Oh, hvilke salater man kan lave nu ud af de friskeste grønsager. Spæde rødbeder. Spiselige blomster. Bær. Salatblade. Spidskål. Nyopgravede kartofler. Dild. Fennikel. Løvstikke. Purløg. Persille. Timian. Rosmarin. Tallerkensmækkere. Hjulkrone. Tomater. Chili. Små knasende agurker. Spinat. Asparges. Ærter. Hvor heldig har man lov at være?

img_0475

Hver aften siden sidste mandag, har vi spist i haven. I haven der aldrig er smukkere end lige nu sidst i juni med roser, der blomster overalt, bonderoser, stauder i flor, frodighed. Vi har siddet ved bål i haven til langt ud på natten med tæpper. Haft gæster. Grillet. Spist salater. Vi har været til Sankt Hans middag i nogle andres have. Hver eneste aften har budt på selskabelighed og sommermad. I aftes var der helt stille. Ingen planer. Hunden var varm og træt og vi cyklede ned for at aftenbade og tog os god tid. Da vi kom hjem var der gang i haven. Igen. De varme lejligheder får mine venner til at aflægge impulsive visitter i haven. Heldigvis. Per var i gang i køkkenet. Mikkel var ved at ordne grillen. Caroline dækkede bord. Louise hældte vin op. Jeg kunne byde ind med en rabarbertærte som gæsterne aftenen før ikke havde gjort kål på. Og salater fra haven.

Her er de salater, jeg holder mest af for tiden. Der er både kogte kartofler og let kogt spelt i nogle af dem, så det er ikke ren raw-food. Men rigtig gode salater. Nemme. Med god smag. Med råvarer som måske kan fås i en baghave nær dig.

Nye kartofler med timian og finthakket spidskål vendt i en dressing med ravigotte, citron, sennep, rørsukker, hvidløg, salt, peber og æbleeddike.

Rå asparges – hvide og grønne – gerne sammen med spændstige, syrlige tomater og krydderurter. Vendt i olie, citron, salt, peber.

Myntecreme – til kød, især god til grillet lam. Blandet af feta (blokfeta), græsk yoghurt, citron, salt, peber, hvidløg, hakket skalotteløg, tabasco. Røres med rigtig mange hakkede krydderurter – mynte, timian, rosmarin, salvie, basilikum (alt godt fra haven). Pyntet med lilla purløgsblomster og måske hornvioler.

Tomatsalat på alle måder. Med hyldeblomster. Med vandmelon. Med spæde rå rødbeder og rødebedetoppe og friske ærter. På den græske måde med feta og oliven. På den italienske måde med bøffelmozarella og store blade af basilikum.

Speltkernesalat med finthakkede tomater, hakkede løg (forårsløg, salatløg eller skalotteløg), citrontimian, citronsaft, strimler af citronskal, hvidløg, rørsukker, temmelig meget god olivenolie, tabasco, salt, peber. En parboiled økologisk spelt skal bare have ti minutter i kogende vand med salt, men må meget gerne stå og trække i vandet i flere timer inden det koges op.

Skriv gerne dine yndlingssommersalater nedenfor denne blog, så vi kan udveksle…

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...