I aftes lavede jeg mad med Adam Price på DR1. (Tryk på link for at se programmet).  Ja, faktisk var programmet optaget i november, da der stadig var lidt grønne tomater i mit drivhus og da der stadig var en enkelt blomst tilbage i haven, som jeg kunne tage med i buket til bordet. Sikke mange der har set programmet! Jeg er blevet lagt ned af beskeder. Burhønsenes Befrielsesfront  – og dermed ex-burhønen Maggie har fået over 300 nye venner på Facebook siden i aftes. Jeg har fået rigtig mange mails. Og der er helt vildt mange, som skriver inde på Facebook. Mange som vil vide hvor kompostspanden er fra (den er fra 360 grader nord i Torvehallerne, det sted, hvor jeg også henter kyllinger). Og der er mange  som leder efter opskriften på den kylling, jeg lavede. DR er nemlig kommet til at sætte en forkert opskrift på hjemmesiden (Adams franske kylling står som min danske kylling). Så her kommer den.

En stor dansk land kylling – og jeg insisterer på, at det skal være en, der har haft et godt liv ellers kan det være ligemeget, ellers kan man bare spise noget andet… Men altså, en kylling på ca 2 kilo, 100 dage gammel, købes hos 360 grader nord i Torvehallerne eller et andet godt sted… Den ankommer til køkkenet og skoldes under kogende vand.

Brun den i en god jerngryde med tyk bund og låg. Brunes i smør (ikke kærgården og sådan noget bras). Læg et par halve skalotteløg, et par gulerødder, et par hvidløg, timian, peberkorn, laurbærblade og rosmarin ved mens kyllingen steger og koger (giver smag til sovs og sies fra senere). Kom et bundt persille og måske en sukkerknald ind i kyllingen.

Vendes og brunes i ca 50 minutter til en time. Skal være fin brun og falde let fra ved benene.

Kog små danske øko-kartofler – evt m skræld, hvis de er pæne eller hvis det er sommer. Kog i 10 min, lad stå i 10-15 min. Masser af salt. Gerne også en kvist af løvstikke, hvis det er sæson i haven.

Agurkesalat laves af 1-2 agurker – og det er nødvendigt, at bruge et mandolinjern… En genial opfindelse. Tynde tynde skiver. Lagen laves af hyldeblomsteddike, rørsukker, salt, peber og vand. Server også gerne asier til. Denne dag var der også grønne tomater i agurkesalaten, som aldrig kommer helt ens ud her i køkkenet…

Sovsen bruger basen fra stegningen af kyllingen (som nu ligger på et pænt fad og måske på blade af grønkål eller noget). Med et fladt piskeris piskes sovs – dvs hønsekødsfond (evt terning), salt, peber, kartoffelvand (bemærk, at det er salt i sig selv) evt en sjat rødvin og i hvert fald noget ribsgele og en del fløde til en god sovs. Hvis man synes, kan man jævne sovsen. Men brug ikke kulør. Si sovsen til sidst, så laurbærblade osv ikke kommer med op i den opvarmede sovsekande.

Mormorsalaten består af gammeldags hovedsalat, vasket og duppet tør. Dressingen er fløde rørt/pisket med lidt rørsukker, salt og peber og dråber af citron, som blandes langsomt i, så dressingen tyknes uden at skille…

Server god dansk øl og vand til.

PS. Skjorten – som så mange har skrevet til mig om – er fra Whiite. De har en butik i Kronprinsensgade, hvor der stadig er et par stykker tilbage har jeg set, fås ellers også i Magasin osv. Kompostspanden er – ligesom kyllingen – fra 36o grader nord i Torvehallerne. Fås også hos www.pulito.dk

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...