Er på opgave i Uganda. Sidder og nyder at varmen så småt forsvinder og at cikaderne begynder på deres koncert. Har udsigt over Victoria-søen i Kampala som er hovedstaden i Uganda. Her befinder jeg mig på en terrasse til det guest-house, hvor jeg skal sove i nat inden jeg kl.6 i morgen tidlig flyver med et lille propelfly til Nord-Vest-Uganda – tæt ved Nilen.

I dag har jeg haft møder, man bliver klogere af: Fantastiske Maud fra DRC (Danish refugee council) har fortalt om situationen her i det centrale Afrika og på ambassaden mødte jeg en ekspert i landbrug (seeds, storing, agriculture etc). Han forklarede, at der ud over det store buzz-word “organic” (som der er arbejdet meget med) også arbejdes med “menneskerettigheder” i relation til landbrug. Det betyder, at det nu er muligt for donorer af fx penge til kaffeproduktion/vanilieproduktion at gå ind og kræve, at deres samarbejdspartnere arbejder aktivt mod omskæring af piger. Spændende perspektiver. Han fortalte også om, at det er vigtigt, at købe frø lokalt (så de lokale frøfirmaer ikke dør af at der kommer sponsorer et enkelt år), ikke ødelægge balancen, at frøene skal testes, så de kan give masser af afgrøder og at det er et problem, at 20 procent af høsten går tabt her, fordi der ikke er ordentlige lagringsmuligheder. Men der er masser af muligheder for at dyrke og få held med det og der er velfungerende farmer schools. Og så er mobiltelefoner blevet en vigtig del af landbruget. 60 pct har dem. Og via sms kan landmænd (som ofte er kvinder) får besked om sygdomme, vejr, køremuligheder, gødning…

Det er en grøn udsigt her. Troperegnen er kommet tidligt i år – det regnede helt vildt i det Nairobi jeg ankom fra i går. Og her er frodigt. Denne frodighed gør det jo til et paradoks, at disse smukke lande har haft så mange problemer med at brødføde deres befolkninger. De har kastet sig ud i krige, i industrialisering, i rivalisering, i larm og ballade, i stedet for at kaste sig over landbruget og forfine det. Det lader til at de udefrakommende kræfter også har gjort megen skade. Blandt andet ved at indføre afgrøder, som ikke er oprindelige her og som ikke giver nok proteiner og som har for lang modningstid. Nu arbejder man på at dyrke hirse osv osv. Men problemerne er mange – der er fuglene og ja, så er der også problemer med klimaforandringer, der gør, at man ikke kan regne med sin høst på helt samme måde mere… Jeg skriver om det når jeg kommer hjem.

PS. Butikken er lukket i denne uge – men åben i næste uge.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...