Der er frost døgnet rundt i min have. Men der er varmt i drivhuset på grund af solen. Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang. Men der er ikke meget at gøre (ud over det med frø, som jeg skrev om i uge 2). Sneen giver en pause.

Hvis jeg var meget dygtig, ville jeg så auberginer nu (læs hvordan man gør på Karna Majs blog). Men det eneste, jeg foretager mig i drivhuset, er at slappe af og nyde varmen og roen. Og

måske ordne lidt kompostjord. Jeg er, som mange haveejere før mig, lettere besat af min kompost, som jeg passer og ordner og vender og blander og ser til.  En lille del – en varm del – har jeg i tomaternes kasse i drivhuset. Jeg kan anbefale alle – også dem, der bare dyrker have i en krukke på altanen – at holde op med at smide organisk materiale ud, og i stedet bruge te, kaffegrums, æggeskaller og grøntsagssnask til jordforbedring.

Lige om lidt får vi brug for jord til forspiring. Det er en videnskab. Som man kan læse meget om på nettet. Her vil jeg bare lige minde nybegyndere om, at man ikke bruger ren kompost og ikke ren plantejord til at så i. Det bliver for næringsrigt og de små nye rødder vil blive beskadiget. Hvis man bruger sin egen kompostjord til at så i, så skal det blandes med ganske meget sand og lidt havejord.

Det er hvidt derude. Og det er dejligt. Solen er endda så flink at skinne så sneen ligner krystaller.

Og fuldmånen lyser snelandskabet op om natten.

Sneen giver en lille pause. Man holder op med at gå rundt og kigge efter for tidlige forårstegn. Man håber, at alt er i skønneste orden nedenunder snedækket. Sætter sin lid til, at man fik dækket nok med blade, før sneen satte ind.

Sne er meget bedre for haven – og altanen, terrassen eller gården og for os mennesker – fordi de stille snedyner beskytter. Den hårde, onde frost-blæst, der fyger over den nøgne have, er slem ved ved planterne. Den kolde regn og de mørke dage, med temperaturer omkring frysepunktet, er frygtelige. Både for mennesker, dyr og planter.

Så hellere dette: Ægte vinter! Som et på en rosenbusk henne om hjørnet.

Denne uges bog er en nyhed af den dygtige madskribent Sandra Pugliese (som ikke er i familie med med den københavnske øko-iværksætter Christian Puglisi). Bogen har 70 opskrifter og viser, at man skal være generøs med alt her i livet, og især skal man være det med krydderurter. Anbefales!

Krydderurter kommer vi til at tale meget mere om her på denne side fremover. Ja, jeg spår at 2017 kommer til at være det hidtil største år for krydderurter i danske haver siden munkenes apotekerhaver.

Hvorfor nu det? Fordi det er det nemmeste at dyrke på lidt plads. På altaner. I gårdhaver. I skolehaver. På taget af cykelskuret. Nede i hjørnet af parkeringspladsen. Og i kasser, som kan placeres, hvor som helst. Hjemme i haven eller ude i rabatten på villavejen på guerrilla gardening-måden…

Krydderurter er dyre at købe, når man først er kommet i gang med at bruge masser af krydderurter i

maden. Og det kommer vi til. Der åbner spisesteder hele tiden, som har et grønt tema og vi kommer til at se flere åbninger af restauranter i 2017 med udgangspunkt i det vidunderlige mellemøstlige køkken.

Derfor vil vi – tror jeg altså – komme til at dyrke mange flere krydderurter i 2017 end vi har gjort de andre år, hvor det også har været tiltagende.

I min have skal der være mange kasser med krydderurter. Mange flere end nu. Min nabo er

med på ideen, og vi har allerede nu aftalt at få fat i et læs ny havejord til kasserne og mere gratis kompost fra genbrugspladsen.

Mine yndlingskrydderurter er: Salvie (jeg har en kæmpe plante med fra min barndoms have, der har overlevet flere flytninger). Persille (som hakkes og bruges i alt fra pesto til pasta). Purløg (her har jeg fået en aflægger af en sød ny nabo). Basilikum (som er alt for sart, men jeg forsøger igen med flere slags). Mynte (flere slags, god i kasser, så den ikke overtager hele haven). Løvstikke (i et hjørne, hvor den kan styre sig). Koriander (hvis man er heldig, sår den sig selv år efter år). Citronmelisse (til kager og duftende buketter). Timian (flere slags, man bruger temmelig meget året rundt). Rosmarin (som også kan høstes med meget let hånd om vinteren).

Dertil skal der selvfølgelig også være masser af spiselige blomster – nogle af dem er midt mellem det skønne og det nyttige. Men placeres sammen med krydderurter for at tiltrække det summende liv.

Men lykkeligvis har vi pause fra det hele nu. Men om ganske kort tid kan vi begynde at plante, og så er det godt med planer.

Mynte tyvstarter i vindueskarm

Tidligere haveklummer kan læses her:

Uge 1 her: http://pov.international/denne-uge-haven-uge-1-med-signe-wenneberg/

Uge 2 her: http://pov.international/de-bedste-steder-finde-fro-haven-uge-2/

Uge 3 her: http://pov.international/hvorfor-blive-inde/

Uge 4 her: http://pov.international/nye-haveejere-kan-begynde-uge-4-haven/

Uge 5 her: https://signewenneberg.dk/2017/02/blomster-plukket-fra-skraldespanden-uge-5-6-i-haven/

Ugens billede fra Instagram. Til Sustaina Living i Operaen i denne uge faldt jeg for denne kube med krydderurter. Sådan en må alle kontorer da have til udendørs pauser. Her er den placeret i ly for sne og frost i forhallen til Operaen. Ja, jeg hader selv at være med på billeder på min profil, men det her billede, viser ligesom størrelsesforholdet. Info på billedet

Ugens haveråd. Jeg har fået spørgsmål fra jer! Tak for dem. Men vi venter med dem, til det bliver havevejr. For lige nu har jeg kun ét godt råd: Gå ud i det smukke vejr! I går forsøgte jeg at kælke med min yngste – som er 16 år – men opdagede, at det ikke længere er sejt at kælke og slet ikke med sin mor. Så hvis du har adgang til børn, så afsted, nyd det mens du kan. Ud på nærmeste kælkebakke. Ud med skiene. Ud med hunden om ikke andre. Her er trappen op til vores kælkebakke… Længere nåede vi ikke. Men jeg planlægger midnats-kælkning. Tænker, at det er sejt. Selv for teenagere.

FOTO: Signe Wenneberg – følg havebillederne på Instagram.

Og en lille ting efter rulleteksterne: 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...