img_2736_2
I morges var jeg i Go Morgen Danmark – det handlede denne gang om drivhuse. Det grønne drivhus du kunne se foran hovedbanen var fra Juliana. De friske unge mænd, der havde sat drivhuset op var stået op kl.2 i nat og kørt fra Fyn, for at vi kunne se et rigtigt drivhus i tv i morges. Tak for det. De planter jeg havde med og som jeg ikke nåede at tale så meget om, er fra Gartneri Toftegaard. Lene Tvedegaard, der driver Toftegaard sammen med sin familie, åbner i morgen torsdag den 15.april for sæsonen. Men jeg fik lov til at komme allerede i går – for at få fingre de de dejligste planter. Jeg købte tomater, krydderurter (mange), nogle sjældne tallerkensmækkere, en sukkerplante, nogle bønner og en hel masse chili. Planterne hos Lene er vant til kulde, de står i koldhus, de har gode gener og er resistente. Enkelte frø er så fine, at de koster 10 kr pr stk for et frø og så er der jo ikke noget at sige til, at en plante hos Lene koster 40 kr – og det kan du få billigere i lavprisvarehuse, men det er heller ikke de samme planter… I udsendelsen var det meningen, at vi også skulle have vist fine drivhuse fra Pavillon Danmark (mit eget drivhus i min egen have er herfra) og de smukke engelske luksus “green houses” fra Facility Partner – og så ville jeg også gerne have vist billeder af det nye trædrivhus fra Juliana. Jeg har i mange år ønsket, at der kom trædrivhuse i handlen igen – og nu er det her. Glæder mig til den næste model kommer i cedertræ, for den nuværende model er i imprægneret træ.

Hvorfor nu al den snak om drivhuse? Fordi drivhuse er det dejligste man kan have i sin have (eller på sin terrasse eller i fritteren eller på plejehjemmet eller hvor man nu kan få fornøjelse af det). Det forlænger sæsonen her i det kolde nord. Man kan sidde i et drivhus og nyde solen allerede i februar måned – og man kan dyrke sine meloner, vin, chilier, agurker og tomater og få held med dem lang tid før man kan udendørs. Fordi et drivhus, væksthus, eller hvad man nu vælger at kalde det, giver et lille forspring.

Lige nu er det for tidligt at plante andet end tomater i drivhuset (og de skal endda have fiberdug over om natten, for at holde på varmen fra jorden). Det er dejlig varmt i dag, men der kommer mere kulde, det er helt sikkert. Og det er der mange planter, som ikke kan tåle. Agurker eksempelvis. De venter helt til Grundlovsdag med at komme i drivhuset. Vi kan have blomstrende træer i drivhuset og kasser med løgplanter derude, hvis vi ikke kan vente, jeg har et appelsintræ der dufter fantastisk lige nu. Men det allerførste vi skal i drivhuset er, at gøre det ordentligt rent og klargøre jorden. Det er selvfølgelig kedeligt, men det giver pote senere. For hvis vi udrydder alle svampesporer og sygdomme, der gemmer sig i sprækker og revner, så får vi en nemmere sæson. Jeg gør rent med citron og varmt vand. Og indtil i dag gjorde jeg også rent med en højtryksspuler, men den er kaput nu, så nu bliver det haveslangen. Jeg dyrker direkte i jorden (ikke i kapilærkasser eller i plantesække). Jeg kan godt lide, at mine planter står i “rigtig” jord. Denne jord skal vendes, rødder skal fjernes, en del skal køres væk og dejlig kompost og næringsrig muld skal køres ind i bedene i drivhuset før man overhovedet går i gang med at plante noget som helst. Grundlaget skal være i orden. Jeg håber du vil overveje et drivhus, hvis du ikke har et allerede, for det sådan en dejlig ting at have i sin have.

Jeg har skrevet meget mere om drivhus og pasning og tilplantning i mine havebøger. Se fx uge 20 i bogen Morgenfruer & Løjtnantshjerter. Du kan også læse dennee artikel, jeg har skrevet i Bo Bedre.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...