille bog #grønnehverdagstips skrev jeg, at vi skulle have en garderobe som var mere som vores bedstemødres. Få fat i få stykker godt tøj i god kvalitet - som vi reparerer, syr om, passer på. Jeg har fået syet et par kjoler af dygtige skræddere – så de passer perfekt – dem går jeg aldrig af med. Den ene er fra @von.linne.circular.studio i Odense og passer til grønne foredrag – og er syet af brugte duge med botaniske tryk. Den anden er en sommerfuglekjole syet af en rest stof hos @love_lou_atelier Roskilde💚  Hvad er dit yndlingstøj?  @klimahandledag #klimahandledag #kramklædeskabet #klimakrise #tekstilforbrug #circulareconomy #closetheloop #genbrug

Tak fordi du deler...