Onsdag morgen kl.8.40 handler mit indslag i Go Morgen Danmark om køkkenhavekasser.

img_2916
Nu er de her. Mine nye køkkenhavekasser. Mine fantastiske højbede, der skal gøre os næsten selvforsynende med grønsager i sommerperioden. Efter at have drømt om dem i lang tid, tog jeg mod til mig. Nu skulle det være. Derfor ankom der fredag morgen et stort læs jord, tre gæve gartnere og otte snedkererede kasser af lærketræ med fibertex indeni. Jord blev fyldt i kasserne hen over den regnvåde fredag sammen med ti trillebørfulde hønsemøg og en hel del hjemmelavet kompost. Kasserne er to en halv meter lange og toogfirs cm høje. De er så høje fordi jeg gerne vil skåne ryggen, fordi jeg gerne vil have meget plads nedad – og fordi hønsene ikke skal kunne hoppe op i kasserne og spise afgrøderne. Og hunden skal ikke kunne hoppe op og grave.

Lørdag hjalp Caroline mig med at plante alle kasserne til med planter fra det efterhånden overfyldte drivhus.

img_2913
Og søndag såede jeg lidt mere salat, lidt flere bønner, ærter og morgenfruer, honningurt og hjulkrone. Og nu bliver kasserne vandet med rigeligt regn fra oven – og så mangler de bare noget varme.

Container gardening

Internationale trends taler om ”container gardening” og ”urban gardening” og ”grow what you eat”. Grønt er det nye sort. Kompost er hot. Klimavenlig selvforsyning er sejt. Det, at dyrke i kasser (containers), er således for de urbane gartnere, hvad cocktailkjolen er for pigerne i Sex in the City: Et ”must-have”. Som de fleste andre modestrømninger, er ”container gardening” et retro-fænomen. Set før. Jeg har således fundet min hippe mors gamle lasede eksemplar af Den Selvforsynende Have frem fra hylden. Bogen er en bibel. Og John Seymour er en guru. Intet mindre. Sådan var det dengang – i 1978, da bogen udkom – og sådan er det ved at blive igen. Selv Bonderøven fra DR2 har bekendt sig til John-guru’en. Der skriver:

”Medmindre man har et meget stort stykke jord til rådighed, er nøglen til succes i den selvforsynende have, at man er i stand til at dyrke en hel masse på et lille område. Efter min mening er dyrkning i højbede den vigtigste af de nye teknikker til dyrkning af grønsager på små arealer. Teknikken er udviklet i Californien af nogle amerikanere, nogle kinesere indvandret til USA samt en englænder ved navn Alan Chadwick. Metoden er en videre udvikling af nogle ældgamle teknikker, som har været praktiseret i Frankrig og Kina”. Seymour forklarer, at der virkelig slet ikke er noget dårligt at sige om at dyrke i højbede, gerne meget høje højbede, og at planterne kan stå så tæt, at de vokser nedad frem for i bredden – og at en kasse på ti kvadratmeter kan producere fire gange så store afgrøder som på friland og at en sådan kasse vil kunne give 100-200 kilo grønt på et år. Nok til at dække en persons forbrug af grønsager i et år. Wow!

Se, så er det jo bare om at komme i gang. Jeg vil nu sige, at jeg ikke ville være kommet i gang uden professionel hjælp. Og det skal lyde en tak til Mads Walbom og hans hold herfra. Nogle gange må man erkende, at man ikke kommer nogen vegne med de meget store opgaver i haven, med mindre man får noget hjælp fra professionelle. Jeg kan ikke anbefale det nok. Det er jo heller ikke alle opgaver inde i huset, man selv kan løse. Og for mig er belægning, træfældning, terrasser og nu bygning af kæmpebede – noget jeg beder om hjælp til.

Sådan gør du

Hvis du overvejer at dyrke i kasser – i store højbede – så skal du være opmærksom på følgende:

Sørg for at de har den rette højde. Har du dyr, så tag højde for det. Har du rygproblemer?

Sørg for at ingen kan trampe i dine kasser. Den jord der er i kasserne skal være blandet med kompost og gerne hønsemøg – og skal være en helt let hommus fyldt med regnorme og liv. Så let, at du bare kan stikke planterne ned næsten uden brug af håndskovl.

Sørg for at der hele tiden er næring nok i den jord, der er i kasserne.

Så salat hver anden uge hele sommeren.

Sæt dig ind i ”sædskifte”. Se hvilke planter, der har godt af at efterfølge hinanden i samme jord.

Hav blomster blandet med grønsagerne – gerne spiselige blomster – så insekterne kommer og bestøver.

Held og lykke med det.

PS. Mads Walboms gartnerfirma hedder Skov&Anlæg og kan på det kraftigste anbefales. Ring til Mads på 60133238.

Dette blogindlæg er produceret i samarbejde med  stenfirmaet Lithos – som laver naturlige belægninger. Tjek det ud på: www.lithos.dk – http://blog.lithos.dk/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...