I morges var jeg i Go Morgen Danmark – hvor jeg talte lidt om kastaniedyr, frost og græskar.

img_06291

Det, at sætte sig rundt om et bord med en flok unger og en kande te og lave kastaniedyr er frem for alt hyggeligt. Det er en fin tradition. Det er en måde at fejre at nu er det denne her årstid – efteråret. Og det er så nu, der er kastanier, som vi kan finde på efterårsture i skoven, og bagefter gå hjem og være lidt kreative med. Der er ikke mere i det end det. Og det er også nok. Kastaniedyrene på billedet er lavet af Cirkeline, Sophia, Clara, William og Noah. Et lille tip: Børnene brugte alt muligt andet end tændstikker til at lave disse kastaniedyr. De brugte perler, knappenåle, slik (ulækkert), fjer, garn, frøstande med mere.

Græskar er noget, der dyrkes mere og mere i Danmark – og det er selvfølgelig Amerikas skyld. Derovre er græskar det store hit (det har det været helt tilbage fra Indianernes tid). Der dyrkes græskar. Spises græskar. Og pyntes frem for alt op til Halloween med græskar. Herhjemme er der koldt nu. Så alle dem, der har græskar i haverne tager dem ind, for de kan ikke tåle frost – men skal derimod ind i varmen og tørres (helst i et fyrrum ved 25 grader), så stænglerne ikke rådner. Alle os andre, der ikke lige fik plantet græskar (eller plantede nogen, som vi glemte at vande, fordi vi tog på sommerferie) kan heldigvis købe dem billigt. Her hjemme hos os  skæres de ud til farlige hoveder. Kødet kan bruges i suppe og kage. Kernerne kan efter de lige er renset i kogende vand, ristes på max varme i en varmluftsovn med olienolie og salt, tag dem ud når de bobler op og er lysebrune. De smager godt. Læs mere om græskar ved at søge lidt rundt på www.havenyt.dk. Eller i min bog Barndommens Have – hvor dette billede er fra.

072_dg_62345

Frost. Det er så surt, men det er sandt. Der er frost i haverne nu her i uge 42. Og derfor skal knolde fra georginer graves op nu, pelargonierne skal ind nu, tomaterne i drivhuset skal plukkes, selv om de er grønne (grønne tomater er heldigvis gode i mad), græskar og squash skal ind og så videre og så videre. Hvis du har sarte træer og planter kan du dække med fiberdug, lagner og granneg – eller måske en bunke blade.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...