Jeg har skrevet meget om bygningskultur og nedrivninger især siden 2020. Jeg er optaget af, at vi:
1. Har nogle 2030-mål vi skal nå.
2. Står midt i en ressourcekrise og alligevel ikke synes at koble de vanvittigt mange nedrivninger med at vi river ressourcer ned. Ressourcer, som næste generation kommer til at mangle, fordi ressourcekrise.
3. Desuden er jeg meget optaget af, at vi kun har “bygninger til låns” og man kan ikke ødelægge noget, som man har til låns (fra kommende generationer, der skal kunne se hvordan vi har bygget og boet i tiden før de kom til, kun sådan kan de lære af historien, af bygningskulturarven).
En af de historier, jeg har afdækket ganske nøje og brugt mange timer på, er sagaen om Smidstrupøre i Vedbæk. Den historie er gået fra Den lille grønne avis og videre til andre medier.
Jeg har et informantnetværk blandt børnebørn af de første ejere og jeg har fået adgang til billeder – også nogle, der er taget af nogle af dem, der har besøgt stedet (også for nylig. NB. Det er ikke mig). Billeder, der har gjort det muligt at tilbagevise forskellige påstande om, at man fx ikke kunne komme op på 2.sal i bygningen. Det kunne mine kilder. Se alle billeder ved at gå ind på Instagram, der er et storypunkt, som hedder Smidstrupøre. Du kan læse alle teksterne om sagen – de ligger i feedet.
Her kommer det seneste afsnit i sagaen
Om den bevaringsværdige ejendom, der ligger i en bevarende lokalplan – som borgmester (Venstre) sammen med kommunalbestyrelsen har besluttet ikke skal gælde for den baron/skibsreder, der har købt Smidstrupøre for en slik, fordi den skal bevares, da den er bevaringsværdig.

Der er nyt i sagen, som jeg har skrevet meget om og historierne her på den lille grønne avis blev meget læst. Tak for det.
Sagen kort: Baron, skibsreder og milliardær Johan Wedell-Wedellsborg køber det forfaldne Smidstrupøre m henblik på nedrivning. Han vil bygge et enfamiliehus på 1300 m2 i amerikansk stil her på kysten.
Smidstrupøre er dog en bevaringsværdig ejendom i bevarende lokalplan – på unik kæmpe grund ud mod Øresund. Den slags byggegrund kan ikke købes for penge, med mindre, der følger en kæmpe istandsættelsesforpligtelse med. Som her
Kommunen har fastholdt den bevarende lokalplan overfor naboer – de har skrevet til mig om udgifter til at bevare gl huse og undrer sig over forskelsbehandlingen.
Kommunen har ”glemt” at håndhæve bopælspligten i 38 år overfor tdl ejer, den excentriske milliardær Stig Husted Andersen, en smadremand, der havde for vane at opkøbe vores fineste bygningskulturarv for at smadre m ekstrem misligholdelse. Se bare smukke Aalholm i Nysted på Lolland, der dog nu reddes, inde og ude, af hædersmanden Bo L. Bendtsen. Kommunerne lod misligholdelsen ske i hele landet.

Nu kom Smidstrupøre til salg, her 10 år efter SHA’s død. Borgmester Morten Slotved agerede helt uhørt ”ejendomsmægler” og viste skibsrederen rundt i Smidstrupøre i 2023 og fik lovet ting og sager. Helt uhørt.
Nuvel. Vi blev ved med at lægge pres og skrive om sagen. Jeg kom i andre medier om det. Kom i tv. Kom i kontakt m oprindelig ejers oldebørn. Fik adgang til arkivmateriale. Modtog billeder fra kilder – se hvordan huset ser ude indeni nu. Det kan bestemt reddes, skrev jeg. Det var nyt for ejer. Der dog havde købt ejendommen (!) og har adgang til at hyre de bedste bevaringsarkitekter.

Presset voksede. Jeg mødte folk fra det allerfineste selskab, som læser med her, de rynkede på næsen ad det, de kaldte ”McMansion” på Øresundskysten.
Det er mere ærefuldt at bevare og passe på. Så det gør baronen nu. Det vil SE UD SOM OM Smidstrupøre bliver bevaret. Men. ALT rives ned.
Den ydre skal – bindingsværket – opføres igen, så det SER UD SOM OM man har passet på bygningskulturarven. ALT smides ud.
Men på trods af det må vi glædes over de ændrede byggeplaner, ikk?
