NYHED: Pr.1.januar 2014 er jeg indtrådt i Det Etiske Råd for en tre-årig periode. Nogle af os, der sidder i rådet er udpeget af ministre – og for mit vedkommende var det daværende fødevareminister Karen Hækkerup, der var så venlig at pege på mig. Det er jeg meget taknemmelig for. Jeg glæder mig til at forsøge at være med til at gøre en forskel.

Her er hvad jeg svarede, da Kristeligt Dagblad interviewede mig om mit nye medlemskab af Etisk Råd.

SP: Hvor ser du den største etiske udfordring i den nærmeste fremtid? (Jeg ved, at du nok har blik for mere end et enkelt problem, men vil bede dig prioritere et emne)

SV: Det største etiske problem og dilemma lige nu er liv og menneskekroppen – fra undfangelse, rugemødre, juridiske aborter, sygdomme, prioriteringer af sygdomme, organdonatoner osv.

SP. Hvad håber du, at du med netop din erfaring og baggrund kan bidrage med til Rådets arbejde? 

SV: Jeg håber at kunne bidrage med mine erfaringer efter 20 år som journalist med stofområder som fødevarer, dyrevelfærd, kultur, miljø, klima og sundhed. Jeg har rejst meget rundt i verden – også som skrivende journalist og velgørenhedsambassadør for forskellige humanitære organisationer, og det har givet mig en vis erfaring, jeg tænker, jeg kan bruge nu. Der er ingen tvivl om, at globaliseringen giver os nogle nye muligheder, men også rigtig mange nye etiske dilemmaer.

Privat er jeg mor til to teenage-sønner, hvoraf den ene har haft uhelbredelig type-1 diabetes siden 2-års alderen, så jeg har set børneafdelinger indefra og selv gjort mig mange overvejelser om de pandemier vi lige nu lever med i form af fx cancer og diabetes. I forhold til klima og i forhold til velfærd, kommer vi til at træffe nogle vigtige etiske valg fremover, hvis vi vil overleve som menneskehed. Der kommer til at ske store forandringer og vi kommer til at prioritere vores ressourcer meget anderledes end vi har gjort hidtil. Vi vil opleve et paradigmeskifte.

Mærkesager: Økologi, klima, dyrevelfærd, bæredygtighed, ligestilling. Er stifter af Burhønsenes Befrielsesfront, som har over 10.000 medlemmer. Er også stifter af kvindenetværket Albrightgruppen.

Baggrund: Er uddannet i retorik og kulturjournalistisk. Har arbejdet som journalist gennem mere end 20 år – bl.a. for Politiken, TV2, DR og diverse magasiner. Er i dag selvstændig kommunikationsrådgiver, columnist, foredragsholder og forfatter, med vistnok over 12 bøger på samvittigheden.

 

http://www.etiskraad.dk

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...