Noget af det dejligste, ved at have adgang til et lille stykke omkranset jord – som er definitionen på en have – er at følge årstiderne helt tæt. Ingen uger ligner hinanden.

Det er derfor, det er så svært for os havemennesker at tage væk på ferie. Navnlig om sommeren. Hver uge er jo så vigtig. For der sker jo noget hele tiden. Der er altid noget bestemt, man går og glæder sig til.

HAVEN PLANLÆGGES I FRØPOSERNE

I disse uger er forventningen helt særlig. For det er nu, man begynder at planlægge. Første etape i planlægningen af årets have er rituel. Man tager frø frem fra sidste år. Lægger dem frem på bordet. Sorterer. Hvad kan bruges? Hvad har man selv høstet og puttet i kuverter, kaffefiltre og pilleglas? Hvad har man byttet sig til? Fået af andre? Hvad er blevet til overs fra de andre år? Hvad ser skummelt ud? Og omvendt, hvilke frø sprudler af iver efter at komme i

jorden og skabe mirakler, som det jo altid er, når et lille bitte indtørret tomatfrø kan blive til en tre meter høj plante, der giver masser af mad på bordet.

Mine frø står for tiden i mit hjemmekontor. De fylder godt op og der ser faktisk temmelig rodet ud. Men hvad skal man gøre? Ude i skuret kan de ikke være, for musene har gjort deres indtog. Desuden er der for fugtigt. Det samme i drivhuset. Før jeg flyttede havde frøene en helt god plads ved siden af kummefryseren i det gamle hus. Vigtigt er, at de skal stå tørt, ikke for koldt, ikke for varmt, ikke fugtigt og langt væk fra mus.

 

Engang havde jeg en lille havebutik i Kongens Have. Her havde mine frøposer fornem udsigt til Rosenborg fra det lille loft i en af de små historiske pavilloner, der ligger i kanten af det, der engang var

kongens køkkenhave (min lå i Kronprinsssegade ud for Dronningens Tværgade). Jeg var dengang heldig at få lov til at sælge økologiske danske frø, som blev pakket særligt til den butik i brune frøbreve. Og jeg fik også lov til at sælge farvestrålende frøposer fra mit italienske yndlingsfirma: Franci. Jeg kunne ikke rigtig få kontakt med nogen på kontoret dernede, ingen der forstod min forespørgsel i hvert fald, så da min bror alligevel kørte rundt i den region, hvor firmaet befandt sig, bad jeg ham om at svinge forbi. Og hvad skete? Han blev indbudt til middag ved langbordet i olivenlunden – min bror er vældig charmerende og taler flydende italiensk – og jeg fik pronto lov til at sælge deres frø i København.

Siden har jeg modtaget nyhedsbrevet i min mailboks. Tit har det et eller andet personligt følelsesudbrud om verdens gang med som ledsagende tekst. Det kan jeg meget godt lide. Frøfirmaer, der forholder sig til verdensfreden, kan vi ikke få nok af. Jeg vil anbefale dig både at rekvirere frøkataloget, der underligt nok har en Vespa på forsiden i 2017 og bruge frøene, som jeg har haft meget stort held med. Som noget nyt er der i år økologiske hårdføre frø til den kraftige italienske basilikum og jeg har lovet mig selv, at give basilikummen endnu et forsøg. Men det er der længe til. Vi skal frem til stabilt sommervejr.

ET MÆRKELIGT VEJR

Vejret her i de her to første uger af januar skal vi for resten have en snak om. Har vejret altid været så omskifteligt i januar?

Det ene øjeblik kommer der navngivne storme og stormfloder. Haven er fuldkommen rusket igennem og alle de blade, der var lagt pænt som dyner på det nye rosenbed, er blæst væk. Og drivhusets ruder er smurt ind i strandsand og saltvand fra havet to kilometer væk. Så er det sneflokke, der kommer vrimlende. Og pludselig hagl så store som kapers, der triller hen ad terrassebrædderne. Så slår det over i regn, først rolig regn, så helt buldrende sindssyg slagregn, der trommer på taget og senere måske isslag. Så bliver det strålende solskin og høj blå himmel og drivhuset bliver helt forårsagtigt og lunt i et par rolige timer. Så bliver det mørk og dunkel tåge, der får landskabet til at ligne en scene fra engelsk krimi. Og natten efter bliver det så klart, at fuldmånen lyser hele haven op og man må opgive at sove, men sætte sig og kigge ud i mørket og læse lidt i havebøger, for at tænke på noget rart, nu man bliver holdt vågen.

Og hele tiden er der varsel om hård frost. Man holder øje med vejrvarsler. Man kigger på


termometre. Det store pyntegræskar, som stod under udendørstermometret ved hoveddøren klarede første bølge af frost inden jul, men ikke denne og er nu lagt ud som smattet kompost over krydderurterne. Og grøntsagerne, der står så fint på køl lige uden for køkkendøren, der vender mod nord (andre har dem på altanen) må tages ind. Ind og ud. En dag var jeg for sent på den – kun ganske få grøntsager kan tåle de 11 graders frost jeg målte. Jeg måtte pakke op og samle i spande. Og give våde tomater, bløde kartofler og smattede peberfrugter til naboens grisebørn, der blev født ud på efteråret og nu har oparbejdet en gevaldig appetit (andre kan fodre komposten med den slags organisk overskud). Der er ikke mange rødder eller andet mad at finde oppe på marken lige nu. Og selv om det er forkælede grisebørn i god foderstand, så er variation i kosten velkommen.

I det hele taget er det en god ide, at tænke på dyrene derude. Kulden bider. Der skal fedt og

mad til at holde varmen. Også for de småfugle, egern og fasaner, der holder til her. Mange fodrer med fuglefoderblandinger og mange sætter de grønne net med talg og korn op på træer. Pas på med dem. De små plasticnet skaber ravage i systemet hos eksempelvis pindsvin. Og plastik-forurener i haven. Fodr i stedet på foderbrættet med korn og gryn rullet i en klump palmin eller andet fedtstof. Smid aldrig fedt fra panden ud, det kan altid bruges til havens dyr.

SOLSORTE SNAKKER

Ude på min terrasse er et par solsorte blevet næsten tamme denne vinter. Tilfældet har villet, at jeg har overvintret i sommerhuset – hvor min have befinder sig –  jeg er ikke taget hjem til byen ud på efteråret som vanligt. Derfor ser jeg dyrene hver dag. Hele ugen. Jeg har førhen bare lagt mad på foderbrætter – dvs i de to år, jeg har haft haven – og dermed forsøgt at leve op til den afdøde tidligere ejer, som jeg kunne se havde taget sig af den vildeste fodring af vilde fugle her på grunden.

Men jeg har ikke boet her før denne vinter. Ikke været her. Så solsortene på bordet lige uden for stuen fortæller mig, at de sådan set har gået for lud og koldt vand. Sagen er: De vil have røde æbler. Friske røde æbler. Ofte. De vil ikke bare have en trillebør fuld af halvrådne æbler, som jeg har spist dem af med førhen. Hvorefter jeg kørt og har overladt haven til dyrelivet.

Januar 2017.

Nu vil fuglene have dialog. De vil gerne have det sådan, at de sætter sig på bordet, forklarer at nu er det tid, så skal jeg komme ud, og så skal jeg smide meget røde æbler på græsset, gerne sammen med lidt rester af eksempelvis rugbrødsmadder. Hvorefter de, sammen med deres venner, kan indtage festmåltidet. Alt forsvinder. Og et par dage senere gentager vi dialogen og festen.

Heldigvis har jeg ustyrligt mange røde æbler for tiden, fordi jeg i disse uger researcher på nogle flere historier om at skralde mad fra supermarkeder . Æbler har vist sig at være noget af det nemmeste at få fat i når man ”skralder”. Og jeg har taget dem, der så rødest og mest naturlige ud – med tanke på solsortenes ønsker i haven derhjemme – og har noteret mig, at fugle ikke gider ”kunstige æbler”. Altså udenlandske konventionelle, der kan holde en krig.

For resten, nu vi er ved fugle, så må jeg nok lige nævne, at her plejer at være høns i haven. Som fodres og bliver hygget om. Men de er på vinterferie på en nærliggende gård (på grund af fugleinfluenza-regler).

Nå, men det skulle slet ikke handle om fugle, men om frø.

HVILKE BLOMSTER SKAL DU HAVE I DIN SOMMERHAVE?

Denne uges have-spørgsmål er et, jeg har fået lige så længe jeg har skrevet om have. Hvert eneste år er der nogen, der spørger:

Hvor køber du dine frø til haven? Hvad vil du anbefale?

Sandheden er,at jeg tit har de frø, som jeg skal bruge, på lager. Eller køber nogle frø på ferier. Eller bliver bjertaget af frø, som jeg impulskøber i (gård)-butikker. Jeg kommer også tit til at forkøbe mig i frø fra diverse hjemmesider, men det foregår er ikke særlig struktureret. Men nu skal vi have ordentlig information.

Så denne gang er jeg gået grundigt til værks og har spurgt det store netværk af havemennesker, som følger min Facebookprofil. De har altid så mange gode ideer. Du kan finde den komplette liste af råd (og adresser) ved at gå ind på min side og scrolle lidt. Det er takket være disse ”meddelere” at vi kan lave en opdateret frø-liste nedenfor. Bemærk: Mange frø er i dag økologiske og der kommer flere år for år.

Men før vi kommer til adresserne og du køber dig fattig i flotte frøbreve, så husk, du kan også få gratis frø. Det er jo naturens under, at blomster (og grøntsager) sætter frø hvert efterår. Vi skal bare høste frø fra det vi kan lide og opbevare dem ordentligt, så kan vi få ny pragt. Put i øvrigt kun frø i syltetøjsglas, hvis de er helt tørre. Køb eller høst også frø, hvis du er på rejse, så får du små minder med, der kan genkaldes sommeren efter. Vi kan også bytte frø med andre, så vi får flere frø end dem vi selv har kunnet høste. Det har vi gjort til alle tider. Og frøbytte og plantebytte har heldigvis igen vundet indpas blandt nye haveejere på landet og i byerne.

Det med frø er blevet nemmere i min tid. Takket være nettet. Man kan jo søge på alting nu. I gamle dage
var det noget helt særligt, dengang før Internettet, at modtaget kataloger fra eksempelvis Thompson&Morgan. Det var nyheder! Som blev slugt af haveelskere.

I dag er udvalget helt vildt. Der er også så mange dygtige danske frøfirmaer, som gør en kæmpe indsats – også inden for engelsk blomsterpragt – og som fortjener, at vi handler hos dem. Danske, svenske, nordtyske frø passer godt til danske haver, tænker man. Men jeg har nu også – det skal retfærdigvis siges – haft vældig gode erfaringer med italienske frø og ja, de engelske.

LISTEN – HER KAN DU FINDE DE GODE FRØ TIL HAVEN

Camilla Plum på Fuglebjerggaard. Ingen over og ingen ved siden af. Camilla Plum er det danske

orakel, når det kommer til havens frø og hvad det betyder at de er økologiske og hvad betyder F1-hybrider. Hun arbejder med biodiversitet i sin frøsamling og det er ganske mageløst, at se, hvad der udbydes år for år. Hvis du ikke har prøvet Camillas mange udgaver af Lathyrus, så er det et skønt sted at starte (Lathyrus er også kendt under det danske navn ærteblomster (de dufter, men er ikke spiselige) og man skriver det med stort, når det er latin, første ord stort, hvis der er flere ord). Besøg om muligt også den vældig fine gårdbutik. www.fuglebjerggaard.dk

Franchi Frø – nævnt overfor. Et fantastisk italiensk frøfirma stiftet i 1783 og dermed verdens ældste. Jeg har engang sået løvstikke og bredbladet persille herfra og det forsvandt aldrig fra grunden. Der er store pakker som er tiltænkt restauranters køkkenhaver kan man læse (!). Og der er den vildeste variation i bitre salater, mange slags bønner (jeg køber ofte de lilla) og selvfølgelig tomater. Jeg tager altid disse frø med, som souvenir, hvis jeg er i Italien. Man kan bestille 2017-kataloget nu. www.seedsofitaly.com

Man kan også købe Franchis frø via skandinavisk agent: www.gourmetgarage.dk

Weibulls – hårdføre svenske frø, som jeg altid har haft held med i haven: www.weibulls.com (Weibulls fås i rigtig mange danske supermarkeder – også økologiske). Svenske frø – se desuden www.impecta.com

www.albinusfro.dk – Rønne. Drevet af ildsjælen Tine Albinus Ørberg, der ved alt om frø. Jeg elsker de små

hjemmelavede brune breve med frø, som er håndsorterede og med håndskrevet tekst på. God spireevne og sjældne sorter.

www.blomsterverden.dk – Svaneke. Drevet af norske Sissel Thuesen Jensen siden 2004. Rigtig mange anbefaler frø herfra.

www.solsikken.dk – 30 års erfaring med økologiske frø til blomster, krydderurter og køkkenhave

Se også Claus Dalbys frø hos Bilka. Det er en fornøjelse at se, hvordan Claus deler sin store haveglæde også i helt små poser.

www.seedaholic.com – bør besøges også bare på grund af det geniale navn.

www.froebutikken.dk – meget populær blandt blomsterelskere. Se eksempelvis udvalget af frøkenhat (Zinnia) så kan man ikke vente på, at det bliver sommer.

Frøsamlerne er en forening, hvor medlemmerne vedligeholder gamle sorter for at sikre deres overlevelse. Medlemmerne udveksler frø, holder kurser og holder frøbyttedage. Se blandt andet dette januar-kursus i frø. http://www.froesamlerne.dk/kalender/frøkursus-på-hegnstrup-i-nordsjælland   www.froesamlerne.dk

www.froepopup.dk – hold også øje med frø-bytte her. Landsforeningen Praktisk Økologi og Frøsamlerne står bag og der er en dejlig aktivistisk tilgang til hele frøbytteriet. Der kommer med garanti et arrangement nær dig, så hold øje.

Lilla grønkål.

Se også plante- og frø-bytte-grupper (ja, de findes!) på Facebook.

Se mere inspiration udefra verden her: Hvis man skal inspireres fra verden – søg på Seedy Sunday / Saturday. http://www.kutlets.org.uk/ (Europas største frøbyttemarked) eller søg på Baker Creek Heirloom Seed Company – sejt frøkatalog og fine på Instagram

http://www.copenhagenseeds.dk/ – og snart kan vi se fint nystartet initiativ med øko og biodynamiske frø i pæn indpakning.

www.dyrkhaven.dk – her kan man også købe frøposer til egne frø.

www.bingenheimersaatgut.de – biodynamiske frø af særdeles høj spirekvalitet. Tyskland.

DENNE UGES BOG

Alle Plums bøger om have og mad kan anbefales. Og denne er god at begynde med også for nye haveejere.

 

2 kilo frø til morgenfruer.

STORE PARTIER: Hvis man nu vil have en meget stor pose frø, fordi man måske laver et kursus i havebrug for børn (sådan som jeg sommetider gør) eller bruger mange frø til frøbomber med børn.

Eller hvis man har store enge, der skal dækkes af blomster som for eksempel lupiner.

Eller som skal have grøngødning (man sår eksempelvis en kløvermark, som gør jorden mere frugtbar til næste afgrøde), så kan man købe meget store partier frø her:

Den Økologiske Have www.ecogarden.dk

Prodana www.prodana.dk

Nykilde www.nykilde.dk

UGENS MEST POPULÆRE HAVEBILLEDE PÅ MIN INSTAGRAM

Sankthansurt på vej op. Januar 2017.

Hvis du har ideer, forbedringer, forslag til bloggen – eller tanker om samarbejder eller ønsker om at få et foredrag om have eller bæredygtighed ud til din kreds af mennesker, så send endelig en e-mail.

FOTO: Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her.

MICRO-FUNDING: Vi skribenter på platformen POV har valgt ikke at genere jer læsere med reklamer og betalingsmure. Til gengæld håber vi på læsernes frivillige økonomiske støtte via ”mange bække små”-princippet. Vil du have mere journalistik fra Signe Wenneberg? Så støt på Mobilepay nummer 21435463. Du kan også få mig ud som foredragsholder på dit lokale bibliotek eller lignende. 

God uge i haven! Skriv endelig, hvis du har spørgsmål. Del gerne haveklummen med nogen, der interesserer sig for have. Næste uge handler det om drivhus. Hvad skal man vælge?

Og en lille ting efter rulleteksterne…

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...