Hvis du endnu ikke har været ude i din have og trække rabarber, så er det nu, nu, nu! Hvis du ikke har rabarber selv, så find en have, hvor du må få dem fra. Eller køb dem hos din grønthandler. Der er gode, danske, økologiske rabarber lige nu.

_mg_1697

Rabarber er en lokal delikatesse – det vil sige super-hot i disse dage, hvor Nordisk mad er det mest cool, man kan forestille sig. Rabarber er en sæsonting – ikke noget, vi spiser hele året. Rabarber er en gude-grønsag at have i haven eller på altanen. Jo, du kan godt have rabarber i meget store potter på en terrasse eller en altan (ligesom du også kan have tomater og kartofler og andre gode grønsager i krukker og i spande). Så køb også små planter på planteskolen – som kan sprede glæde i årene fremover (de skal have fuld sol).

Rabarber er en del af vores kulturhistorie. De fleste husker rabarber, som noget bedstemødre serverede. Og selv er jeg vokset op ved siden af en rabarbermark på Sydsjælland. Vores nabo, gartneren Røde Erik, havde nogle meget lange rækker rabarber med lige dele halm, hestepærer og brændenælder i mellem. Og jeg fik carte blanche til selv at trække af dem i tide og utide, hvis bare jeg huskede at putte en ti’er i Eriks syltetøjsglas ude i laden. Hvorfor siger jeg trække rabarber? Fordi det hedder det. Man skærer ikke rabarber. Man bruger ikke kniv. Man hiver dem op – trækker i dem, kun sådan kommer der nye rabarberstængler, der hvor de gamle blev hevet op.

Hvad skal du stille op med rabarberne, når du har trukket dem i din egen eller andres have? Lav saft med masser af vanilje, kog grød (og pynt med smuttede mandler), kog/bag en hurtig kompot eller bag crumble eller verdens bedste rabarbertærte (se opskriften herunder).

_mg_1706

Først skal bladene af. Det er en god idé, at tage blade og mudder af stænglerne, allerede mens du er udendørs. Så fylder og sviner det ikke indendørs. Indenfor vasker du stænglerne godt og skærer den lille fod af (skær ikke for meget af). Så skærer du rabarber i små stykker (gerne på den gamle rugbrødsskærer). Og har dermed en stor bunke rabarber i småstykker. Du kan aldrig have en for stor bunke, for du kan fryse stykkerne ned i fryseposer til senere brug (oh, rabarbergrød til vinter).

Opskrift

De rabarberstykker, du vil bruge til tærte, putter du i en skål. Jeg fylder altid en Margrethe-skål med rabarberstykker, blander godt med rørsukker omkring dem (en-to dl) – og tager kornene fra en hel vaniljestang og blander i også. Og så et lille fif: Jeg har altid de grønne poser jævningspulver fra Tørsleff liggende, fordi de er bedst til rabarbergrøden (det neutraliserer oxalsyren – det er det, der sætter sig på tænderne). I rabarberblandingen drysser jeg en spiseskefuld af jævningspulveret, det samler massen lidt, når den varmes op. Af og til har jeg også hele mandler i blandingen.

img_2713

Dejen er nem. Denne opskrift er til en stor portion, nok til 8 personer. Du tager 300 g. sukker, 300 g. mel og 300 g. groft blendede mandler og blander med to æg, 125 g blødt smør og en knivspids bagepulver. Må gerne stå i køleskab og samle sig lidt, men er ikke nødvendigt (kan laves om morgenen og bruges om aftenen). Tag to lag bagepapir og rul halvdelen af dejen ud mellem lagene, så du ikke får dej på bord og kagerulle. Før dejen over i en forsmurt tærteform – lad den glide af papiret, som du smider ud. Og pas dejen til hele vejen rundt. Stik mange huller i bunden med en gaffel. Sæt i ovn på 200 grader (varmluft) til den er gylden. Tag ud, drys lidt sukker på bunden og læg rabarberne over. Den anden halvdel dej har du stadig. Den skal nu bruges til et flettet låg – du ruller igen mellem bagepapir og skærer strimler af det udrullede dej (evt. med en klejnespore) Og lægger det over kagen i et fletværk. Hvis der er dej til overs, laver du nogle små kager af dem på en plade ved siden af – de er væk, lige når de kommer ud af ovnen, fordi denne kagedejen her smager så fantastisk. Kagen bager i ovnen til den er gylden i låget og ser ”blød” ud i rabarberne.

Server kagen med creme fraiche. Is eller flødeskum kan også gå. Smager himmelsk.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...