(Dette er en artikel jeg skrev til MS / Berlingske Tidende d. 4.4.2010. Den er ikke lagt på nettet – så efter mange forespørgsler bringer jeg den nu her på min blog. Copyright Signe Wenneberg).

Urban Gardening – haven er kommet til byen

Torsdag inden påske landede H&M’s nyeste satsning ”The Garden Collection” i butikkerne. Lørdag meldte afdelingerne i København K. ”næsten alt udsolgt” af denne blomstrede have-kollektion af øko-certificerede materialer. Og det er ikke tilfældigt. Snarere er det en del af en global trend, ja, nogle taler ligefrem om et paradigmeskift, hvor vi ser os selv som en del af en stor helhed, vi kan påvirke i det små. Vi forsøger at påvirke byerne i en mere grøn retning. Blomster og grønsager dyrkes, hvor det lader sig gøre og dyrkes nu også af politiske årsager af mennesker, der strengt taget ikke behøver tage det hårde slid i køkkenhaven. Vi spiser rå mad og grove grødblandinger som om vi var ”hjemme på landet”. Intet er mere oppe i tiden end ”urban farming”, ”urban gardening”. De hippe forældre i storbyerne kalder nu deres natur-børn for Storm, Bjørn, August eller Liv, Viola, Rosa, Anemone, Flora.

New York-designeren Marc Jacobs har skabt en haveinspireret succes med blomsterdufte. Og flakoner (samt ringe og duftdimser) udformet som store flower-power plast-blomster. Samt farmer-inspirerede beklædningskollektioner med hjemmestrik, ål i sokkerne og klude-lapper, som om vi er hjemme på gården og lige har sat en lap på skjorten.

Den London-baserede designer Stella McCartney, er noget så storby-trendy som veganer, biodynamiker og opfostret på en økologisk gård. Hun bevæger sig ligeledes i have-universet, således også da hun kreerede de vidunderlige kostumer til 2010-udgaven af Alice in Wonderland. Alice er den ultimative ”It-girl” inden for Urban Gardening: Den civilt ulydige blomsterpige, som har dyr som venner og taler med planterne, bliver af urbane designere verden over lovprist som det vildeste stil-ikon.

Vores hjemlige stil-ikon nummeo uno, sangerinden Pernille Rosendahl, bor i københavner-bydelen Frederiksberg og udtaler til Alt for Damerne, at hun elsker at tage op på Camilla Plums gård, spise æbletærte, købe økologiske varer og klappe dyrene sammen med sønnen. På Frederiksberg bor også Claus Meyer, der i sin nye bog ”Salatværksted” viser firs opskrifter på grønt: Den gastronomiske iværksætter Claus Meyer er first-mover som urban gartner og dyrker sin salat, holder høns og eksperimenterer med spirer og kompost fem minutter fra centrum.

Undergrund

Urban Gardening afspejles i mode, mad og livsstil. Men tendensen udspringer fra NGO’erne; den øko-politiske undergrunds-scene. Hvor bevægelser som ”Guerrilla Gardening”, ”Edible Estates”, ”Attack on the Front Lawn” og ”Urban Farming”. Det handler også om social ansvarlighed og hjælpe fattige med at få adgang til grønsager. Som Urban Farming skriver: Vores mission er at skabe fødevarer for mennesker, der mangler mad, ved at plante haver på meget usædvanlige steder. På samme tid arbejder vi for diversitet. Vi uddanner de unge, de voksne og de ældre i havebrug, så vi kan skabe et bæredygtigt system, der kan højne den grønne standard i vores byer”.

Urbane arkitekter viser strålende løsninger på at komme væk fra horisontalt landbrug på landet og over i ”vertikal farming” i byerne: Landbrug i højhuse. Ja, der kan måske godt bo køer i etageejendomme, det gjorde der faktisk i København i gamle dage. De bevidste forbrugere laver ny (landskabs-) arkitektur og de skaber haverevolutioner. Laver køkkenhaver, taghaver, skolehaver, fælleshaver, de dyrker grønsager på altaner, op ad mure og på steder, hvor de ikke må, fordi de gør havebrug polisk som ”guerrilla gardeners”. Her har især yngre bygartnere fundet sammen i civil ulydighed med frø som våben. Og internettet gør det muligt at møde ligesindede og koordinere have-aktionerne.

Stor tilslutning

Facebook har over 500 grupper om havebrug og mange grupper af biodynamisk og økologisk tilsnit. Det er ikke langhårede hippier fra fortiden, som finder sammen i virtuelle kollektiver: Dette er fora for urbane og fremtrædende repræsentanter fra den kreative klasse i byerne.

Nogle af de mest søgte titler på Amazon refererer til natur og økosystemer. En hedder endda ”Green Is The New Black”. På den engelske udgave af Amazon ledte jeg efter en have-og-sylte-bog fra 1940erne, som jeg huskede fra toppen af The Sunday Times bestseller-liste. Jeg ville finde bogen og videregive titlen, for det er interessant, at vi ikke længere køber smukke og ubrugelige coffee-table-books med blomstrede vattæppe-looks til haven, men nu vender tilbage til de gamle funktionelle dyder: Dyrk det du spiser og sylt det du dyrker. I stedet for at finde syltebogen snublede jeg over dette vilde faktum: Syv ud af ti emner på Amazons liste over bedst sælgende titler inden for have handler om biodynamik på Rudolf Steiner-måden, to andre top-10-bestsellere handler om kompost. Og, nå ja, nr. 1 på bestsellerlisten er en ikke helt dum kalender med svedglinsende havemænd i åbne skovmandsskjorter.

Der er flere overraskelser. John Seymour’s 32 år gamle klassiker ”Den Selvforsynende Have” er blevet en ny overraskende bestseller dette forår herhjemme. Redaktør Louise Haslund Christensen fra Gyldendal udtaler: ”Det er helt vildt. De sidste to måneder er den gået som varmt brød”. På samme forlag kommer snart en havebog af ”Bonderøven”, den unge charmerende Frank Erichsen, der i forrige uge uventet modtog en af Billed-Bladets priser for sine DR2-programmer. Bonderøvs-tv, der ses af byboere og wanna-be farmere.

Fremtidsfarm

Farmer-trenden er naglet fast to signifikante steder; I Bloom og i Monocle. Bloom er et tykt magasin, der udelukkende beskæftiger sig med trends som udspringer af blomster, planter og havebrug/landbrug. Og det er ikke få, skal vi tro Li Edelkoort, som har grundlagt Bloom og som er omrejsende hollandsk-fransk fremtidsforsker og på Times liste over de mest indflydelsesrige profiler inden for mode og design. Bladet koster 500 kroner, men til gengæld forstyrres det æstetiske indtryk ikke af reklamer. Det helt nye nummer hedder slet og ret: “FARM OF THE FUTURE!”. Sidste sommer lod über-city-drengen Tyler Brûleé overraskende nok sit magasin Monocle udkomme med gartnere på forsiden under overskriften ”Why we are going back to the farm”.

Graver vi dybt ned i have-trenden handler den om eftertanker mere end om mode. Og den vil ikke lige forsvinde, som en Garden Collection i H&M. Det forholder sig sådan, at om 40 år, i 2050, vil 80 procent af alle mennesker bo i byer. Mange mennesker i meget store byer. Demografien kommer efter os. Tanken melder sig i de allerede tætbefolkede byer: Kan vi brødføde alle? Næsten al tilgængelig jord bruges allerede i dag til at producere fødevarer. Men langt fra alle steder på den mest optimale måde. Mange steder i verden ødelægges høsten af klimaforandringer og dertil kan vi lægge de menneskeskabte problemer med fødevareproduktionen som krige, forurening eller uvidenhed.

Biodynamik

For de urbane gartnere forekommer sagen klar: Vi bliver nødt til handle lokalt for at forandre globalt. Vi må spise lokale råvarer – gerne så lokale, at de har groet lige uden for vores egen køkkendør. Vi må undgå madspild, det vil sige, at mad, der allerede har tæret på naturens ressourcer (ilt, vand og næring plus emballage, opbevaring og transport) ikke må gå til spilde på grund af vores manglende omtanke. Paradokserne står unægteligt i kø, når græsplæner vandes og marker med potentiel mad dør hen i tørke andre steder på kloden. Når den vestlige verdens største sundhedsproblem er overspisning. Mens resten af verden står foran en mulig sultkatastrofe grundet tiltagende overbefolkning.

Her er det ikke så underligt, at intelligentsiaen i byerne søger mod gamle tanker og løsningsmodeller som Steiners biodynamik, der handler om, at man altid skal efterlade jorden i en bedre stand (og med mere næring) end den stand, man modtog den i. Til et af de legendariske foredrag Rudolf Steiner holdt for landmænd i 1920erne sagde han: ”I naturen påvirker alle elementer hinanden i en gensidig vekselvirkning. Det ene påvirker altid det andet”.

Spis planter

Urbane gartnere mener, at vi skal passe bedre på jorden og den mad vi dyrker. Vi skal spise mindre og dyrke mere, vi skal spise grønnere og mere lokalt. Som den amerikanske forfatter og stjernereporter Michael Pollan har formuleret det: ”Eat real food, not too much, mostly plants”.

Avisen USA Today bragte for nylig en forsidehistorie fra en køkkenhave i Washington. Under overskriften ”Let’s move on child obesity” ses præsidentfruen i gang i sin biodynamiske (!) køkkenhave foran Det Hvide Hus. ”Let’s move” er Michelle Obamas kampagne mod børns fedme. Den er baggrunden for, at Mrs. Obama skabte sin køkkenhave sidste efterår og dermed blev grøn rollemodel. Køkkenhaven skal ud over at gøre præsidentfamilien selvforsynende med bær og grønt også fungere som ”skoleeksempel” for amerikanske husholdninger.

Det lå ingenlunde ligefor, at den meget city-lækre Michelle Obama skulle give sig til at grave have. Familien Obama er fra storbyen Chicago og har altid boet i lejligheder. Alligevel valgte Mrs. Obama at genoptage den tidligere præsidentfrue Eleanor Roosevelts tanke om at være forbillede for havebrug. Hvor Mrs. Roosevelt skabte en Victory Garden-bevægelse for at få mere mad på nationens middagsborde under 2.verdenskrig, har Mrs. Obama skabt en køkkenhave-bevægelse for at skaffe sundere, grønnere, billigere mad på de amerikanske middagsborde i krigen mod overvægt. Hvert tredje barn i Amerika er sundhedsskadeligt overvægtig. En tendens der er på vej mod Danmark og resten af den vestlige verden.

Fra industri til landbrug

Udviklingen går altid fremad. Den går ikke i cirkler. Men måske gør den alligevel. For først var der landbrugssamfund, så kom industrialiseringen og nu kommer der landbrugssamfund i de tidligere industrihøjborge. I Detroit i USA, som i mange år har været konge af bilproduktion, har man måttet sadle om, efter at bilindustrien er gået rabundus i den økonomiske krise, der har sendt tusinder ud i arbejdsløshed og hjemløshed. Nu satser man på landbrug og Urban Farming i store centrale fødevareproduktions-gårde midt i byen. I haverne, der før var til henstilling af biler, opfordres de økonomisk trængte borgere til at dyrke mad. En anden cirkelbevægelse ses i Japan, hvor veluddannet arbejdskraft fra byerne sendes ud for at arbejde med fødevareproduktion i markerne uden for byerne.

Botaniske analfabeter

Mennesket har været 10.000 år om at lære at dyrke de gode afgrøder, som sikrede artens overlevelse og børnenes sundhed. Det har kun taget en-to generationer om at afvikle den viden som almen viden. Det ses overalt på jorden. Selv her hos os er der i dag stor uvidenhed i flere generationer om sæsoner, det at gøde, så, vande og høste. I tusindvis af år har enhver familie haft sin egen køkkenhave og sine egne husdyr (i det mindste høns). Nu er de fleste af os blevet analfabeter på alt det, vores forfædre har vidst om at overleve. Vores forfædres viden er med ét blevet til ikke-viden: Noget man ikke troede, man havde brug for at vide. Det forekom som latterligt, ja, småborgerligt, næsten som at stryge viskestykkerne.

Alle må finde deres egen have

Der er dem, som mener, at alle kan og må finde en have eller et haveprojekt, at tage del i, hvis de vil være rigtig lykkelige. Det kan måske virkelig lade sig gøre for os alle, at få jord under neglene selv om vi ikke har en have. Det viser Nelson Mandela’s havehistorie. Da han sad i fængsel i 28 år lykkedes det ham at få overtalt fængselsbetjentene til, at han måtte skabe en have. Det gjorde han på fængslets tag. Den første var en meter gange 25 meter og her arbejdede han to timer hver dag og overbragte sin grønsagshøst til de andre fanger hver søndag, hvad der hjalp på deres sundhedstilstand. – ”Det er meget simpelt”, siger Mandela i sine seneste erindringer, ”alle må finde deres egen have!”.

Urban Gardening Links

www.urbanfarming.org – social, lokal, global grøn ansvarlighed

www.carrotmob.org – organiseret boykot af asociale og ugrønne virksomheder

www.cityfarmer.org – diskussionsforum og nyheder for city-farmere

www.guerrillagardening.org – få et guerrilla gartner/soldater nummer og kom med i krigen mod den grimme arkitektur og den onde byplanlægning. Lav køkkenhaver og plant blomster, der hvor der er et lille stykke forladt jord i byen

www.fritzhaeg.com – læs om Attack on the front lawn og Edible Estates-projekterne (gå evt videre til TED foredrag)

www.verticalfarm.com – urban farming arkitektur: Højhuse til landbrug

www.okologi.dk – økologisk landsforening, der har den bedste havebrevkasse

www.biodynamisk.dk – den 80 år gamle Rudolf Steiner filosofi for dyrkning er mere populær end nogensinde

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...