I denne uge plejer jeg, som så mange andre danskere, at tage i sommerhus… Men ikke i år. I år har jeg så meget at gøre hjemme i vores eget hus og i vores egen have, at det giver mere mening at blive her… Jeg har vand, hvor der ikke må være vand. Det er tilbygninger, der skal males og der er planter, der skal plantes, fordi jeg stadig omrokerer haven efter orkanskaderne i februar… Jeg er i fuld gang med alle de praktiske ting. Og det generer mig ikke, at bruge sommeren på det.

Måske husker du, at jeg engang i tv besøgte Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i hans have. En sommerhushave, hvor han har bygget fire små-huse. Vel at mærke mens han var statsminister, en sommerhushave, hvor Nyrup altid er i gang med at male, save, bygge, grave, omrokere… Sådan slapper han af. Han sagde det sådan her.

Nær ved jorden i sommerhuset

Det har altid ligget til mig at bruge mine hænder. Jeg synes, at hovedet arbejder bedre, når jeg gør noget med hænderne. De to hjernehalvdele skal arbejde sammen. Jeg kan godt lide at blive fysisk træt efter at have løst praktiske opgaver – og udført dem. Det kræver noget at være heroppe, bl.a. at man har sine hænder med. Hjemme i lejligheden kan man betragte os som nogle rige studerende, der kan rode og have fem bøger opslået på en gang. Heroppe er vi nærmere jorden og det egentlige.

Og det er jo det, sommerhushaver kan – for dem, der til daglig bor i lejlighed og ikke som jeg, også har en hverdagshave… I en sommerhushave kan man komme ned i jordhøjde, når man til daglig bor højt. Man kan finde en helt anden rytme og et simplere liv i et hus som i heldigste fald ligger ved vandet – langt fra byens larm.

I vores tid er sommerhuset blevet allemandseje og ikke længere kun for de rige, sådan som det var for 100 år siden. Nu har alle mulighed for at købe, leje eller dele et sommerhus. Da jeg boede i lejlighed – på 2. sal uden altan – var det oplagt at købe et billigt sommerhus. Vi fandt et i noget, der hedder Holløselund, på Solsikkevej, det var ikke spor luksuriøst, der var hul i taget, og grunden var tilgroet, men det var et dejligt fristed.

Senere, da vi fik en rigtig have og et rigtigt hjem, solgte vi det for en slik, og jeg har fortrudt lige siden. For der er nu noget særligt ved at kunne tage væk og være hjemme. Derfor har jeg også, når vi siden har lånt og lejet sommerhuse, medbragt alt mulig hjemligt. Ja, endda planter og krydderurter til haven – som jeg arrangerer i transportable krydderurtekasser og tager med på ferie.

Der er andre muligheder, og der er andre begrænsninger i sommerhushaven, end der er i hverdagshaven. Hjemme i haven har vi måske ofte dårlig samvittighed, der er altid noget at gøre og planter, der kræver pleje. En sommerhushave må ikke give samvittighedskvaler. På sommerhusgrunden er der en anden tærskel for, hvornår græsset er langt, og hvor meget arbejde man skal lægge i det. En god sommerhushave er planlagt sådan, at den passer sig selv. Den blomstrer i højsommeren, i ferien og har ikke sine højdepunkter uden for din sæson. Den byder på bær, krydderurter og frugt i sæsonen til de usunde byboere. Den har ingen hække, der skal holdes, snarere hybenroser som kant. Og mange andre roser. Den har masser af hyggekroge og siddepladser i sol.

Træer, der skygger alt for umotiveret, fældes – men ikke alle, flimreskygge er også smukt, og fældede træer giver ingen frugt. Det er vigtigt at have lidt rod i sommerhushaven, en kvasbunke, en bunke træ, der skal skæres op, en stor træstamme et sted. Hvis der ikke er rod, er der heller ikke liv. Der er ingen kriblekrabledyr. Ingen gemmesteder til pindsvin. Ingen byggematerialer til en improviseret hule. Der skal være oplevelser i en sommerhushave, den skal være nem, men ikke for pæn. For så er den ikke sjov, og så ender det med, at børnene går indendørs for at sidde foran en eller anden skærm – eller tager en gameboy med ud i haven. Og det er ikke meningen med at komme på landet om sommeren.

Denne uge i haven – uge 28

· Gråvejrsdage bruges på praktiske projekter – og det er også dejligt!

· I sommerhuset tager man, hvad der er lige uden for døren. Alt er ukompliceret og nemt. Også blomsterbuketterne. Det gør ikke noget, at de drysser, for blomster hører – ligesom alt andet levende i sommerferien – til udendørs

· Pluk bær! Kirsebær, jordbær, ribs, stikkelsbær og hindbær modnes. Ja, og i år er solbærrene endda klar i denne uge, det er helt uhørt tidligt… Brombær blomstrer. Fuglene er hurtige – men kom dem i forkøbet med net og pluk dine egne bær. Eller tag på selvpluk. Frys ned i små portioner. Det er skønt at kunne lave hjemmelavet alliancemarmelade på en vinterdag!

· Pluk gederams – også kaldet rævehaler – nær ved skov og lysninger

· De tidligste kantareller viser sig på hemmelige steder i skovlysninger

· Nap visne blomsterhoveder af – klip især alle visne rosenhoveder af

· Fik du klippet hækken inden sankthans? Du kan nå det endnu

· Tag på sommerferieudflugt til mindst fem flotte danske haver og parker og bliv inspireret

· Saml frø fra sommerblomsterne

· Det er en god idé at have roser i potter, når man er i sommerhus (også i et lejet sommerhus), for så får man glæde af dem to gange. Man kan tage dem med hjem og forlænge fornøjelsen. Placer dem der, hvor der er kedelige, bare pletter efter noget, der blomstrede i foråret

· Hvis der er problemer med at hjorte spiser roser i sommerhuset, så prøv dette trick: Få en pose hår fra frisøren og bind det fast til roserne, så smutter rådyrene igen. Min mor gjorde sådan i vores have, fordi det var en have i skoven…

· Det er ferie i uge 28 for de fleste – og man må ærlig talt gerne slappe lidt af i haven, mellem alt det praktiske arbejde og grill-middagene…

Denne blog findes også henne på www.plantetorvet.dk – hvor jeg skriver om haven hver eneste uge året rundt…

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...