img_21241
I sidste uge have jeg den store glæde at tale om haver på mange måder – og med mange forskellige mennesker. Fredag morgen i København talte jeg med nogle fantastiske gartnere fra Los Angeles området, som har erfaringer med haver i krisecentre og hvad der virker, når mennesker med traumer får det bedre via haveterapi. Om torsdagen så jeg Food Inc.-filmen og var til selskab med instruktøren bagefter – her blev det bl.a. til en snak om hvordan køkkenhaver kan redde verden (meget kort fortalt). Om mandagen talte jeg for børnene i 3.C på Ordrup skole om hvordan det er at gå i Farmer Field School i Afrika. Om, at være så glad for at lære at passe dyr og passe en køkkenhave, fordi det giver nye muligheder og et bedre liv. Små frø puttes i jorden og store mirakler kommer op. Grønsagerne  giver mad i skålen og penge når de sælges på markedet, nok til at sende lillesøster i skole. Børnene i 3.C har siden fortalt mig, at de har plantet de frø, de fik af mig, i deres egne haver. Jorden hænger sammen.

Onsdag holdt jeg foredrag i Tårnby om haveterapi – og hvordan man kan undgå stress eller afhjælpe stress i terapihaver. Der var mange kloge haveinteresserede tilstede og der var en, som netop havde mistet sit arbejde og nu bruger tiden konstruktivt i haven, en der sagde, at hun ikke kunne have klaret at blive enke, hvis hun ikke havde haft haven og alt havearbejdet og en, som arbejder som sygeplejerske på en psykiatrisk afdeling for unge og ønsker, at der kommer terapihaver der. Vi var alle sammen optagede af, at man får det bedre af at være udendørs.

Det er vigtigt, at understrege, at ikke alle uderum virker afstressende. Nogle haver og grønne områder indbyder meget til, at man opholder sig der. Andre grønne miljøer, har man ikke lyst til at være så længe i. Forskellene mellem områdernes appel har de svenske landskabsarkitekter Ulrikka Stigsdotter og Patrik Grahn undersøgt og beskrevet via otte basiskarakterer, som er:

1. Det rolige – lyden af vand og dyr

2. Det vilde – det uberørte og mystiske

3. Det artsrige – at se liv

4. Rum for tanke og vederkvægelse – en verden uden støj og krav

5. Fælleden, engen – den åbne, grønne plads til socialt samvær

6. Lysthaven – det indhegnede, trygge rum, hvor børn kan lege

7. Festen – Tivoli, Dyrehavsbakken – de meget festlige indslag

8. Kulturen – den historiske plads, monumentet

Hvis en have eller et grønt område indeholder mange af basiskaraktererne, fungerer det i følge Stigsdotter og Grahn, både når man er glad, begejstret, sur, deprimeret eller psykisk udmattet.

hl_haver_signe_4377

Jeg sluttede min uge fredag aften – ikke udmattet, men glad – i tog gennem det lysegrønne land, hvor bøgen er sprunget ud. På vej hjem fra Middelfart, hvor jeg holdt et foredrag om haven som terapi – og hvor heldige vi i grunden er, os, der har haver. I dag begynder en ny uge i haven. Kasserne til køkkenhaven ankommer snart. Kyllingerne i hønsegården vokser dag for dag. Krukkerne  skal fyldes (jeg viser hvordan i morgen-tv på onsdag). Vi ses!

Denne blog er produceret i samarbejde med Lithos Natursten, hvor jeg gæsteblogger:http://www.lithos.dk

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...