Hvordan ser det ud i din have? I min have står det helt galt til. Der er mere ukrudt end nogensinde før. Jeg ved ikke helt hvorfor. Jeg har haft travlt, har holdt mange foredrag, været væk fra haven, men det er som det plejer. Imidlertid er det som om skvalderkålen er meget hurtigere end stauderne i væksten i år. Mælkebøtterne fylder. Ahornskud kommer alle vegne. Der er kvikgræs, hvor det ikke må være. Og mit jordbærbed er slet ikke bed mere… Det har været en kold vinter, derfor var der mange blade under sneen, som ikke var blæst væk. Fire fyldte trailere i min have. Når vi fik jorden fri for blade, fik vi åbenbart også frigjort den til ukrudt. Så selv om jeg har et meget, meget afslappet forhold til ukrudt – altså planter, der egentlig ikke må være der – så er det for meget i år. Jeg må gøre en indsats i weekenden.

Når man bekæmper ukrudt, kan man efter min mening gøre fem ting. Jeg ønsker IKKE at bruge gift til ukrudt, så vigtigt er det altså heller ikke, om der er de rigtige planter i bedene.

1. Opgiv dit bed – skift jorden helt ud og start forfra.

2. Opgiv dit bed – læg sort plast over. Det ser grimt ud og det kvæler også de planter vi gerne vil have.

3. Kør græslåmaskinen hen over dit ukrudt – skvalderkål – til det til sidst ikke orker at komme frem mere. Du kan også udtrætte ukrudtet ved at blive ved med at hive det grønne af, hver gang der kommer blade.

4. Lug meget, brug spade, lille skovl, cirkelhakke. Brug weekend efter weekend på knæ. Det er et værre pillearbejde.

5. Forsøg at tilplante bedene sådan, at der er noget som fylder mere og som er stærkere end ukrudt i bedene. Jeg har tidligere haft stor glæde af stauden storkenæb – god blandt roser – der har store blade og som fylder godt som “pude” i bunden af et bed. Der er mange andre gode bunddækkeplanter – spørg dig for på Planteskolen. Se hvad de har. Sæt også gerne krydderurter i bunden af bedet.

Nu vi taler om ukrudt – planter, der ikke må være der – så vil jeg lige minde om, at det er på lørdag den 1.maj, at der er International Guerrilla Gardening Annual SunFlower Day. Her skal alle os, der er ulydige med blomster, så solsikker på steder hvor de ikke må være. Jeg foreslår, at vi tager tilbage senere på sæsonen og fotograferer blomsterne og sender dem til hinanden… Jeg har tænkt mig at så i nogle parker, jeg siger ikke hvor, og på en byggetomt, og i et meget kedeligt bed foran en kontorbygning. Hvis du vil være med til denne happening, kan du få frø af mig (morgenfruer og solsikker). Jeg deler blomsterfrø ud i butikken torsdag og lørdag. Albertines Frø har været så venlige at donere gode frø til formålet.

Du kan se mig tale om ukrudt og blomster-happening i Go Morgen Danmark, onsdag morgen kl.ca.8.36. Vi ses!

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...