I aften – tirsdag – er drivhuset for sidste gang med i Aftenshowet fra Kongens Have. TAK – det har virkelig været sjovt!

I aften handler det om det vigtigste overhovedet. I livet. I haven. Og i drivhuset. Det handler om fest og fællesskaber. Inden for det vi kalder ”urban farming” er fællesskaber også helt centrale. Det handler selvfølgelig om at gøre byen grøn og dyrke noget spiseligt, men det handler i høj grad også om at være fælles med andre om at  spise noget, man selv har dyrket… Det giver rigtig meget mening – for alle, og dermed også for alle dem, der bor på stenbroen, at finde ud af, hvor dejligt solvarme tomater smager og hvor godt, det er at plukke noget, man spiser et par minutter senere…

Mange mennesker ser havearbejde som en tung pligt, fordi målet med havearbejdet i virkeligheden er, at blive færdig med at skabe fin kulisse. Altså få det overstået. Haven bliver på den måde endnu et sted, man skal præstere. Men hvis man nu holder op med at sætte perfektion som mål, og i stedet skrifter målet med havearbejdet ud med noget mere… positivt, så vil havearbejde være sjovere. Processen er god i sig selv – meditativ og haveterapeutisk, som jeg talte om sidst (i programmet). Og så er det simpelthen skægt, at dyrke noget, man kan spise. Det er sjovt, at have en have, der egner sig til fællesspisning og fællesskaber. Det er godt, at dyrke have sammen med andre i havefællesskaber. Det giver også mening, at dele med naboer og aftale, at den ene dyrker det og den anden dyrker det… Alt dette er hvad urban gardening og urban farming også går ud på.

Vi behøver i grunden ikke vores egen have – men kan have en fest med at dyrke have sammen med andre i fælleshaver, sammenlagte haver, i gårdhaver, på tage, i nyttehaver og ja – i parker. Som nu i Kongens Have, hvor det har været skægt at dyrke drivhus – mens mange tog del i projektet.

Sommerhaven handler om fest og farver. Det handler om fællesskaber. Om at mødes over bål og ild og nem mad, man

selv har lavet, måske med noget, man har plukket i haven eller drivhuset. Så se med i aften, når vi fester i Kongens Have og spiser hvad vi kan fra drivhuset. Altid festlige Søren Ejlersen fra Aarstiderne og hjælper mig med at lave pizza i en skøn transportabel sten-ovn (pizzalovers.dk). Vi ses i aften!

Opskrifter: Her er Søren Ejlersens have-pizza-opskrifter (og nedenfor er der info om drivhus osv)

Pizza er en skøn spise året rundt. Du kan lave pizza i utallige variationer. De fleste laver den klassiske med tomatsovs, ost og bacon ell. lign. Men der findes utallige andre modeller som giver dig fornyet pizzaenergi. Pizza skal spises så snart den forlader ovnen. Derfor er det en god idé at dele de pizzaer som kommer ud af ovnen og spises løbende som de er færdige. Her er en grundpizza, som for mange er ikonet på en god pizza. Hvis du har trøffelolie er det forrygende sammen med kartoflerne. Variationer er mangfoldige og du kan frit digte videre med bøffelmælksmozarella, hvidløg, frisk chili og meget andet.

En særlig god kombination til kartoflen er frisk grøn chili og frisk esdragon som begge kommer på før den bages.

God pizzabagning – Søren Ejlersen

 Kartoffelpizza med grøn topping

Pizzadej

5 dl vand

15 g gær

1 tsk salt

2 spsk olivenolie

450 g hvedemel

450 g durummel

Gær smuldres ud i lunkent vand og olivenolie. Rør lidt af melet deri og tilsæt salt. Rør resten af melet i lidt efter lidt og ælt dejen godt. Lad dejen hæve i en tildækket skål i ca. 1 time.

Del dejen i passende stykker og rul dejen ud med håndkraft eller kagerulle.

Fyld og topping

100 g kartofler

1 rosmarinstilk

1 spsk olivenolie

Salt og peber

1 ds anjoser

Evt. lidt luft tørret skinke

Topping af drivhusets og havens høst som grønkål, rødbedeblade, krydderurter, tomater, ærteskud. Tænd ovnen på højeste varme. Har du en pizzabagesten skal den ind i ovnen fra du tænder ovnen. En brændefyret ovn er godt.

Kartofler vaskes godt og skæres i tynde skiver på en mandolin. Kom dem i et fint tyndt lag på den udrullede pizzadej, som du har smurt med lidt olivenolie. Dryp med olivenolie på toppen og kom evt. tørret skinke og frisk rosmarin derpå.

Bag den ved høj varme, ca. 220 grader i ca. 12 minutter. Lav imens topping af fint plukkede urter, grønkål, og evt. ruccala og kvartede små tomater. Tag pizzaen ud og kom et par anjoser på og kom toppingen derpå.

Spises rygende varm.

TAK til JULIANA DRIVHUSE for at stille drivhuset i Kongens Have til rådighed – og for at donere det til børn, der skal lære om grønsager og maddannelse, når vi er færdige med det… Læs mere om drivhuset i Kongens Have her: www.drivhuscenter.dk www.juliana.com /www.drivhusklubben.dk – og vær med i den nystartede klub på facebook www.facebook.com/drivhusklubben

Genbrugskasserne i drivhuset er leveret – som meget andet godt – af: Anlægsgartnerfirmaet Skov & Anlæg.

Alt det farverige service og halløj, der er med i billedet i aften er fra det danske firma RICE. Kan købes over hele landet. 

Min ny bog om urban farming – “Spis din have” (Gyldendal)– kan købes her.

Min bog om HAVETERAPI kan købes på tilbud her. (tryk på link)

Jeg kan bookes til foredrag om urban farming og om haveterapi – send en mail her… signeSNABELAsignewenneberg.dk

SE OGSÅ NÆSTE KURSUS HER


Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...