Nogle gange sker det, at jeg møder nogle iværksættere og tænker: Dem må jeg skrive om! Sådan var det, da jeg mødte Jette og Trine-Lise fra det nye økologiske hudplejemærke Yroli Skinecare. Sommetider kommer jeg fra, at omtale dem, som fortjener det, fordi der er alt muligt andet. Men jeg har besluttet at blive bedre – for vi skal tale hinanden op – sådan som vores kloge Dronning siger.

Jeg mødte de to seje (og smukke!) iværksættere bag Yroli, fordi vi solgte vores produkter på det samme marked for nogle uger siden. De kendte mig i forvejen og har læst mine havebøger (dem kan vi lide!). Vi mødtes inde i den smukke grønne gård bag Designmuseum Danmark. Senere kom Jette og Trine-Lise på besøg hos mig i sommerhuset – vi deler den samme passion for øko og bæredygtighed og havde meget at tale om… Og jeg besøgte dem i arresten i Fredensborg, hvor vi for sjov tog nogle billeder af det her ansigt i græsset (indtil Emil-hunden kom og kyssede mig! Se story på Instagram).

Yroli-firmaet har lejet sig ind i en smuk og bevaringsværdig gammel arrestbygning med have, hvorfra de udvikler deres nye virksomhed og det er også her varerne produceres (lidt endnu). Derfor vil folk fra Fredensborg måske have stiftet bekendtskab med mærket lang tid før alle os andre, da de har fået lov til at test-købe de første versioner. Jeg fik fingre i de mange forskellige olier og cremer – der er pakket i genanvendeligt emballage – da vi mødtes. Så jeg har testet – bare sådan for mig selv – og kan sige god for produkterne. Jeg har de senere år fået mere tør hud – og egentlig ikke flere rynker end jeg havde for 5-10 år siden – men jeg har fået nogle ar og skader her på det seneste. Derfor går jeg ret meget op i at blive smurt ind i noget godt, noget, som nærer min hud og som er sundt for min krop at optage. Jeg kan mærke, at de her olier gør godt.

Hvis du har fået lyst til at møde Yroli Skincare – så har jeg lovet at fortælle, at der er en mulighed nu på lørdag – hvis du er i nærheden af Østerbro/Nordhavn i København.De holder en event – lørdag d. 22. juni kl. 10-16 hos YUME Concept Store and Studio. Århusgade 138A. 2150 Nordhavn. Facebook-begivenheden er her. Og vil du vide mere, kan du læse her: www.yroli.com/ og følge på Instagram her: @yroliskincare

#yroliskincare #organicskincare

Foto: Stig Kjeldsmark

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Signes underskrift
Der er nyt i sagen, som jeg har skrevet meget om og historierne her på den lille grønne avis blev meget læst. Tak for det. Sagen kort: Baron, skibsreder og milliardær Johan Wedell-Wedellsborg køber det forfaldne Smidstrupøre m henblik på nedrivning. Han vil bygge et enfamiliehus på 1300 m2 i amerikansk stil her på kysten.  Smidstrupøre er dog en bevaringsværdig ejendom i bevarende lokalplan – på unik kæmpe grund ud mod Øresund. Den slags byggegrund kan ikke købes for penge, med mindre, der følger en kæmpe istandsættelsesforpligtelse med. Som her  Kommunen har fastholdt den bevarende lokalplan overfor naboer – de har skrevet til mig om udgifter til at bevare gl huse og undrer sig over forskelsbehandlingen.  Kommunen har ”glemt” at håndhæve bopælspligten i 38 år overfor tdl ejer, den excentriske milliardær Stig Husted Andersen, en smadremand, der havde for vane at opkøbe vores fineste bygningskulturarv for at smadre m ekstrem misligholdelse. Se bare smukke Aalholm i Nysted på Lolland, der dog nu reddes, inde og ude, af hædersmanden Bo L. Bendtsen. Kommunerne lod misligholdelsen ske i hele landet  Nu kom Smidstrupøre til salg, her 10 år efter SHA’s død. Borgmester Morten Slotved agerede helt uhørt ”ejendomsmægler” og viste skibsrederen rundt i Smidstrupøre i  2023 og fik lovet ting og sager. Helt uhørt.  Nuvel. Vi blev ved med at lægge pres og skrive om sagen. Jeg kom i andre medier om det. Kom i tv. Kom i kontakt m oprindelig ejers oldebørn. Fik adgang til arkivmateriale. Modtog billeder fra kilder – se hvordan huset ser ude indeni nu. Det kan bestemt reddes, skrev jeg. Det var nyt for ejer. Der dog havde købt ejendommen (!) og har adgang til at hyre de bedste bevaringsarkitekter.  Presset voksede. Jeg mødte folk fra det allerfineste selskab, som læser med her, de rynkede på næsen ad det, de kaldte ”McMansion” på Øresundskysten. Det er mere ærefuldt at bevare og passe på. Så det gør baronen nu. Det vil SE UD SOM OM Smidstrupøre bliver bevaret. Men. ALT rives ned. Den ydre skal – bindingsværket – opføres igen, så det SER UD SOM OM man har passet på bygningskulturarven. ALT smides ud. Men på trods af det må vi glædes over de ændrede byggeplaner, ikk?
Så er #dengrønneindkøbsrejse kommet til @almamadmarked på Frederiksberg. Wow! 
Det er bedre end jeg havde turdet håbe på!  Jeg fik lov til at smugkigge - og tale med stifter @alfredjosefsen - mens de sidste varer blev sat på plads i dag.  Med det samme mødte jeg kendte ansigter. Det bevægede mig meget at se de medarbejdere, som jeg så ofte mødte i ”mit” gamle supermarked i mit gamle nabolag i Ordrup, hvor jeg boede i årevis. Hej igen! Jeg krammede 5 tidligere dygtige medarbejdere fra Irma Ordrup – her i Alma Frederiksberg.  De mennesker, man møder i sit nabolag og når man køber ind, betyder noget. Det er hverdagen. Vi er mange, der holder af hverdagen. Jeg kom meget i den lokale Irma.  Vi så langsomt Irma-kæden blive dårligere hen over de seneste 3-4 år før den 138 år gamle kæde blev lukket af Coop’s Kræn Østergaard + Lasse Bolander, der hadede kvalitet og elskede discount. Men Ordrup var et fyrtårn. Den blev ombygget lige inden lukningen for et millionbeløb – alt blev smidt i containere – og vi kunder kunne ikke forstå den mærkelige ødselhed i en tid med klima- og ressourcekrise. Der var smadremænd på spil til det sidste i Coop.  Alma ER et aktivistisk oprør mod lukningen af Irma. Og alligevel noget helt andet.  Alfred og Co. har plukket ideer fra de bedste supermarkeder i Jylland, Tyskland, Italien og USA. Lave reoler, man kan kigge hen over. Kunst. Opskrifter. Kæmpe grøntafdeling. I sæsonen 75 % grønt fra DK. Meget kan købes enkeltvis. Masser af økologi. Ikke meget kød. En smule chips og slik – kun gode varer. Ingen kæmpe slagtilbud Sodavand helt nede i bunden. God vin fra @hustedvin.  Hvad er Alma m 3 ord? Spurgte jeg Alfred: 1. Økologi så vidt muligt. 2. Fokus på plantebaseret. 3. Ordentlighed – ikke noget m at proppe usunde slagtilbud ned i halsen på familier. Jeg kan lide det! Topkarakter til Alma💙  1. Lokale råvarer = Ja
2. Muligheder for at støtte økologi = Top
3. Fællesskaber = Ja
4. Venlighed = Top
5. Æstetik = Top
6. Madspild + ansvarlighed overfor ressourcer = Top
7. Tilgængelighed = Nemt med metro 
8. Andet = god plads  Støt Den lille Grønne Avis MobilePay 580587  Næste butik: St Kongensgade åbner til maj #alma #foodie
Hvordan får vi mad i tilfælde af krig og krise? Hvis vi nu skal være selvforsynende og uafhængige af hjælp og import udefra? Hvordan står det til med vores forsyningskæde?  Hvis jeg var i regeringen, så ville jeg LIGE NU være alvorligt bekymret. Og jeg ville I DAG udsende et dekret om at mere af vores jord skal bruges til at dyrke mad til mennesker. Jeg ville skabe en kæmpe støtteordning til de små øko frugt- og grønt-avlere🍎🥬🐝🍐  Vi har et problem. Et kæmpe problem:  Engang var vi uafhængige. Vi var frie. Vi dyrkede al den mad vi spiste selv.  I 1963 var vores land fyldt af mad til mennesker.  92 % af vores frugt og grønt var dyrket i DK (resten var velsagtens bananer, der kom med båd).  I dag er 0.6 % af det dyrkede areal i DK brugt på mad til mennesker = frugt og grønt. Danske bær er ikkeeksisterende nu.  Jeg cyklede gennem marker med bær, da jeg var barn. Jeg kom forbi plantager med æbler, pærer, kirsebær og blommer. Der var vejboder. Der var marker med kartofler, kål, majs. Der blev produceret mad. Nu er markerne nede ved Haslev, hvor jeg kommer fra, og mange andre steder, enten monokultur (raps – foder til dyr) eller plastret til med sorte solceller, selv om det er god jord til at dyrke god mad til mennesker. Og hvis der ikke er sorte solcellemarker (de kan jo ligge over parkeringspladser og på tage) så er der gigantiske svinefabrikker, hvor kloge svin står indeklemt og skriger.  Her er flere vilde tal fra @madkulturen  Kun 8 % af danskerne spiser den anbefalede mængde frugt/grønt
22 % spiser ALDRIG frugt/grønt til frokost og aften
17 % af annoncer i tilbudsaviser er for KØD især discount
3 % for grønt
1 % for frugt
4 % af omsætningen i dagligvarehandlen er dansk frugt/grønt og her er discountfokus. Det har tvunget de sidste små avlere til at lukke. På 15 år er der sket et fald på 46 % af ansatte i grønt-erhvervet. Alt grønt produceres nu ensrettet af 10-20 producenter i hele DK. I en krisetid vil vi være max 27 % selvforsynende på grønt. Kød har vi rigeligt af.  Hvad skal vi gøre?  Støt Den Lille GRØNNE Avis på 580587. Vi ekspanderer m website og har brug for støtte. Vi modtager ikke medie- eller fondsstøtte. Tak!
Nybyggeri er klimasvinsk: Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser i dag, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant MINDRE. Iflg forskernes beregninger bør 4 ud af 5 nybyggerier sløjfes fra nu!♻️👍🏼🌍  Lise Koch-Søfeldt, Ph.D. DTU Sustain og hovedforfatter af studiet forklarer: - ”Hvis vi antager, at 50% af alle nybyggerier fra 2026 til 2050 bliver bygget af træ + andre biobaserede materialer, så skal vi stadig reducere med 80% for at holde os inden for det, man kalder det sikre råderum”♻️  Omvendt, så bringer Økonomisk Ugebrev denne hurra-nyhed: ”Ordrebogen vokser igen hos Group CEO Martin Ravn-Nielsens HusCompagniet, og det bliver i år konverteret til omsætningsvækst. En omsætning i toppen af forventningerne til 2025 vil øge driftsresultatet med over 50 %. Om fremgangen er holdbar, er til gengæld sværere at sige, da afgørende faktorer i form af forbrugertillid og boligrente er udenfor selskabets kontrol”.  Lad mig oversætte: HusCompaniet er et kæmpe klima-svin.  Og en over 50 % stigning betyder, at den skamløse strategi m at rive bygningskulturarv og bevaringsværdige huse + dejlige gamle sommerhuse m sjæl (Gilleleje!) samt helt alm parcelhuse (som er bygget i ægte mursten ned) ned - for at erstatte med klimabelastende lort - er lykkedes.  I en grad så vi ser en FORDOBLING🔥  På trods af at vi er nogle – alle jer medregnet – der prøver at forklare alle omkring os hvad der foregår. Nybyggeri er det mest klimaskadelige forbrug. Det står for 40 % af vores samlede CO2-aftryk🔥  Eksisterende huse repræsenterer en værdi – de er ikke ”gammelt lort” – næsten lige meget hvor meget de trænger til istandsættelse, så repræsenterer de ressourcer. Mursten. Tagsten. Fundament. Vægge. Køkken. Bad. Varme. El. Rør. Alt eksisterer allerede i verden.  Og jorden ikke skal således ikke afgive NYE materialer til NYE huse fordi huset allerede står der og eksisterer. Jorden har ikke flere materialer at give af🌍  Det er det Overshoot Day og overskridelsen af de planetære grænser handler om♻️  Er du med på at gøre oprør mod nybyg? 🔥  Støt på rebeljournalistik på MobilePay 580587
Det er weekend! Det er havevejr! Måske får du lyst til at tage i byggemarked eller havecenter for lige at købe et par ting?  Hvad du end gør, så lad være med at købe Roundup☠️  Overtal nogle andre til at lade være med at købe Roundup. Tal også med den del af havefolket som bekender sig som ”ordensaktivister”. Hvor hver en mælkebøtte, hver en bellis, hver en skvalderkålsplante skal udryddes🌱  Lad os få gang i en holdningsændring. Lad os tale om alle de sygdomme – Kræft, Parkinson, Alzheimer foruden infertilitet mm – som gift afstedkommer☠️  Lad ukrudt være ukrudt💚Ukrudt er bare planter som vi kan lære at elske🌱🐝  De kan også spises af høns, kaniner eller mennesker. Hvis du sprøjter med gift, så dør planterne, gift siver ned gennem jorden. Vandet under jorden bliver giftigt☠️Ikke til at drikke…  Børn der er vokset op på landet er mere tilbøjelige til at få konstateret kræft end andre pga gift.  Børn, der fødes af mødre, der har arbejdet i gartnerier, som bruger Roundup, har større tilbøjelighed for at få kræft.  Børn, der vokser op nu, har fortjent, at de kan dyrke mad i jorden fremover – og drikke vand fra ikke forgiftede vandboringer i fremtiden.  Vi har pligt til at sørge for, at næste generation, kan få adgang til mad og drikke. Det kan de ikke, hvis vi forgifter jorden og vandet.  Det er både International Vanddag og Earth Hour Day. Som betyder, at der i dag er ekstra fokus på grundvand/drikkevand i dag.  Roundup er dokumenteret kræftfremkaldende. Det er så skadeligt for vores vandboringer m drikkevand at over halvdelen af dem nu er LUKKET☠️  Alligevel rejste Miljøminister @magnusheunicke i nov 2023 til Bruxelles for at være den afgørende stemme for at FORTSÆTTE brugen af ROUNDUP i EU i ti år (han var sendt i byen af Venstre og turde ikke risikere at sige nej til Traktor-Troels (hans selvvalgte kælenavn!). Det er derfor, der stadig er disse absurde mængder af gift i fri handel. Derfor må vi forbrugere være hverdagsaktivistiske. Og arbejde for at det ikke bliver solgt og brugt🌱♻️🌍  Del meget gerne.  #roundup #jordenergiftig #gardening #øko #earthhour #biodiversity
Det er Overshoot Day, som viser, at vi har overtræk på naturens ressourcer - der efter i dag og resten af året ikke vil kunne regenere.  Vi mishandler moder jord. Det er hvad det handler om🌍  Men venner - det hjælper at tænke på, at vi selv kan være med til at være den forandring, vi ønsker at se i verden🌍  Ingen kan gøre alt, men ALLE kan gøre noget!  Generationer af aktivister før os har kæmpet store kampe i det små og i det store. Det er sådan alle forandringer er skabt.  Menneskerettighedsforkæmpere har opnået store sejre.  Kvindebevægelser har kæmpet kampe for os der kom efter.  Tiden kalder på, at vi nu må kæmpe som klimaaktivister – i det små og i det store. Historien har vist at alle kan kæmpe kampe for dem, der kommer efter os.  I min lille bog ”Grønne Hverdagstips” skrev jeg om alt det vi selv kan gøre. Små tiltag. Der måske tilsammen gør en stor forskel.  Overshoot Day kommer af vores vilde forbrug her i Det Globale Nord som især går ud over dem i Det Globale Syd. Det har jeg kastet lys på i mit formidlingsarbejde i afrikanske lande.  Vores forbrug – vores vaner i forhold til bøffer, bolignedrivninger, befordring, beklædning og bras (Temu, vi kigger på dig) har store konsekvenser for andre. Temperaturen stiger.  Det hele hænger sammen. Klimaforandringerne er menneskeskabte. Det betyder, at det er mennesker, der skal ændre adfærd. Vi skal markant ned i vores CO2-afryk inden 2030 #sdg #verdensmål  Hvad vil du gøre anderledes? Måske dette her forår?  Vi kan kigge på forbrug af:  Boligudvidelser, ressourcer og nedrivning (hvor vi belaster mest)♻️Tøj og ting♻️Fossilbiler♻️Ferierejser♻️Mad og drikke - spis lokalt, spis grønt, spis rester, drik vand – ikke noget på flasker♻️Smid ikke mad ud! Affald er en ressource – også i haven / køkkenet / byggeriet♻️Vi kan få høns og dyrke mere mad selv♻️Vi kan kigge på investeringer i pensionen. Er det grønt nok? ♻️Og endelig kan vi støtte der, hvor klimaforandringerne er ekstreme i det globale syd🌍Solidaritet har før flyttet bjerge💚  Hvad vil du ændre? Jeg vil dyrke mere #køkkenhave i år🌱  📸@stineheilmann
Støt Den lille grønne avis. Del gerne♻️
#overshootday #klimaaktivist
Hvad siger du til billederne? Jeg har et par gange skrevet, at der er bedre supermarkeder i Østafrika end på Østerbro. Men jeg har ikke før nu haft billedmateriale til at dokumentere det✔️
 
Da jeg i sommeren 2024 lagde fra kaj med serien #dengrønneindkøbsrejse ville jeg undersøge + dokumentere vores indkøbsmuligheder. Jeg havde aldrig troet, at artiklerne ville blive så læst eller at jeg ville skrive så mange afsnit.  Jeg er efter en flytning havnet i en madørken. Og jeg oplever, at danske supermarkeder ræser mod bunden i discount, rod, chips, ultraforarbejdede fødevarer, sodavand og energidrikke – og meget ringe muligheder for at finde ægte lokalproduceret god mad og frisk grønt.  Mange af jer genkendte! 
 
Mange unge læsere har skrevet, at de er blevet klogere og nu ser supermarkeders indgangspartier med andre øjne og er blevet kritiske forbrugere af at læse med! Tak! 
 
Afsnit nummer 52 i serien er en rapport fra østkysten af Kenya. Jeg er på arbejde hernede og har brugt lejligheden til også lige at lave en reportage til madserien (flere fotos i story). Jeg vil ikke skjule, at jeg har et motiv: Jeg vil så gerne, at vi ændrer narrativet om afrikanske lande som Kenya. Her er udvikling, innovation, skaberkraft, civilisation og en ung veluddannet befolkning som taler om FN’s verdensmål i hver anden sætning🌍
 
Chandarana Foodplus er en af Kenyas ældste og mest etablerede supermarkedskæder. Grundlagt i 1959 af Shantilal Mulji Thakkar. Altså 4-5 år før selvstændigheden i 1963/64. Det var her Jomo Kenyatta blev første lokale præsident og englænderne måtte trække sig. Første Chandarana var en lille købmandsbutik i Highridge Shopping Centre i Parklands, Nairobi. I dag drives virksomheden af sønnerne og de har ekspanderet til 25 filialer i Nairobi, Kisumu, Eldoret, Nakuru, Naivasha, Nanyuki og Mombasa. Flere følger.  Chandarana-kædens mission er at være Kenyas førende supermarked. Familien er oprindeligt fra Indien – men under kolonistyret var her virkelig mange indere. Mine lærere i skolen var indere. Kenya er en smeltedigel af kulturer, religioner og #madkultur🇰🇪 #kenya 
 
Støt konstruktiv forbrugerjournalistik. Del gerne. Tak!
Jeg tror ikke, jeg har været mere tilpas i livet end de seneste par år. Jeg har overlevet kræft og kan skrive under på, at det er meget bedre at blive 56 år end ikke at blive det.  Jeg er et par år yngre end @hellethorningschmidt - som jeg kan forstå, er genstand for en del debat efter hun ses i en kæmpe outdoorkampagne for @esteelauder Jeg tror balladen kunne være undgået, hvis formuleringen havde været anderledes. Hvad tænker du?  ”Selvom man er i 50erne kan man stadig have et fedt og sjovt liv”. Står der.  ”Selvom” er virkelig gammeldags, ikk?  Kampagnen bygger på en falsk præmis om at ”nogen” mener, at man ikke kan gøre hvad man har lyst til og have et skønt og sjovt liv når man er i 50erne. Hvem mener det?  Nogen henne i forrige århundrede?  Kunne der ikke have stået: ”Jeg har det sjoveste liv i 50erne!” eller ”Livet i 50erne er sjovt”?  Jeg forstår ikke, at ingen har rettet - hverken på reklamebureauet, i Helles stab eller hos kosmetikfirmaet, der nok har punget på den gode side af en million ud for samarbejdet.  Vi har i årevis talt positivt om alle aldre her på min kanal. Hver gang jeg har fødselsdag, skriver jeg lige præcis hvor gammel jeg bliver og jubler lidt over alderen. Der er INTET at skamme sig over.  Vi er meget andet end vores alder. Alder er bare et tal. Jeg har i nogle perioder af mit liv været meget ældre end jeg er nu. Jeg har selvsagt også været – og opført mig – meget yngre. Jeg synes min alder nu er verdens bedste.  Men jeg synes også det var godt at være en gravid 26-årig, at være 36, jeg elskede at være 46 og nu 56. Men det er en lille smule bedre, at være lige præcis min ældre alder.  Når man er så svineheldig at det er lykkedes at få børn godt i vej, så kan man sige ”job well done” til sig selv. Og nyde, at man ikke skal op og smøre madpakker, fikse og ordne. Man kan eje sit eget liv og sin egen tid. Jeg har aldrig arbejdet så meget, som de senere år – og jeg har aldrig haft så meget sjov med det som nu.  Her på billedet sidder jeg og taler om køkkenhave, høns og drivhus – se hvor glad jeg ser ud! Jeg har saltvand i håret og en 20 år gammel kjole på. Alt er godt. Man kan have et godt liv i 50erne, ja gu pokker kan man da det!
Der er nyt i sagen, som jeg har skrevet meget om og historierne her på den lille grønne avis blev meget læst. Tak for det. Sagen kort: Baron, skibsreder og milliardær Johan Wedell-Wedellsborg køber det forfaldne Smidstrupøre m henblik på nedrivning. Han vil bygge et enfamiliehus på 1300 m2 i amerikansk stil her på kysten.  Smidstrupøre er dog en bevaringsværdig ejendom i bevarende lokalplan – på unik kæmpe grund ud mod Øresund. Den slags byggegrund kan ikke købes for penge, med mindre, der følger en kæmpe istandsættelsesforpligtelse med. Som her  Kommunen har fastholdt den bevarende lokalplan overfor naboer – de har skrevet til mig om udgifter til at bevare gl huse og undrer sig over forskelsbehandlingen.  Kommunen har ”glemt” at håndhæve bopælspligten i 38 år overfor tdl ejer, den excentriske milliardær Stig Husted Andersen, en smadremand, der havde for vane at opkøbe vores fineste bygningskulturarv for at smadre m ekstrem misligholdelse. Se bare smukke Aalholm i Nysted på Lolland, der dog nu reddes, inde og ude, af hædersmanden Bo L. Bendtsen. Kommunerne lod misligholdelsen ske i hele landet  Nu kom Smidstrupøre til salg, her 10 år efter SHA’s død. Borgmester Morten Slotved agerede helt uhørt ”ejendomsmægler” og viste skibsrederen rundt i Smidstrupøre i  2023 og fik lovet ting og sager. Helt uhørt.  Nuvel. Vi blev ved med at lægge pres og skrive om sagen. Jeg kom i andre medier om det. Kom i tv. Kom i kontakt m oprindelig ejers oldebørn. Fik adgang til arkivmateriale. Modtog billeder fra kilder – se hvordan huset ser ude indeni nu. Det kan bestemt reddes, skrev jeg. Det var nyt for ejer. Der dog havde købt ejendommen (!) og har adgang til at hyre de bedste bevaringsarkitekter.  Presset voksede. Jeg mødte folk fra det allerfineste selskab, som læser med her, de rynkede på næsen ad det, de kaldte ”McMansion” på Øresundskysten. Det er mere ærefuldt at bevare og passe på. Så det gør baronen nu. Det vil SE UD SOM OM Smidstrupøre bliver bevaret. Men. ALT rives ned. Den ydre skal – bindingsværket – opføres igen, så det SER UD SOM OM man har passet på bygningskulturarven. ALT smides ud. Men på trods af det må vi glædes over de ændrede byggeplaner, ikk?
Så er #dengrønneindkøbsrejse kommet til @almamadmarked på Frederiksberg. Wow! 
Det er bedre end jeg havde turdet håbe på!  Jeg fik lov til at smugkigge - og tale med stifter @alfredjosefsen - mens de sidste varer blev sat på plads i dag.  Med det samme mødte jeg kendte ansigter. Det bevægede mig meget at se de medarbejdere, som jeg så ofte mødte i ”mit” gamle supermarked i mit gamle nabolag i Ordrup, hvor jeg boede i årevis. Hej igen! Jeg krammede 5 tidligere dygtige medarbejdere fra Irma Ordrup – her i Alma Frederiksberg.  De mennesker, man møder i sit nabolag og når man køber ind, betyder noget. Det er hverdagen. Vi er mange, der holder af hverdagen. Jeg kom meget i den lokale Irma.  Vi så langsomt Irma-kæden blive dårligere hen over de seneste 3-4 år før den 138 år gamle kæde blev lukket af Coop’s Kræn Østergaard + Lasse Bolander, der hadede kvalitet og elskede discount. Men Ordrup var et fyrtårn. Den blev ombygget lige inden lukningen for et millionbeløb – alt blev smidt i containere – og vi kunder kunne ikke forstå den mærkelige ødselhed i en tid med klima- og ressourcekrise. Der var smadremænd på spil til det sidste i Coop.  Alma ER et aktivistisk oprør mod lukningen af Irma. Og alligevel noget helt andet.  Alfred og Co. har plukket ideer fra de bedste supermarkeder i Jylland, Tyskland, Italien og USA. Lave reoler, man kan kigge hen over. Kunst. Opskrifter. Kæmpe grøntafdeling. I sæsonen 75 % grønt fra DK. Meget kan købes enkeltvis. Masser af økologi. Ikke meget kød. En smule chips og slik – kun gode varer. Ingen kæmpe slagtilbud Sodavand helt nede i bunden. God vin fra @hustedvin.  Hvad er Alma m 3 ord? Spurgte jeg Alfred: 1. Økologi så vidt muligt. 2. Fokus på plantebaseret. 3. Ordentlighed – ikke noget m at proppe usunde slagtilbud ned i halsen på familier. Jeg kan lide det! Topkarakter til Alma💙  1. Lokale råvarer = Ja
2. Muligheder for at støtte økologi = Top
3. Fællesskaber = Ja
4. Venlighed = Top
5. Æstetik = Top
6. Madspild + ansvarlighed overfor ressourcer = Top
7. Tilgængelighed = Nemt med metro 
8. Andet = god plads  Støt Den lille Grønne Avis MobilePay 580587  Næste butik: St Kongensgade åbner til maj #alma #foodie
Hvordan får vi mad i tilfælde af krig og krise? Hvis vi nu skal være selvforsynende og uafhængige af hjælp og import udefra? Hvordan står det til med vores forsyningskæde?  Hvis jeg var i regeringen, så ville jeg LIGE NU være alvorligt bekymret. Og jeg ville I DAG udsende et dekret om at mere af vores jord skal bruges til at dyrke mad til mennesker. Jeg ville skabe en kæmpe støtteordning til de små øko frugt- og grønt-avlere🍎🥬🐝🍐  Vi har et problem. Et kæmpe problem:  Engang var vi uafhængige. Vi var frie. Vi dyrkede al den mad vi spiste selv.  I 1963 var vores land fyldt af mad til mennesker.  92 % af vores frugt og grønt var dyrket i DK (resten var velsagtens bananer, der kom med båd).  I dag er 0.6 % af det dyrkede areal i DK brugt på mad til mennesker = frugt og grønt. Danske bær er ikkeeksisterende nu.  Jeg cyklede gennem marker med bær, da jeg var barn. Jeg kom forbi plantager med æbler, pærer, kirsebær og blommer. Der var vejboder. Der var marker med kartofler, kål, majs. Der blev produceret mad. Nu er markerne nede ved Haslev, hvor jeg kommer fra, og mange andre steder, enten monokultur (raps – foder til dyr) eller plastret til med sorte solceller, selv om det er god jord til at dyrke god mad til mennesker. Og hvis der ikke er sorte solcellemarker (de kan jo ligge over parkeringspladser og på tage) så er der gigantiske svinefabrikker, hvor kloge svin står indeklemt og skriger.  Her er flere vilde tal fra @madkulturen  Kun 8 % af danskerne spiser den anbefalede mængde frugt/grønt
22 % spiser ALDRIG frugt/grønt til frokost og aften
17 % af annoncer i tilbudsaviser er for KØD især discount
3 % for grønt
1 % for frugt
4 % af omsætningen i dagligvarehandlen er dansk frugt/grønt og her er discountfokus. Det har tvunget de sidste små avlere til at lukke. På 15 år er der sket et fald på 46 % af ansatte i grønt-erhvervet. Alt grønt produceres nu ensrettet af 10-20 producenter i hele DK. I en krisetid vil vi være max 27 % selvforsynende på grønt. Kød har vi rigeligt af.  Hvad skal vi gøre?  Støt Den Lille GRØNNE Avis på 580587. Vi ekspanderer m website og har brug for støtte. Vi modtager ikke medie- eller fondsstøtte. Tak!
Nybyggeri er klimasvinsk: Et nyt studie fra forskere på DTU, SDU og AAU viser i dag, at biobaserede byggematerialer ikke er nok til at gøre byggebranchen bæredygtig. Der skal bygges markant MINDRE. Iflg forskernes beregninger bør 4 ud af 5 nybyggerier sløjfes fra nu!♻️👍🏼🌍  Lise Koch-Søfeldt, Ph.D. DTU Sustain og hovedforfatter af studiet forklarer: - ”Hvis vi antager, at 50% af alle nybyggerier fra 2026 til 2050 bliver bygget af træ + andre biobaserede materialer, så skal vi stadig reducere med 80% for at holde os inden for det, man kalder det sikre råderum”♻️  Omvendt, så bringer Økonomisk Ugebrev denne hurra-nyhed: ”Ordrebogen vokser igen hos Group CEO Martin Ravn-Nielsens HusCompagniet, og det bliver i år konverteret til omsætningsvækst. En omsætning i toppen af forventningerne til 2025 vil øge driftsresultatet med over 50 %. Om fremgangen er holdbar, er til gengæld sværere at sige, da afgørende faktorer i form af forbrugertillid og boligrente er udenfor selskabets kontrol”.  Lad mig oversætte: HusCompaniet er et kæmpe klima-svin.  Og en over 50 % stigning betyder, at den skamløse strategi m at rive bygningskulturarv og bevaringsværdige huse + dejlige gamle sommerhuse m sjæl (Gilleleje!) samt helt alm parcelhuse (som er bygget i ægte mursten ned) ned - for at erstatte med klimabelastende lort - er lykkedes.  I en grad så vi ser en FORDOBLING🔥  På trods af at vi er nogle – alle jer medregnet – der prøver at forklare alle omkring os hvad der foregår. Nybyggeri er det mest klimaskadelige forbrug. Det står for 40 % af vores samlede CO2-aftryk🔥  Eksisterende huse repræsenterer en værdi – de er ikke ”gammelt lort” – næsten lige meget hvor meget de trænger til istandsættelse, så repræsenterer de ressourcer. Mursten. Tagsten. Fundament. Vægge. Køkken. Bad. Varme. El. Rør. Alt eksisterer allerede i verden.  Og jorden ikke skal således ikke afgive NYE materialer til NYE huse fordi huset allerede står der og eksisterer. Jorden har ikke flere materialer at give af🌍  Det er det Overshoot Day og overskridelsen af de planetære grænser handler om♻️  Er du med på at gøre oprør mod nybyg? 🔥  Støt på rebeljournalistik på MobilePay 580587

Tak fordi du deler...