Onsdag morgen handler/handlede mit indslag i Go Morgen Danmark om krukker.

Krukker er for alle. Vi kan have krukker med krydderurter i vindueskarmen på 5.sal. – og det kan være en fin lille køkkenhave. Vi kan have krukker på altanen. Åh, at hente sine egne varme, røde tomater direkte fra planten på den syd- eller vestvendte altan. Eller der kan være bønner på meget lidt plads i en krukke, til gengæld kan de vokse opad som en ”vertikal have” og blive til en bønnebusk på den mindste lille altan. Lilla bønner, grønne bønner, hestebønner. Eller hvad med ærter? De kan også gro på ganske lidt plads – i hjørnet af terrassen i en potte, på altanen eller ja, i en dejlig række i køkkenhaven, hvis man da har sådan en. Eller hvad med ærteblomster – lathyrus – dem har jeg altid i potter med pinde og stativer. Det bliver til en to meter

_mg_2038
høj sky af blomster og dufte – og blomsterne skal plukkes hver dag, så kommer der flere (men de kan ikke spises). Husk også en klematis eller blåregn i en potte på altanen – eller op ad en mur i haven. Man kan nok også få plads til lidt jordbær i krukker og ampler. Jeg bryder mig egentlig ikke meget om ampler, men medgiver, at de er smarte til hængende køkkenhaver – hvor jordbær og spiselige blomster kan flagre om ørene på os. Tallerkensmækkere skal vi have. Med store orange blomster, der kan spises og som kan se utrolig appetitlige ud i sommerens salater. Eller måske kunne du smide et lille frøbrev med hjulkrone i nogle store potter og se mirakler. Det bliver til en meter høje blå blomster, der smager af agurk og ser rigtig flotte ud på is. Vi er også nødt til at have krydderurter i potterne tæt ved grillen. Rosmarin, purløg, persille, oregano, mynte, salvie er nogle af de vigtigste. Men duft dig frem på planteskolen og find noget nyt hvert år, så du ikke kommer til at kede dig i munden eller i næsen.

Selvfølgelig skal vi også have potteplanter i potterne. Hortensia, lavendler, oliventræer, citrustræer, forglemmigej, rosengeranier og pelargonier er blandt mine favoritter.

Husk dette, når du planter i potter. Afstem farverne, så det ikke bliver en farveladebutik. Hav store underskåle under dine potter og plant med lecakugler eller potteskår i bunden af store potter, så det bliver luftigt. Vand godt, gerne med regnvand, men overvand ikke. Pas på nattefrosten, som stadig driller (dæk sarte planter over om natten – gerne med fiberdug eller lagner). PS. Jeg er meget træt af nattefrosten og kulden nu. Den forhindrer os i alt muligt i haven.

Dette blogindlæg er produceret i samarbejde med stenfirmaet Lithos. www.lithos.dk – http://blog.lithos.dk/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...