Onsdag morgen handlede mit indslag i tv (tryk på tv for at se indslaget) om at planlægge haven. Det er noget, mange skriver til mig om. Hvordan gør man?

_mg_20271

Først skal man være tålmodig og se haven lidt an. Det gælder også selv om man har boet i haven i noget tid – og først for nylig har besluttet sig for at se på den med nye øjne. Man skal SE sin have.

Man skal notere sig hvor, der gror noget, der er værd at bevare. En kejserbusk er smuk i januar, hvor den blomster og hurra for det, men den er grim i maj, og kan måske blive fældet af en, der ikke kender den. En rosenbusk er smuk om sommeren, men ligner en vissen pind om vinteren og så videre. Alt det, der skal bevares (planter, træer og elementer) kan med fordel noteres i en havenotesbog: Nu er  vi allerede i gang med en plan!

Når man SER grundigt på sin have, skal man skal lægge mærke til hvor lyset er hvornår. Hvor er nord, syd, øst og vest? Det har betydning for det kloge beplantningsvalg og for, hvor hvilke elementer skal være i haven. Et skyggebed skal ligge i skyggen – og et solskinsbed skal være mod syd-vest. Ja, det lyder indlysende, men det er min erfaring, at haveejere oftest ikke ved, at skyggeplanter skal stå i skygge og at dem, der kan lide sol, ikke skal hen i mørket. Havefolk er ivrige mennesker, der bliver ramt af en særlig lykkefølelse om foråret, der giver sig udtryk i at de kommer til at købe (bytte sig til) en hel masse planter, de ikke helt ved, hvad de skal gøre af, når de kommer hjem i haven. De mangler en plan. Og så kommer de til at sætte hosta og rhododendron i sol (de vil have fugtig skygge) og høstanemoner og pæoner mod nord, hvor de ikke trives.

Før man går i gang, skal man vide, hvad man gør. Man må have en plan. Om ikke andet oppe i hovedet. Men også meget gerne på papir. Hvad lægger du vægt på i haven? Hvad drømmer du om? Hvor mange er i om at dele haven? Hvordan bliver alles behov dækket? Hvad er din families traditioner i haven? Hvordan kan du gentage dejlige sanseindtryk fra de haver, du er vokset op med (frugter, blomster, dufte, smage, stemninger)?

Vær realistisk med den situation du har (tid og kræfter). Det er en god ide at TÆNKE grundigt over sin have og sine værdier i haven – mens man går rundt og SER på haven og åbner sine sanser for haven. Og husk: Haven skal ikke være perfekt. Det er faktisk en god plan, at planlægge at haven ikke skal være for perfekt – men at kan være nem frodighed, et dejligt drivhus måske, en god belægning, som kan holde mange år, et par staudebede, der passer sig selv (og hvor der plantes i trappediagram), nogle høns som splitter det hele ad og en vild afdeling med gamle buske, som børn kan lege gemme i. Det er en god idé, at have en plan: En haveplan.

Dette blogindlæg er produceret i samarbejde med stenfirmaet Lithos. www.lithos.dk – http://blog.lithos.dk/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...