Der er lige noget, vi skal tale om. Vores forbrug. Skal vi ikke aftale at lade være med at gå amok i

img_1316
forbrug i år? Skal vi ikke droppe pakkekalendere? Børnepakkekalendere og voksenpakkekalendere? Skal vi ikke også droppe gaveræs? Simpelthen aflyse køberiet?

Ikke for at være frelst eller noget. Men det hele kunne jo godt give lidt mere mening. Når der nu er ressourcekrise og klimakrise og alting. Og det tilsyneladende er op til græsrødder og menigmand at skabe forandringerne nedefra. Fra politisk hold bliver klimakrisen i hvert fald ikke taget alvorligt.

Så hvad med om vi – du og jeg og alle andre græsrødder – tænker bæredygtighed og cirkulær økonomi ind i alt, hvad vi gør? Også når vi serverer julemiddag, og når vi giver julegaver?

Vi kan gøre oprør ved at købe ingenting

Julegaver kan sagtens være bæredygtige og lækre. Det kan være genbrug, antikviteter, kunst, tanker, ord, krammeklippekort, støvsugning, kurser, oplevelser, viden eller noget, der kan spises, drikkes eller dyrkes. Og hør nu her. Med alle de penge, vi sparer på ting, får vi råd til ret mange limfjordsøsters, temmelig meget af verdens bedste chokolade og ret meget biodynamisk vin. Ingen beder dig om at suge på labben og spise speltgrød. Det bliver både dejligt og fotogent alt sammen.

Vi kan vælge at give midterste finger til forbrugshysteriet. Simpelthen holde op med at købe ting i tusind udformninger, der er sat sammen af dele fra hundrede lande, fragtet over flere kontinenter – og især fra Kina – pakket op og kastet hen i et hjørne til ingen verdens nytte efterladende bjerge af glittet papir, der er så giftigt, at vi end ikke kan brænde papiret i pejsen.

Og nu vi er i gang: Skal vi så ikke også være så uartige, at vi i denne tid undgår diverse udsalg, som er

img_1313
opfundet for at få os til at tro, at det er godt at købe ti ting frem for ingenting. Sikke en lykke at lade stå til. Uartige forbrugsfornægtende klimaaktivister for the world!

Løkke taler stadig om vækst og vil gerne have, at vi shopper igennem. Mening giver det ikke i en tid med klimakrise, men det betyder tilsyneladende intet. Trump vil også meget gerne have os til at shoppe i stor stil. Guld og glitter. Kul og olie. Dampen skal holdes oppe. Og alverdens producenter af ting og sager vil gerne have, at vi køber vildt ind. Herhjemme vil Bilka gerne have, at vi forbruger om natten, og holder nu åbent døgnet rundt. Stormagasiner inviterer til søndagsshopping.

Men hvad nu, hvis vi forbrugere kan se, at vi ikke kan løse vores problemer med global opvarmning, som vi står i til halsen, med præcis den samme forbrugs-doktrin, der skabte vores krise?

Der er syv milliarder mennesker på jordkloden. Vi bliver mindst ni milliarder mennesker i 2050. Mange flytter til byer. Den voksende urbaniserede middelklasse betyder et ubegribelig stort forbrug. Af toiletter, biler, beton, telefoner, flaskevand, engangsemballage, to go-kaffe, cola, plastikposer, julegaver og alt muligt andet bras, som især mennesker i byer verden over forbruger.

Så der arbejdes hårdt for at få råd til alt det forbrug. Mens meningen med det hele går tabt undervejs. Og

img_1113
jorden går under, fordi overtrækket på jordens ressourcer er abnormt. Bærekraften, som nordmændene kalder bæredygtigheden, forsvinder.

I USA er Black Friday den maksimale shoppedag. Den ligger op ad Thanksgiving, hvor man efter gammel skik tænker taknemmeligt over livet. Men hvert år bliver folk trampet ned, fordi købe-maniske forbrugere skal først ind i storcentre for at købe tusind ting.

Adventssøndage er jo ikke beregnet til shopping

For at det ikke skal være løgn, så har vi – på trods af vores nordiske tilbageholdenhed og protestantiske selvkontrol – for nylig overtaget den dag, der fejrer denne massepsykotiske købemani. Ifølge en ny Gallup-undersøgelse vil tilslutningen eksplodere i år. Men lad os minde hinanden om dette: Forbrug er frivilligt. Og man kan med fordel tage en køb-ingenting-dag.

Grønt er måske virkelig det nye sort. Anti-forbrug kan måske være vejen væk fra den hjernevask, som skyller ind over kontinenterne i denne tid. Vi kan gøre oprør ved at købe ingenting.

Hvad med om vi i stedet husker på, hvad julen i grunden handler om? Adventssøndage er jo ikke

img_1267
beregnet til shopping. Men til at samles med familier rundt om levende lys, gode samtaler, smukt opdækkede borde, gode kager og hjemmelavet mad af lokale råvarer, der ikke er fragtet over verdenshave. Hvad om vi bruger de fire adventssøndage, sådan som jøderne bruger deres fredag aften året rundt? På at slukke og være sammen. Sammen med familien, vennerne og den selvvalgte familie. På at tælle vores ’blessings’ i stedet for at tælle vores gaver. Skal vi ikke aftale at lade være med at gå amok i forbrug i år?

Klummen kunne oprindeligt læses i Politiken i denne uge: 

http://politiken.dk/forbrugogliv/jul/ECE3481632/skal-vi-ikke-aftale-at-vi-ikke-gaar-shop-amok-i-aar/

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...