img_0496
Har du æbletræer? Kender du nogen, der har æbletræer? Er der æbletræer langs de veje du kører på? Har din nabo et godt gammelt æbletræ? Er der nogle æbletræer ovre i skoven? Eller henne i hegnet? Så er det tid til æblerov! (Men spørg først om du må gå på rov). Lige nu er æblerne fantastiske. An apple a day – keeps the doctor away! Og det vil være virkelig tosset, hvis vi ikke spiser æbler hver eneste dag nu. Det skal være danske æbler, som smager surt-sødt-sprødt – fordi de har fået kulde og regn og blæst og sol og sommer og mange af dem har endda også fået havluft og havgus. Det smages.

Brug de flotteste danske æbler som spiseæbler – men smid ikke de andre ud. Lav æblemos, æblegrød, æblesaft, æbleflæsk, æblesmør (marmelade), tørrede æbler og most af æblerne. Der er stadig mosterier som tager imod nedfaldsæblerne – hvis du er så heldig, at du har for mange – og du får most med hjem i flasker. Ligesom vi gjorde, da jeg var barn, og vi som den naturligste ting i verden afleverede alle nedfaldsæblerne på det nærmeste mosteri. Du kan også lave et weekendprojekt ud af det og leje et mosteri. Læs om det på www.havenyt.dk.

Hvis du har for mange æbler, så lad endelig en god del ligge – ingen grund til at have for meget orden i haven nu inden vinteren, hvor dyrene skal have det godt i haven. Og er der stadig alt, alt for mange æbler, så stil resten ud i kasser ved vejen med et ”gratis-skilt”. Det er så skønt at dele naturens overflod med andre.

Hvis du ikke har æbler – og heller ikke kan finde nogen – så er der ingen tid at spilde. Du må plante æbletræer dette efterår. Æbletræer skal plantes i flertal – det har at gøre med bestøvningen. For at plante æbletræer skal du også spise æbler, for at smage på æbler, så du ved, hvad for nogle æbletræer du gerne vil have i din egen have (eller gårdhave, kolonihave, terrasse, sommerhushave, på tagterrassen eller på et fællesareal, der er altid plads til flere æbletræer). God æblesæson.

Min bedste æbleopskrift – gammeldags æblekage på en ny måde

img_3505

Skær dine æbler i både. Fjern kernehuse og alle grimheder – men ikke skrælden – den smager jo godt

Brug 10 eller 20 æbler eller hvor mange du nu har lyst til

Lad dem koge op med en kop hyldeblomstsaft eller to – der skal hele tiden være væde i bunden af gryden, men det skal ikke være pjasket

Tilsæt rørsukker så det passer til mængden af æbler – og hvor sure æblerne er

Tilsæt en hel opsprættet vaniljestang

Tilsæt en stang kanel

Lad koge i ca. 10 minutter

img_0574

Tag af blusset og lad det tykne

Pisk flødeskum – ikke for hårdt – af økologisk fløde

Lav kagerasp af tvebakker, smuldret daggammelt godt rugbrød, rørsukker, mandler – og har du noget farmor-agtigt færdigblandet kagerasp, så kan det også blandes med. Bland det hele sammen i en skål. Brun hvidt sukker på en stor stegepande. Hæld kageraspen over og lade det brune, mens du hele tiden rører med en paletkniv af træ. Tag af blusset og lad afkøle på en bageplade med bagepapir, så det bliver rigtig sprødt. Serveres hver for sig. Æblegrød, æblekagerasp, flødeskum for sig – og måske lidt gele til hvis du har. Paradisæblegele passer meget fint til. Velbekomme.

Hvis du har et mindre barn i husstanden, så lad barnet spise æblegrøden med sødmælk på og måske knasesukker. Det bliver en succes! Og server meget gerne æblegrøden til græsk yoghurt eller havregrød om morgenen. Så ryger der meget mere havregrød ned.

Der er kun åbent i Pometet en gang om året – og det er snart! Søndag den 26. September. Hvad er Pometet? Det er Den Kgl.Veterinær og Landbohøjskoles genbank med 2000 frugtsorter samlet på et sted. Her forvaltes Danmarks store æblekulturhistorie (800 sorter). Kig på æblerne og vis børnene, at der er andet end voksbehandlede DSB-æbler og Golden Delicius fra tankstationen … Rigtige æbler er danske sorter, der har navne som yndige småpiger.

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...