Bær smager fantastisk. Det har de altid gjort. Men nu er de hyper-moderne igen. De er supersunde og bliver kaldt for superfood. De er klimavenlige. De er lokale og de er nordiske – og dermed meget smarte. De får hele hjemmet til at dufte af vanilje og af mere – og får din kæreste til at føle, at du har gjort dig enormt meget umage med noget meget sexet forklædeagtig, old-school madlavning. Syltning er det nye sort.

Her er lidt tips til hvordan du får dine børn, din kæreste og dine venner til at spise mange bær – og hvordan du får brugt alle de gode danske bær på den bæredygtige husmormåde.

Alliancesyltetøj af blåbær, brombær, solbær og lidt hindbær

I en alliance-syltetøj er princippet, at tage de bær, der nu er i haven eller som man nu har lyst til at købe (eller som man kan få af farmor) og så blande dem på slump. I går tog jeg blåbær, solbær, brombær og hindbær fra haven. Der kunne også have været jordbær, ribs, rabarberstykker og endda lidt (frosne) hyldeblomster.Du skal bruge ca et kilo bær. Det sættes over ilden med røres op med en kop hyldeblomstsaft eller solbærsaft eller anden form for væde med smag, som passer til (vand, hvis du ikke har andet).

Hertil mellem et halvt og et helt kilo syltesukker). Alt efter hvor sød en tand man har (syltesukker fås i alle supermarkeder). Tilsæt en masse vanilje – en-to stænger. Enten som opsprættede vaniljestænger, dem er jeg meget generøs med i øjeblikket, fordi jeg stadig har en stor pose tilbage fra da jeg var i Uganda tidligere på året. Men det kan også være med en-to spiseskefulde vaniljesukker (tag den økologiske, den er bedst). Læg tre tynde skiver øko-citron ved og lad massen koge op længere end man tror. Jeg plejer at lave syltetøj, hvor bærrene holder formen, men denne gang besluttede jeg mig for at forsøge en børnevenlig model. Og det blev meget vellykket. Kog bærrene i 20 minutter. Og rør med fladt piskeris alle bærrene i smadder. Sådan ender syltetøjet med at have en meget tæt konsistens og en rigtig god smag. Citronskiver og vaniljestænger bliver i – de kan pilles ud ved senere brug. Bær kan til gengæld ikke pilles fra af små pilfingre.

Du behøver ikke købe 48 syltetøjsglas og et par liter atamon – eller bygge et fadebur – for at komme i gang med syltningen. Slap af og lav bare denne lille smule syltetøj til husbehov ad gangen. Fryseren er opfundet til alle de bær, der er til overs. Det meget store glas (som SKAL være kogt og rengjort med atamon) med syltetøj kan så stå i køleskabet og så kan du tage lidt ud i et mindre syltetøjsglas, der kommer på bordet, lidt ad gangen. Det har to fordele: Du skal ikke bruge så meget plads på syltetøjsglas, du slipper for at der bliver disse glas med mug i – som betyder spildte bær og spildt arbejde – og du minimerer risikoen for at et helt stort glas går til, når et barn har stukket en smør-kniv ned i syltetøjet… Hvis der kun er et lille glas på bordet ad gangen, er skaden til at overse.

Stikkelsbær

img_07801

Stikkelsbærsyltetøj af røde eller grønne bær kan laves som beskrevet overfor – knus evt bærrene med en stavblender (men ikke for længe). Bland ikke stikkelsbær med andet, det har sådan en fin unik smag i sig selv. Men husk masser af vanilje. Stikkelsbærgrød og stikkelsbærkompot er også herligt lige nu – og serveres med tyk fløde og knasesukker. Du kan også bruge stikkelsbærkompot i en dessert, som hedder Gooseberry Fool på engelsk. Stikkelsbærfjols. Her tager du nogle virkelig gode makroner og knuser i bunden af et højt glas. Læg stikkelsbærkompot over – måske med lidt spiritus. Og så tyk flødeskum øverst. Gerne en lille klat gelé på toppen, hvis du har. Uhm!

Lagkager med alle de bær du kan finde i baghaven

img_0826
Her er verdens nemmeste lagkage. Køb eller bag tre tykke lagkagebunde. De skal være af god kvalitet. Bland knap en liter øko-cremefraiche med en pose knuste makroner (af ordentlig kvalitet) og med flødeskum fra en halv liter øko-fløde, måske lidt mere. Du knuser makronerne i posen, før du åbner den. Denne blanding hældes i de tre lag lagkagebunde, der nu er placeret på et lagkagefad. Og så pynter du med blåbær, ribs, hindbær, solbær, jordbær, brombær. Det hældes bare over som en stor overflødighedskage.

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...