DR1 har valgt at genudsende “Den Store Julebagedyst” fra julen 2012 her i julen 2013. Derfor er der

IMG_6890
nogle af jer, der skriver og spørger efter opskrifter. Jeg kan ikke huske hvor jeg lagde dem ud sidste år – så derfor kommer de her på min blog, så vi kan finde dem igen 🙂

Signes kanelsnegle – fungerer som boller efter skoletid eller hygge i juleferien

(der spares på sukkeret fordi min ældste søn har diabetes – de smager fint alligevel)

Dej

5 dl øko-sødmælk

15-30 g gær alt efter hvor længe dejen kan hæve

1 stort øko-æg

1 kilo øko hvedemel

2 spsk sukker

1 nip salt

1 tsk kardemomme

IMG_6831

en smule kanelpulver

150 gram smør

Fyld

100-200 gram groft hakkede søde mandler

3 spsk rørsukker

2 spsk kanel

125 gram blødt smør, som smøres ud over hele dejen

1 æg med mælk pisket sammen til pensling

Drysses også med groft hakkede mandler

Gæren røres ud i sukker og salt. Derpå tilsættes mælken. Derpå ægget. Og dernæst alt det tørre. Og til

IMG_6826
sidst tern af smør. Ælt dejen til den er blank og fin. Det tager måske 15-20 minutter. Røres bedst i hånden – og kanelsneglene bliver bedst, hvis dejen æltes grundigt.

Lad dejen hæve lunt mellem 6 timer og 2 timer med et klæde over (lidt gær hvis lang hævetid).

Rul dej ud – måske af to omgange.

Smør smørret ud over fladen – drys med kanel, sukker og mandler. Rul sammen og skær ud med skarp kniv. Læg på bagepapir og pensl med æg/mælk. Stil i ovn på 200 grader. Bages ca 12 minutter til de er blevet gyldne. Spises med det samme – smager bedst lune.

Der kan tilsættes mere sukker, hvis man ønsker. Men det er ikke nødvendigt.

Signes vaniljekranse med mandler

(faktisk min mormors vaniljekranse – hun hed Nilssine, og jeg havde hendes gamle krydderidåse med i tv.

IMG_6825
Hvis man undrede sig over at den stod der midt i rodet, så var det fordi den minder mig om hende – og dufter som hende).

2-3 vaniljestænger (jeg er meget rundhåndet med vanilje)

500 g øko hvedemel

350 gram blødt øko smør

250 g rørsukker

150 g blendede mandler

1 stort økoæg

Eventuelt vand på hænderne til sidst for at samle dejen

Vaniljekorn skrabes af og ned i mel, smør og sukker. Kør gerne vanijestængerne med rundt i dejen, så der kommer mere smag ud af dem (tag dem op til sidst). Tilsæt blendede mandler (fint blendede). Lad dejen

IMG_6827
hvile et par timer i køleskab med film over. Kan også fryses ned et par dage.

Forvarm ovnen til 200 grader. Gør kødhakkemaskinen klar og brug stjerne-hullet i hulpladen. Kør dejen gennem maskinen – helst med hjælp fra børn, der kan svinge håndtaget og tage imod de lange tuber af dej. Dejen formes til bogstaver og kranse.

Kagerne skal have ca 6-7 minutter og får nemt for meget, fordi der er meget smør i. Det går stærkt – så hold øje!

Lad kagerne køle af på bagerist, så de bliver helt sprøde. Læg i dåser som evt tapes til, så ingen kan åbne dem, før kagerne skal spises…

 

Signes jule-lagkage – kun med danske/lokale råvarer

Julen skal smage af æbler, kanel, vanilje, nødder, flødeskum. Her er et bud på en lagkage, der smager sådan. Prøver at lave en kage, der er noget nyt nordisk, noget lokalt, øko – og som smager af jul.

IMG_6872

Kog kompot af lokale æbler med god smag. Her er brugt Filipa. Brug ikke vand, som man ville gøre til grød. Kog i stedet æblestykkerne ind med hyldeblomstsaft, for at forstærke smagen. Hvis kompotten er meget lys, kan man tilsætte lidt sort te, det giver en flot farve.

Skær æblerne i små stykker, skær alt grimt fra. Og behold så meget skrald som muligt, for at få mere smag med – og for at tykne med pektinen fra skralden. Kog æblestykkerne op med lidt hyldeblomstsaft. Tilsæt en stor kanelstang eller tom mindre til ca 8-10 store æbler. Tilsæt også en hel vaniljestang – skrab kornene ud først og læg herefter alt i grøden, for at give smag. Tilsæt ca 3 spsk rørsukker, alt efter hvor søde æblerne er i sig selv. De skal have en syrlighed tilbage – ellers bliver kagen ikke frisk nok i smagen.

Kompotten skal ikke koge helt til babymos, der skal være lidt struktur på æblestykkerne

Mens kompotten køler laves nøddebunde. Som består af:

8 æggehvider (blommerne kan bruges til majonæse)

1 tsk hyldeblomsteddike (som også er godt til agurkesalat)

400 gram rørsukker

300 gram groft hakkede hasselnødder med lidt valnødder i også…

Rist nødderne på en pande, til de brunes, det får smagen frem. Rul dem i et rent viskestykke, så løs skal

IMG_6865
kommer af. Hak dem med en stor kniv.

Lav først marengs af æggehvider, sukker og eddike. Tilsæt nødder.

Smør massen ud på en hel bradepande med bagepapir. Smøres så fint og jævt ud som muligt. Bages ved 200 grader (varmluft) i ca 10 minutter  eller til den er gylden.

Tag den ud og lad den køle af. Skæres igennem på midten, når den er kold.

Lægges over på et aflangt fad. Den kolde æblekompot smøres på i et tykt lag mellem de to bunde. På toppen iskold flødeskum, som smager godt til æblekompotten. Det smager meget nordisk og lidt af gammeldags æblekage, nu med nødder.

Pynt kagen på en julet møde. Med nisselys eller lignende.

Lav gerne brændte mandler til – og server på julebordet med små æbler og clementiner, så der også er noget sundt…

BILLEDER FRA BAG OM PROGRAMMET https://www.facebook.com/wenneberg/media_set?set=a.10151302676958290.498701.524833289&type=1

PROGRAMMET PÅ NETTET

http://www.dr.dk/TV/se/den-store-julebagedyst/den-store-julebagedyst

 

Facebook kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg er forfatter og foredragsholder - samt uafhængig journalist. Udkommer på egne platforme. Er især at finde på Instagram - her på bloggen - og på Facebook-siden. Følg med hvis du interesserer dig for hverdagsaktivisme, dyrevelfærd, bæredygtighed, ressourcer, hus og have, mad og madspild.

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...