Ved denne tid har jeg tit skrevet og talt om tørre haver. Om ressourceknaphed. Om at spare på vandet. Om at vande med omhu. Men nu har vi nogle lidt andre vandproblematikker. Og så alligevel ikke.

Vi har oversvømmede haver og oversvømmede kældre. Klimaforandringerne er rykket helt ind på vores matrikler. Fornuftige haveejere ved, at det ikke er nok, at vi hver især er vores eget spildevands lykkes smed og hver især begynder at lægge haverne om til at optage mere vand, sådan som det har været fremme. Når det handler om vand, må man i den grad et spadestik dybere ned. Der hvor vi følger vandet ud fra vores egen grund – og ud i de fælles løsninger. Helt ned i kloakkerne. At have problemer med vand er en alvorlig sag – og det kræver, at kloakker renses (her kan vi gøre noget selv, men ikke alt) og at kloakker fornys og forbedres. Det kræver offentlige investeringer, men det er måske ikke så tosset i en tid med stigende arbejdsløshed?

Kloakkerne er måske noget underligt noget, at skrive om, når man interesserer sig for haver og blomster og den slags mere poetiske emner: Men grundlaget skal være i orden. Og det er det ikke nu. Lige nu lider mange haver i Danmark af oversvømmelser eller eftervirkninger af oversvømmelser. Det er ikke altid så sjovt, som når jeg kan konstatere, at det våde klima i skovbundsjorden bagerst i min have pludselig har muliggjort, at jeg er blevet champignon-avler, der leverer friske svampe til kvarterets køkkener og to kokke har, til min stolthed, også fået svampe fra min have. (Svampesporerne blev indført med et biprodukt fra champignonproduktionen ”Champost” som jeg jordforbedrede med for et par år siden).

Og hvad kan du så gøre hjemme i haven? Selv? Det sidder mange – i både Århus og Køge og tænker lidt over, mens de ikke må drikke deres drikkevand. Og hvor civiliserede er vi så, når vi ikke har rent drikkevand til vores børn i vandhanen? Andre må ikke bade ved stranden på grund af det min søn kalder ”cola-bakterier”. Mens andre igen tænker lidt over det, mens de, som jeg, ligger og skovler vand ud af kælderen om natten med fejeblade og spande.

Noget af det, vi kan gøre, er: A. At lægge ordentlige belægninger (undersøg hvordan de fliser og sten, du har i kikkerten, optager vand) med godt dræn. Det vil sige en grov stabilgrus under og meget af det. B. At dræne rundt om husene – og det kan gøres på mange måder og skal gøres ordentligt, for at virke. C. Indsamle regnvandet, når det er der – og bruge det senere til at vande vores haver (eller til at skylle ud i toiletterne). Det skal gøres systematisk og skal tænkes ind, når vi bygger til og om. Vi kan forsøge at undgå, at alle nedløbsrør fører ned i kloakker – nogle kan ende i regnvandstønder eller lede hen til en havedam eller andre begavede løsninger, vi før afskrev som ”morfar-agtige”.

Før vandet rammer tagrenden, rammer det taget. Tage kan optage vand! Hvis det er grønne tage. Heldigvis er der planer om at skabe grønne tage i København og mange andre steder. Som nu i min baghave, hvor den tilbygning vi er i gang med at tegne, skal have et grønt tag med græsser og husløg. Ja, jeg har faktisk tænkt på også at have salat på taget. For mine søde overboere har en altan, hvor de spiser, lige ved mit tag, og det kunne da være smart, om de havde noget salat ved hånden. På taget.

Bonusinfo – mest for børn

Vand har været gået af mode i haverne. På en eller anden måde, er vandet forsvundet fra haverne de seneste tyve år. Havedamme er old-school, swimmingpools er totalt yt (klima un-cool), rislende vandløb er lidt “last century”. Men… Vand er noget af det mest sjove at lege med, når man er et barn. Derfor må der være vand tilgængeligt i alle haver for børn. Men hvordan?

  • Lav en (frostsikker) udendørs vandhane med vask, hvor der er mest brug for den. Det er også godt for børn og for voksne at have adgang til rent drikkevand i haven. På den måde kan tørsten slukkes, og hænderne blive vasket uden at løbe ind i huset med beskidte sko.
  • Lav et mudderkøkken til mindre børn. Et mudderkøkken er selvfølgelig noget svineri, netop derfor er det så sjovt. Det er sjovt at lave mad af mudder og bage kager i en gammel ovn og pynte med ukrudt. En af de aktiviteter som små børn kan bruge timer på.
  • Om sommeren: Lav en glidebane på græsset – en pressening med vand kan gøre det.
  • Hæld vand i baljer så ofte som muligt. Fyld gerne baljerne med vand i forskellig temperatur, et isbjørnebad er helt koldt, et flodhestebassin lidt varmere og krokodillebaljen helt varm, for at stimulere følesansen hos børn. Det er sjovt at lege med forskellige temperaturer.
  • Lav et kunstigt vandløb – gerne med skodder og forhindringer (måske af træ). Noget af det bedste børn ved er at følge vandet, dette mysterium, der kan sejle blade på vandet, det kan standses med dæmninger, det kan lukkes ud, kan blive til is om vinteren…
  • Lav af og til en stor gang sæbebobler (gå på Eksperimentariet, hvis du vil have ideer til store sæbebobler).
  • Skab en dam eller behold en gammel dam. Hvis en voksen gider hjælpe med pasningen og med at afskærme behørigt, er det rigtig dejligt at have en lille fiskedam i haven. Da Harry Potter kom hjem i familien Wiseleys have første gang, syntes han, at det er en rigtig have, fordi der er en dam nede i baghaven.
  • Haletudsebassin. Et eller andet sted i haven må der opsamles vand og være vand, sådan at tudser kan leve i haven. Haven har brug for frøer og tudser (der blandt andet holder balance i sneglebestanden) og haven har brug for, at der er vand tilgængeligt for fugle og andre dyr. Hvis ikke der er dyr, fugle, haletudser, frøer og så videre i haven er den et mindre sjovt sted at være for børn – og et mindre godt sted at være for alle andre. Alene af den grund må der være vand i haven. Vand giver jo også liv!
  • Lær børnene at vand er guld! Lær dem at opsamle regnvand og spare på dråberne.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...