I dag har jeg høstet mine første tomater af egen avl ude i drivhuset. Det er himmelsk! Små røde søde varme tomater lige til at 

image0011
putte i munden. Varmen er endelig kommet og døre og tagvinduer står åbne. Drivhussengen er solgt – og en ny sæson begynder, hvor vi skal sidde og spise friske grønsager og frugter inde i drivhuset, der aldrig har været mere fyldt end i år. Blomster, chilier, tomater, basilikum, hindbær, vin og så videre slås sammen med tomaterne om pladsen. Men tomater er nu det vigtigste.

Tomater kan høste hver eneste dag i sæsonen. Og tomatplanter er ret nemme. I drivhus, på friland, i krukker, på altanen eller i køkkenvinduet på femte sal. På italiensk hedder tomater pomodora. Det betyder guldæbler. På andre sprog hedder tomaten noget, der er afledt af det mexicanske tomate. Tomaten kommer nemlig fra Sydamerika. Frøene til tomaten er kommet til Europa med Columbus i år 1498. Og i år tog vi vores egne tomatfrø med hjem fra USA.

· Når du dyrker tomater skal du huske:

· At plante dine yndlingssorter. Du får hvad du sår. Så flere slags og flere farver. Kodeord: Biodiversitet. Noget nyt hvert år.

· Ny jord. Jeg har prøvet at plante i plantesække. Jeg syntes det var bedre direkte i jorden. Det virkede sådan lidt plastikagtigt at have planter i en pose.

· Masser af vand. Vandingsanlæg kan hjælpe med drypvis vanding.

· Flydende gødning i vandet (eller økoløsningen hønselort i vand). Hvis man ikke gøder, smager tomater af vand.

· Lunt og solrigt voksested med læ. Jorden skal være over 15 grader (midt i maj og frem). Der må ikke blive over 30 grader i drivhuset. Så skal der skygges og åbnes. Ellers får tomaterne grønskjold.

· Klip sideskuddene og topskuddene på tomater, allerede før du planter. Alle sideskud skal nippes af, bare gør det med fingrene.

· Det kan lade sig gøre at spise tomater uden at være omhyggelig med at klippe. Men der kommer flere tomater, hvis man klipper og napper, når man alligevel går forbi. Pas på ’baby-grene’ og lad være med at såre planten unødigt. Klip i øvrigt topskud sidst på sæsonen, så planten kan nå at få de sidste tomater færdige inden frosten. Fjern de blade, der skygger for tomaterne.

image004

· Bind dem op. Med snore, der ikke skærer i planten. Enten ad bambus, væg, espalier – eller op mod loftet i et drivhus.

· De sidste tomater, som måske er grønne, kan bruges til chutney, tomatpuré og de kan fryses.

· Tomatplanter er selvbestøvende. Ryst dem når blomsterne er udsprungne, så de kan få støv ned i støvfanget.

Spis masser af tomater. Tomater var oprindelig en dessert. Og de bliver meget bedre af et lille skvæt rørsukker – oven på de tynde tomatskiver i tomatsalaten – før den får en god olie, salt, peber og lidt balsamico.

GODE TOMATNAVNE

Elin, Flavorino og Aranka – gode tomater, der fås som planter overalt

Sungold – orange cherrytomat

Toftegaards mini blomme – lille 3 cm tomat med figen- og blommearoma

Piccolino – skøn kryddertomat

Brandywine – gammel bøftomat fra USA med vandmelonaroma (god til salat sammen med vandmelon)

Wild Goldy – gul vildtomat, på størrelse med glaskugler

Mere info på www.gartneri-toftegaard.dk, her kan du finde viden om tomat, chili og peberplanter (samt købe dem og komme til tomatforedrag og tomatsmagninger!)

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...