Onsdag den 9.juni handlede mit indslag i Go Morgen om dyr i haven. SE INDSLAGET HER.

En have består af alt muligt levende: Planter. Træer. Bærbuske. Ukrudt. Blomster. Frøplanter. Grønsager. Og så videre. Men der er andet levende, som er lige så vigtigt i en dejlig have som planterne: Dyrene.

img_0326

En have giver børn og voksne gratis adgang til at følge med i dyrelivet. Egern ser vi hver dag. Vi ser fugle, hvor nogle af dem har unger lige nu, og vi ser orme, sommerfugle, insekter, som hver især gør gavn. Men i vores lille have er der heldigvis mere: Der er hunden, Emil, som holder styr på det hele og kæmpekatten, Alfred, som ejer det hele. Der er de fem høns – tre brune og to hvide. Plus de fem adopterede kyllinger, som i et par måneder har spredt megen glæde. De går rundt i halen på deres stolte hvide mor, der slet ikke har opdaget, at hendes børn er brune. I morgen får den store hvide-skrukhøne, som længe har gemt sig bag en halmballe i hønsehuset, en flok sorte kyllinger. Det bliver en fest.

Dyr spreder glæde i haven. De er en daglig fornøjelse. De er ikke besværlige. De giver sådan set mere end de får, hvis man ser sådan på det. Det tager måske sammenlagt to minutter at passe en hønseflok om dagen, og det er et arbejde, der snildt kan passes af en meget stolt fem-årig. Foderet er ofte gratis: Gamle madpakker og middagsrester koster ikke noget. For den ringe indsats giver hønsene ikke alene de dejligste brune landæg hver dag. De giver også gødning til haven. Og de giver super underholdning: Små børn kan studere høns i timevis – de behøver ikke se Teletubbies eller Pingo, høns er nok. Større børn kan lave kunster med hønsene og forældre og bedsteforældre kan opleve en dejlig meditation i at sidde og drikke en kop te og følge lidt med i en hønseflok.

Høns kan være alene hjemme en weekend. Med vand- og foderautomat går det fint. Ved længere ferier kan naboer nok passe: Gevinsten er jo åbenbar, når der er friske æg til den der passer. Høns lugter ikke – det er renlige dyr og de skal bare have noget halm at rumstere i. Så høns er virkelig nemme, sjove og nyttige. Hvorimod kaniner måske er en lille smule kedelige. De giver god gødning og børn kan nogle steder knytte sig tæt til kaniner, især hvis de ikke har andre dyr. Men de henslæber altså en lang kedelig vinter i et lille koldt kaninbur – og det er rigtig trist at se på. Så kaniner har vi ikke længere i vores have – selv om der har været mange gennem tiden.

img_2844

Forleden havnede jeg i en snak for og imod dyr og for og imod havearbejde. Det er en situation, jeg tit kommer i. En travl mor fortalte mig, at hun syntes at haven var vildt krævende og at hun ikke havde tid til den og at hun slet, slet ikke havde tid til dyr i haven. ”Når jeg har fri vil jeg jo gerne være sammen med mit barn og min mand!”. Sagde hun.

I sådanne situationer føles det som om jeg kommer fra Månen, mens andre mennesker kommer fra Mars. Eller også er det bare fordi jeg oprindeligt kommer fra landet, mens mange andre mennesker kommer fra byen.

For dyr og børn og familie og have behøver jo ikke være adskilte størrelser. Det er det på ingen måde hjemme hos mig. Man behøver ikke få sine børn passet for at passe sin have og dine dyr. Tværtimod. At være sammen med børn på en fornuftig måde kan jo meget, meget fint kombineres med det, at tage sig af nogle dyr. At gå en tur med en hund er rigtig god familie-terapi langt væk fra tv-skærme og computere. At ae en kat er afstressende. At holde høns er sjovt for børn.

Jeg vil anbefale dyr i en levende have.

PS. De små daggamle kyllinger (plus høns, kaniner og alt det andet udstyr) er fra Maxøe i Rødovre, det er et stort foderstoflager, hvor jeg altid køber alting til dyrene.

Dette blogindlæg er produceret i samarbejde med  stenfirmaet Lithos – som laver naturlige belægninger. Tjek det ud på: www.lithos.dk – http://blog.lithos.dk/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...