Se med i aften i Aftenshowet! Vi har fået lov til at opføre et drivhuuuuuuuuus! Lige midt i Kongens Have. Det her er jo fuldkommen fantastisk for sådan en urban farmer som mig – der har et tæt forhold til den gamle park midt i byen (fordi jeg har arbejdet i og omkring parken i mange år).

Kongens Have er et bemærkelsesværdigt sted – med en smuk og over 400 år lang historie. Rosenborg Slotshave hedder parken rigtigt – er Danmarks ældste kongelige have og blev påbegyndt som have til Rosenborg i 1606. Haven fungerede i lange tider som kongens køkkenhave, der indeholdt alle tænkelige grønsager. Men den var mere end det: Den var stedet hvor hoffet holdt de vildeste havefester: Store selskaber med musik, dans, mad, vin, skuespil, ringridning og sangfugle i fuglebure. Der var gang i den for et par hundrede år siden. Og der var drivhuse og masser af produktion af mad – urban farming – her i Kongens København. I dag er haven en åndehul og et skønt sted, at tage en pause. Prøv det, hvis I ikke bor i nærheden til daglig, men kommer på københavner-tur i løbet af sommeren. Og gå ikke glip af staudebedet (oppe ved Statens Museum for kunst). Det er efter sigende Europas længste og der har en vidunderlig (dristig) farvesammensætning og er skabt af landskabsarkitekten Sonja Poll, der er datter af den navnkundige landskabsarkitekt C.Th.Sørensen (ham der bl.a. meget andet opfandt skrammellegepladserne og var meget fremsynet i sine tanker om moderne “socialrealistiske” haver og haveplaner)

Det er herligt, at Aftenshowet har fået lov til at indtage EM-studierne i Kongens Have for en tid. Jeg er med i hele juli – hver tirsdag aften. Her vil jeg tale om urban farming, planter, havefællesskaber og hvorfor man bliver så glad af at være udendørs. Drivhuset er med for at jeg kan vise noget af det. Et drivhus kan ikke anbefales nok: Det er en måde, at få varme og læ og lykke ind i et haveliv, der er ligger lidt underdrejet af en lunefuld dansk sommer (juni 2012 har været den koldeste i over 20 år).

Man kan dyrke rigtig meget mad på lidt plads i et drivhus. Man kan have et drivhus i byen – på terrassen, på taget, op ad en væg. Man kan have et drivhus i sommerhushaven eller i kolonihaven eller nede i gården. Man behøver ikke have et kæmpe produktionsdrivhus på landet, for at det tæller. Er der plads til at man kan gå ind i drivshuset og sidde lidt og finde ro, er det dejligt for mennesker i alle aldre. Man kan ikke være sur i et drivhus. Det er noget med lyset – det er nærmest et lys-terapirum. Samtidig er der – når planterne er groet til – rigtig meget ilt derinde og det er godt for hovedet!

Et drivhus sikrer, at man kan udvide sæsonen i haven. Mit eget drivhus bruger jeg frem til november, hvor jeg også høster de sidste tomater og de sidste sene hindbær… Der kan nemt være ti gode måneder i et drivhus. Det er mere end man kan sige om haven i øvrigt. Læs meget mere om drivhuse her www.drivhusklubben.dk. og vær med i den nystartede drivhusklub på facebook her.

PS. Vind drivhuset i Kongens Have til et godt formål! Haveterapi og urban farming er godt. Ikke mindst for børn. Og ikke mindst, hvis man vil forklare lidt om sammenhængen, om planter, spirer, mad, jord, vand, økosystemer og bestøvning. Kender du et rigtig godt projekt, hvor børn/unge kan lære, at mad ikke gror henne i supermarkeder? Så kan I vinde drivhuset til undervisningsbrug! Send et forslag til hvem der skal vinde drivhuset, når vi er færdige med at bruge det i Kongens Have. Skriv til mig. Jeg har fået lov til at finde vinderen sammen med Juliana Drivhuse, der har været så storsindede at donere drivhuset til formålet.

INFO om drivhuset i Kongens Have: Model Botanica Type B. 13,1 kvadratmeter. Det vises i gråt og med 4 mm hærdet glas. Huset er fremstillet i Odense hos den danske drivhusproducent Juliana Drivhuse a/s. Som vist koster huset 41,685 kr med tillæg på 3.695 kr for det lakerede stålfundament og 3.395 kr for tagudsmykning. Botanica er Julianas flagskib og forhandles gennem Juliana Drivhuscenter. www.drivhuscenter.dk. Mere information på www.juliana.com.

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...