Jeg ved godt at det rusker og er koldt udenfor. Men jeg er ligeglad. Det er marts og dermed forår. Solen skinner omme

bag de tunge skyer. I mine vindueskarme er der gang i forspiringskasserne. Ærteblomsterne er kommet op – og de er til stor opmuntring. Hvert forår begynder det hele forfra. Det er liv! Ud af små bitte frø kommer hvert år de samme mirakler: Spirer. Man kan ikke lade være med at smile.

Det er som om, at jo længere og hårdere vinteren har været, jo flere frø kommer jeg til at købe. I år er det helt galt. Jeg køber  blomsterfrø, det er klart, men også frø til grønsager og krydderurter. I år har jeg tænkt mig at høste mere til køkkenet i haven end nogensinde før. Det er planen. Nu må vi se hvordan det går. Man når jo kun hvad man når…

Jeg skal fylde drivhuset med tomaterchilibasilikum og agurker – plus ferskner og vin. Der skal være grønsager og krydderurter i de otte store køkkenhave-højbede af træ og nogle af de nye, jeg er i gang med at bygge foran et nyt raftehegn. Der sker altid noget i en have – og der er altid planer, hos os, der er havetossede. Det er svært at vente på at komme i gang med det hele. Men heldigvis er det nu det er forår.

HER MINE FAVORITTER – TOPPEN AF MIN LANGE FRØINDKØBSLISTE

 • Honningurt – stor pakke. Fantastiske lilla blomster, gode i buketter – planterne forbedrer jorden.
 • Miljøfrøblanding – stor pakke. Kløver og honningurt og andre jordforbedrende blomster.
 • Salat – mange forskellige slags. Skal gro i højbede lavet af træ, så det er nemt at rense rækkerne.
 • Spinat – smager jo vidunderligt og er nemt. Skal også gro i højbede.
 • Bønner – grønne og blålilla. De blå er meget smukke i salater – men bliver grønne, hvis de skoldes.
 • Purløg – tror jeg sår et par nye rækker purløg i år. De lilla blomster er fine i salater.
 • Persille – en klassiker, skal altid være indenfor rækkevidde, også på en altan.
 • Dild – smager herligt og bliver der voldsom vækst bruger jeg også skærmene i buketter.
 • Hjulkrone – blå og hvid. En meget smuk, spiselig blomst, som ser flot ud på salater og desserter.
 • Tomater – hvert år forsøger jeg mig med nogle nye typer. Plus et par gamle favoritter.
 • Fennikel – har jeg aldrig prøvet at så fra frø før. Glæder mig til at bruge toppene i salat.
 • Stolte kavalerer – tre forskellige farver. Kan blive til et frodigt blomsterbed.
 • Purpursolhat – denne lægeurt mod forkølelse er en rigtig fin blomst, god til buketter.
 • Ærteblomster – dem har jeg allerede forspiret fire forskellige slags af. Flere kommer til.
 • Mamelukærmer – køber jeg hvert år, sådan en fin blomst. Også god i krukker.

Husk, at du kan så og opleve mirakler lige meget om du har en have eller ej. Du kan forspire indendørs nu og frem til april. Du kan også så en lille minihave til i en vindueskarm. Du kan planlægge at så i potter i gården. Eller oppe på taget. På trappen. Eller ude på altanen – i en altankasse. Det er mere end sjovt at følge planter gro fra dag til dag.

SÅDAN GØR DU

 • Prøv noget nyt hvert år. Livet er kort og der er så mange forskellige farver og former og smage, vi meget gerne skal nå at stifte bekendtskab med. Prøv at tænke biodiversitet ind i din have – eller hvor du nu har dine små planter – sådan at du ikke lader dig spise af med den samme slags agurk hvert eneste år. Prøv noget tosset. En chokoladechili eller en lilla bønne.
 • Hvis noget skal gro, skal det have noget at gro af – og det betyder god jord. Jord kan du købe i poser i alle større supermarkeder, når det er forår. Du skal ikke genbruge gammel pottejord fra sidste år. Der skal være næring i mulden – og det skal være let og rart at røre ved. Der er to slags posejord. ”Så og priklemuld” og ”Muld”. Når du skal så skal du helst vælge den første, fordi der er en god madpakke af næring med til de små planter.
 • Inddrag børnene. Børn helt ned til et-års alderen kan være med i alle faser omkring at så. De kan vælge frøposer, de kan så små frø i jord, de kan vande – og de kan juble, når der kommer resultater. Men det er vigtigt, at hverken frø eller jord kommer i munden. Man kan ikke inddrage børnene tidligt nok i det vidunder det er, at plante et lille indtørret frø, vande det og se en frisk grøn plante spire frem. Det viser børn en elementær forståelse af hvordan der kommer noget –grønsager eller blomster – fra jord til bord.
 • Du skal bruge potter med hul i bunden, så vand kan løbe fra og ud i en underskål. Lerpotter er pænere end plast og mere organiske at have med at gøre. Men har du ikke andet, kan du også bruge gamle konservesdåser eller plastikbøtter til at så i (husk at bore et hul i bunden). Du kan også så direkte i altankassen og i plantekasser, men vent, til det er lidt varmere.
 • Du kan også opgradere din ”såning” og bruge et minidrivhus, hvor der er plads til små jiffypots eller lerpotter. Husk, at hvis du forspirer – som er, at skabe små spirer tidligt på sæsonen, som man senere vil dele og give mere plads i større potter – skal du dække dine små spirer over med plast om natten, så du opnår ”drivhuseffekt”. Hvis du ikke har et minidrivhus med låg, kan du bruge bobleplast eller en gennemsigtig plasticpose. Tag plastikken af, når de små spirer eller spirende frø står i fuld sol om dagen – ellers koger de, og det kommer der ikke noget godt ud af.
 • Læs meget nøje bag på posen med frø. Hvis det er nemme frø står der, at de er etårige og at de kan sås direkte på voksestedet. Hvis de er lidt sværere, så vil der stå, at de er flerårige eller at de kræver forspiring.
 • Lathyrus – ærteblomst – er et eksempel på en blomst, som skal forspires i det tidlige forår indendørs. Men det er det hele værd, for den dufter så fantastisk og man må elske den, fordi blomsterne skal plukkes i buketter hver dag, kun sådan kommer der nye blomster på planten. Desuden kan den gro på meget lidt plads fordi den vokser flere meter op i luften, men ikke fylder pladsen op på altanen eller terrassen. De små hårde frø til ærteblomster skal have et lille snit med kniv og skal lægges i blød natten over inden såning, så bliver det nemmere for spiren at komme ud gennem den hårde skal.
 • Når du vander de små frø og planter, inde og ude, så skal du vande dagligt, men ikke overvande. Jorden må heller ikke blive tør. Vand med en vandkande og ikke med en hård stråle. Du behøver ikke gøde, der er næring nok i den nye muld, du har brugt til dit så-projekt.

God fornøjelse.

Liste over gode og nemme børneplanter

Når man vælger planter, som er sjove for børn er der to ting, der er meget vigtigt. Planterne skal være nemme og med ret stor sikkerhed give gode resultater på kort tid. De skal være spiselige – det betyder ikke, at man behøver at servere solsikker til aftensmad, men planterne skal kunne klare en tur i munden uden at lave ulykker, hvis børnene har en alder, hvor de kan finde på at smage på alting.

Alle børn burde prøve at dyrke nogle af disse nemme planter bare en gang:

Solsikker, som kan blive to meter høje i en fart

Jordskokker, som kan blive lige så høje som solsikker og er meget nemme

Tomater, som er nemme – også i en vindueskarm eller på en sydvendt altan – skal forspires indendørs

Morgenfruer – nemme orange blomster, som blomstrer helt frem til der kommer frost (kan spises)

Ærter og bønner, der gror højt og meget på kort tid, der findes mange varianter af bønner – også lilla bønner og det er sjovt for børn at lære om biodiversitet helt lavpraktisk

Hjulkrone – smukke blå blomster, der smager som agurk og er fine på en isdessert

Tallerkensmækkere – flotte gule og orange blomster, som er smukke i salater. Planterne er slyngplanter, der gror eksplosivt. En rigtig god altanplante

Karse – som kan gro i andet end vat

Salat – også rucula, som bliver til god rucula-pesto eller klippes over en hjemmelavet pizza

Krydderurter

– find dine yndlingskrydderurter for eksempel basilikummed hvide og lilla blomster, oregano med blomster,persille, timian, rosmarin, hvidløgsplanter, purløg,salvie, løvstikke og mynte… Dyrk dem i vindueskarmen, på altanen, på trappen, på terrassen eller i haven. Lær børnene at smage og dufte til friske krydderurter. Husk, at blomsterne kan spises og er meget smukke at pynte maden med. De fleste krydderurter er nøjsomme og klarer sig fint i en potte udendørs. Basilikum er en undtagelse, den er krydderurternes primadonna. Svær at få til at gro ude og vil helst stå indendørs i en vindueskarm eller til nød i læ på en sydvendt altan eller terrasse.

Dyrk det du spiser!

Gør som Michelle Obama og hendes døtre: Dyrk det I spiser i jeres egen biodynamiske og selvforsynende køkkenhave. Det eneste Ms. Obama ikke dyrker er rødbeder, for dem kan Præsidenten ikke fordrage! Med sit haveprojekt i baghaven ved Det Hvide Hus ønsker Michelle Obama at gøre sig selv til rollemodel for tankegangen ”Grow what you eat” i kampen mod børns overvægt. I amerikanske forstæder er en grønthandler ofte ligeså sjælden som en cykel. Man spiser forkert og ikke nok grønt. Mange familier i den vestlige verden kæmper med overvægt – og har ikke så god adgang til friske, billige, økologiske frugter, bær og grøntsager, som de kunne ønske sig. Det er mange steder meget nemmere at skaffe en burger og en cola, end at finde en råkostsalat og en grønsagsjuice til sine børn, når de er sultne. Det kan ses. Derfor er der nu en modbevægelse: Man dyrker sine egne grøntsager. Lige uden for døren. Selv Præsidentfruen gør det.

Hvis du ikke ved, hvordan du skal komme I gang, så begynd i det små. Med et lille afgrænset stykke jord eller endnu bedre: En kasse/et højbed. Her kan du dyrke noget der er nemt – og noget af det, I elsker mest i jeres familie. Det kan være salat, tomater og de krydderurter I bruger mest i køkkenet – og som er dyre at købe i supermarkedet. Det kan også være hindbær, æbler og blåbær. Eller ærter, majs og bønner. Hvis du kun har en lille have eller en altan, kan du sagtens have en køkkenhave alligevel. Du skal bare tænke på at dyrke en ”vertikal have” – tomater, bønner og ærter fylder ganske lidt og kan vokse op ad en mur eller et stativ.

Sådan gør du: Hvert forår er det tid til at så! Til at forspire lidt indendørs i det tidlige forår og til at så direkte på friland senere. Det er også om foråret – lidt senere – at drivhuset tilplantes. Husk, at dine frø og planter skal have noget at leve af. Jorden skal være let og næringsrig. Der skal måske tilsættes kompost. Det kan være, du laver et afgrænset bed ud af gamle eller nye brædder (husk at de skal være giftfri). Gør det nemt for dig selv ved at så noget, der er nemt. Og så er det bare om at vande… Og glæde sig!

Dette blogindlæg findes også på www.plantetorvet.dk – her gæsteblogger jeg for tiden.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...