Hermed denne uges klumme fra Ugebladet Søndag – hermed online.

For tiden oplever jeg den vildeste husmoderservice. Efter i årevis at have slæbt tunge poser med mad, mel og mælk, ufattelig mange liter mælk, er mine arme nu ved at genfinde deres naturlige længde. For nu er der i stedet en lang række stærke mænd, som strider sig gennem snestorme for at bære mine varer for mig. Det er ret skønt at se på. De slæber poser og kasser hele vejen ind i mit køkken. De kommer med mad. Yndlingskager. Husholdningsartikler. Krukker. De tunge jordposer til haven. Friske fisk. Lækre grøntsager. Frugt. Madpakkehalløj. Middagsretter. Opskrifter og alle mulige lækre ingredienser til vores aftensmad. De kommer endda også med bøger, planter og frø til drivhuset. Det er intet mindre end fantastisk! Og jeg fatter ikke, at jeg har været så lang tid om at ændre vaner.

Jeg er gået fra udelukkende at få post, brænde, halmballer og avisen leveret på matriklen til pludselig at gå all-in på nethandel. Jeg ved ikke, om vi skal beskylde finanskrisen, klimabekymringerne eller den sunde fornuft for at stå bag. Men faktum er, at jeg: A. Ikke gider shoppe = forbruge noget ubrugeligt mere. B. Er blevet helt vild med at bestille mine varer på nettet, da det sparer mig for at blive fristet til at købe alt muligt skrammel. Og så sparer det også brændstof, tænker jeg, når en enkelt bil kører rundt til mange kunder her i området på en gang. Nu vi er ved miljøet: Jeg får kvalme af, at vi smider 40 procent af al den mad, vi køber, ud igen. Der er brugt så meget af Moder Jords energi på at skabe maden, pakke maden, emballere maden, transportere maden… og så smider vi den bare ud. Når man køber velovervejet og på nettet, tror jeg på, at man kan formindske impulskøb og dermed madspild. (Det samme gælder for tøj). Går du så aldrig mere i butikker? Jo. Jeg er en af dem, man kan se i statistikken under ”salget af økologiske varer og high-end-produkter er steget efter krisen” (salget af discount og junk-mad er også steget, skal jeg retfærdigvis tilføje).

Hvad angår indkøb af mad, så vil jeg hellere købe lidt, men godt. Undlade at spise kød hver dag. Bruge gode gamle husmoder-fif, for at få maden til at strække. Købe en ordentlig kylling, der giver mad til tre dage, hvis man ved hvordan. Det vil også sige at undlade, at købe færdiglasagne, der viser sig at være fyldt med slam, bakterier og blandingskød. Men købe noget ordentligt, når det skal være. Derfor elsker jeg, at hente min forudbestilte frilandskylling i Torvehallerne (360Nord). Jeg elsker det nye bageri her, hvor jeg bor (The Bread Station),  hvor melet males og brødet bliver bagt i stenovn, mens man får te og Madeleinekage. Og så får man varmt brød med hjem. Jeg elsker IRMA, som jeg altid har gjort. Min ex-burhøne, som faste læsere af denne spalte kender, elsker også IRMA, fordi det er det eneste supermarked, der ikke sælger buræg. Nu vi er i gang, så holder jeg endda også af Rema1000 (der har Osted Mælk). Så jeg køber da ind, i rigtige butikker, vist gør jeg det. Jeg bliver bare gladere og gladere for nethandlen. Jeg har været meget sen til at få fat i kasserne med ”jordforbindelse” fra Aarstiderne, fordi jeg ikke troede de kunne forenes med min impulsivitet i køkkenet. Men jeg tog fejl. Og nu elsker jeg endda også måltidskasserne, når der er travlhed. Nemlig.com er blevet mit virtuelle favorit-supermarked. Hvorfor? Fordi det er dem, der har flest økologiske varer, fisk og små lokale producenters varer på hylderne. Og så kan man selv bestemme hvornår på dagen, man vil have leveret. Det er da husmoderservice!

Når de stærke mænd strider sig op ad min havegang med varer, så føler jeg, at vi er ved at vende tilbage til den husmoderservice, som vi har været frataget i de seneste 30-40 år. Hvor alt bare er blevet større og større med storcentre og selvbetjening. Da jeg blev født kunne min mor få leveret alting fra rullekone, købmand, mælkemand, fiskebil, slagterbil… Æg fik man på landet fra egen eller naboens hønsegård. Og brød og kager bagte man selv. For min skyld må ALLE de gode gamle husmorserviceordninger (inkl. stærke mænd) gerne komme tilbage. Jeg elsker tidens nyfortolkning af det gamle ord: Husmoderservice.

PS. Jeg har ingen aktier i de nævnte firmaer. Men jeg nævner dem som en husmoderservice til dig, der gerne vil prøve at forbruge lidt anderledes.

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...