Hvor har det været skægt, at have et drivhus i Kongens Have i en uge nu. Den dag det blev opført og planterne kom derind begyndte turisterne også at strømme derind… Alle aldre spørger og er interesserede… Det er som om der er noget magisk ved drivhus – huse lavet af glas – for alle kan lide dem. Nogle dage har det været varmt – og mine sønner har været tvunget med på aftenarbejde for at vande drivhus… Der skal meget vand til i varmen. Og det ville være godt med noget øko-regnvandsindsamling, som ikke rigtig lader sig gøre her i parken – men hjemme i haverne kan det anbefales.

I aften er drivhuset endnu engang i tv! Vi skal se hvordan planterne har det. Vi skal se om Maria Yde’s salat er kommet op. Og vi skal tale lidt om at pleje og vedligeholde et drivhus, man har haft i et stykke tid (højtryksspuler!).

Og så skal det handle om, noget vi alle kender… Vi er pludselig hjemme i haven midt om sommeren eller vi er ankommet til sommerhushaven… Det hele er lidt grimt, overgroet, uplejet og rodet. Hvad kan man gøre? Hvordan kan man forholdsvist nemt pimpe sin sommerhave i en fart?

HER ER HVAD DU KAN SATSE PÅ

* Planter – se alle de planter jeg har med i Aftenshowet i aften. Der er tomater og krydderurter og der er blomster. Når du alligevel bruger penge på blomster, kan de jo lige så godt være stauder, der kommer igen næste år, så du kan nyde dem igen

og igen og igen… Sats altid på at bruge penge på planter, frem for at bruge penge på en ny stor grim gasgrill eller et udekøkken, der ikke har forstået, at vi bor i et koldt land. Planter, bærbuske, blomster og træer er en kæmpe glæde. Og husk at købe dansk! Det er det mest bæredygtige – også i forhold til transport og danske planter overvintrer bedre i danske haver… (De er fra Floradania).

*Drivhus – ja, det er en af de tre bedste ting, man kan have i sin have! Jeg vil aldrig holde op med at anbefale drivhus – også til sommerhushaven/kolonihaven. Det forlænger sæsonen. Det giver os sommer, når der ikke er nogen. Det gør det muligt at forspire og at producere mange grønsager og især fantastiske tomater. Og så er det super lysterapi!

 

*Høns – er det i virkeligheden nu, du skal gøre alvor af det, som I måske har talt om længe (jeg ved at masser af mine
facebook-venner taler om at få høns)… Sommerperioden hjemme i haven er et godt tidspunkt at få bygget indhegningen, lave legehuset om til hønsehus og få hentet nogle høns (som allerede kan lægge æg, når du I får dem). Det kan ikke anbefales nok. Høns er perfekte levende affaldskværne, de forhindrer madspild og de lægger de dejligste æg (se flere lovprisninger længere nede på denne side).

*Plantekasser med krydderurter og grønsager – urban farming, at dyrke i byer, handler om at dyrke noget der kan spises. I sommerhaven kan du hurtigt få gang i væksten i plantekasser, hvis du tilfører gødning (fra hest og høns) og dyrker i god jord. Her er en plantekasse, jeg havde med i Aftenshowet for 8 uger siden. Der var to små bitte tomatplanter dengang. Og nu er de ud over alle bredder…(se nedenfor). Det er faktisk vildt, at tomater kan gro så meget på 60 dage.

*Oprydning, græsslåning og højtryksspuling. En have, der ser helt umulig ud og hvor man tror, det hele er gået helt galt, ser meget anderledes ud efter en effektiv formiddag med oprydning, græsslåning (evt med le) og så en ordentlig tur med en kraftig højtryksspuler på fliser, trapper og måske et gammelt drivhus. Det er den gode måde at gøre det på. En kraftig stråle kan endda tage ukrudt, som ser lidt for vildt ud i en flisesti (brug aldrig, aldrig, aldrig round-up!). Til sidst kan man måske kyle de mest ødelagte krukker og gamle havemøbler til storskrald – og få fat i nogle nye (gerne genbrugte) havemøbler (i tv er de turkis stole og bænken er fra Bloomingville). Og en hængehøje. Så er der ferie.

* Husk nu, at haven er til at slappe af – og du har ferie, for at holde fri. Haven og drivhuset må aldrig blive nye krævende projekter i et i forvejen travlt liv. Drivhuset er til at drive den af i. Og haven er en kæmpe stor glæde. Du må finde et niveau, hvor du kan nyde det – og holde fri og læse en god bog i hængekøjen (eller inde i drivhuset) samtidig med, at din have er rar at være i… Totalt misligholdte sommerhaver er tit ikke hyggelige at være i – og der er hverken noget at spise (andet end brændenælder) eller noget at dufte til. Mens let upassede sommerhaver er hyggelige og spiselige og duftende…

PS. Hvis du gerne vil så – både i drivhus og ude omkring – så kan du stadig så salat, morgenfruer, squash og bønner. Bønner gik til i juni, hvor det var vildt koldt – så jeg er også i gang med et helt nyt hold.

PPS. Jeg har sat en seddel i ruden af drivhuset i Kongens Have, for at fortælle alt det, som alle spørger om.

Her står følgende fakta: Du kan vinde dette smukke drivhus, der er med i Aftenshowet! Hvis du har et godt projekt, som handler om Urban Farming og Maddannelse – som handler om at lære børn, at mad ikke gror henne i supermarkederne, så kan I få drivhuset kvit og frit efter vi er færdige med at bruge det. Drivhuset er venligst doneret af Juliana Drivhuse A/S. Private kan ikke vinde drivhuset. 

Drivhuset opført til Aftenshowet på DR1 i forbindelse med Signe Wennebergs haveindslag i programmet i juli måned. Det er opført med tilladelse fra Slots- og ejendomsstyrelsen.

Model Botanica Type B. 13,1 kvadratmeter. Det vises her i gråt og med 4 mm hærdet glas. Huset er fremstillet i Odense hos den danske drivhusproducent Juliana Drivhuse a/s. Som vist koster huset 41.685 kr med tillæg på 3.695 kr for det lakerede stålfundament og 3.395 kr for tagudsmykning. Botanica er Julianas flagskib og forhandles gennem Juliana Drivhuscenter. www.drivhuscenter.dk. Mere information på www.juliana.com.

 

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...