Nu kommer varmen. Så har vi balladen. Græsset vil gå grassat. Anemoner, påskeliljer og tidlige tulipaner, som vi grundet kulden har haft glæde af i en hel måned, vil visne hen. Sene tulipaner vil og  andre blomster vil tage over og eksplodere i farveglæde. Træer vil springe ud som popkorn på bunden af en bålgryde. Ukrudt vil invadere. Mælkebøtter vil farve grøftekanter gule.

Vi vil kunne gå rundt udendørs uden skidragt, hue og handsker. Smukke mænd vil cykle smilende gennem byer og landskaber i lyseblå skjorter og solbriller, det er altid et sikkert forårstegn, og man bliver helt ør. Ligesom smukke kvinder vil iføre sig blafrende sommerkjoler og hoppe ud af gummistøvler og gå ud for at købe nye sandaler. Børn med skønne hvinende børnestemmer vil give sig til at lave hinkeruder og stå på skateboard og sjippe på villavejene.

Det bliver egentlig meget rart, ikke?

Men det bliver også lidt stressende. Forleden talte jeg med en sød ung kvindelig gartner på nabogården. Vi talte om, at vi begge har sådan en knude af stress inde i maven, for når vi det, nu? Vi drøner rundt. Der er så meget vi skal lige nu. Og især med denne varmemelding hængende over hovedet. Men ro på. Siger jeg ikke mindst til mig selv.

Her er de fem ting, vi kan fokusere på i haven, når varmen rammer i uge 18. Det vil sige i den kommende uge

Græsset går amok nu, og med mindre du har en engblanding af blomster og stride græssorter, så skal græsset slås. Ellers bliver det habitat for dræbersnegle, flåter og andet slimet og snasket, som egentlig ikke er så romantisk at gå rundt i med bare tæer, som man lige tænker.

Billede sakset fra min bog “Barndommens Have – sådan skaber du en god have for dine børn”.

Indfør børnearbejde. Det har virket i generationer. Sæt nogle børn og unge mennesker til at slå græs. De kan lige så godt lære det fra starten. De kan også få løn for det. Men først når de har gjort det pænt og sat græsslåmaskine på plads.

Sæt havemøbler frem og giv dem en omgang med brun sæbe, olie og måske lak. Det er bæredygtigt at passe på sine ting, så de holder længe.

Tag en dejlig snack og et glas vin med udendørs. Læs aviser og bøger i solen. Du har en have. Du har sol. Det skal nydes. Brug en lille stund til at tænke over, hvad du vil her i sommer. Da mine børn var små satte vi os altid små mål for hvad vi gerne ville. Så vi huskede det. Det kunne bare være noget med, at vi gerne ville på cykeltur i skoven med madkurv og den slags må vigtige ting. Min liste for sommeren forsøgte jeg at lave i går. Jeg kan se, at jeg skal lave en hel masse offline sysler. Dejligt. Og jeg skal på kurser i noget med hænderne, med jeg ved ikke hvor mange journalister, der ligesom jeg har fået lyst til at fylde livet med noget andet end det, der foregår foran skærme.

Pluk en buket blomster i din egen have eller i en grøftekant. Blomster er naturens måde, at gøre sig umage på. Der er de mest fantastiske farver og former, som har til hensigt at tiltrække bier, som så står for bestøvning og næste års frugtbarhed. Blomster er på alle måder en meget stor fornøjelse.

Blomster er vigtige – også i Tanzania

Tillad mig at tale lidt mere om hvorfor blomster er så vigtige. Både i haven og i blomsterbuketter.

Alle grøntsagerne i haven har brug for, at der er blomster, som netop kan tiltrække bier og andre insekter, som står for bestøvningen. Heraf det gamle mundheld ’bierne og blomsterne’. Det hænger skam sammen. Blomster er intet mindre end æstetiske vidundere. De hører sammen med køkkenhaven og de er smukke på middagsbordet. Man bliver glad af blomsterbuketter. Altid.

Denne smukke buket have-tulipaner fik jeg i gave sidste år på denne tid i værtindegave fra en, der var på workshop i mit hus. Jeg ved ikke noget bedre, end at modtage blomster, som nogen har gjort sig umage med at plukke.

Jeg har omgivet mig med blomster hele livet. Kommer jeg til et hotel, plukker jeg blomster og stiller ved sengen og føler mig dermed hjemme. Jeg har lavet buketter siden jeg var lille og troede dengang, at jeg ville blive blomsterbinder som voksen. Jeg bruger gerne mine sidste penge på blomster om vinteren og om sommeren glædes jeg over, at det er nemt at finde gratis blomster til buketter i naturen og i haven. Jeg tager aldrig den sidste blomst et sted, men plukker, så der kan komme vækst igen næste år. At tage blomster med hjem er en god måde at lære flere vækster at kende og det gør det muligt, at følge med i sæsoner og årstider uge for uge. Jeg er meget nødig væk fra min have og mit nærområde om sommeren – også fordi, der sker for meget med blomsterne til at være væk. Blomsterne er vildt vigtige. Det er universelt. Derfor får du min lille yndlingshistorie om blomster.

For nogle år siden besøgte jeg en skole for forældreløse børn i Tanzania i Afrika. Skolen var for børn, hvis forældrene var døde af AIDS. Søskende, som boede alene uden voksne. På skolen blev jeg vist rundt af en fantastisk ildsjæl, Vernant Mugenyi, som arbejder med børnenes uddannelse, juridiske rettigheder og det, man kalder ’life skills’ (livskundskaber). For Vernant er det vigtigt, at børnene lærer at lave mad, passe hus og dyrke have. Alt det, deres forældre ville have lært dem. Derfor dyrker Vernant en forsøgshave, hvor han lærer børnene at dyrke alle de grøntsager, man overhovedet kan komme i tanke om. Der var ananas, tomater, bønner, hvidløg, mango, kokos, løg, kartofler, brødfrugter, mange slags bananer, kål og meget andet spiseligt. Og så var der blomster. Jeg spurgte Vernant, hvorfor der var så mange blomster i haven, og han gav mig et svar, jeg elskede og som jeg deler til inspiration:

”Blomster er vigtige, må du forstå, de er vigtige for biodiversiteten i haven og for afgrøderne. Men blomster er også vigtige på andre måder. Det er betydningsfuldt, at vi ikke bare lærer børnene om at overleve, men at vi også tager os tid til at lære dem om blomster, om æstetik og om at holde et hjem og en køkkenhave. Noget deres mødre ville lære dem, hvis de var her”.

Denne uge i haven

Kig op. Det er nu, der er blomstrende træer overalt! Intet er smukkere. Magnolietræet blomstrer – og de lyserøde skyer af kirsebær.

Bøgen springer ud for alvor nu. Og hestekastanjerne. Og mange andre!

Erantis sætter så småt frø. Hold øje med dem, hvis du har dem i din egen have. De har sorte frø i frøstande, og de små frø kan spredes rundt i haven, så der kommer blomster flere steder. Hvis der ikke er erantis, så må man ud og finde frø andre steder. I den forgangne uge plukkede jeg denne buket. De er ikke helt klar til at poppe frø ud. Så nu står de her og venter på at blive klar. Når man har sået kan man ikke vente blomstring før tidligst om to år. Der vil de første år bare komme erantisblade.

 

Nælder blomstrer – det er kun brændenælder, der svier. Døvnælder er fine i buketter Lad eventuelt enkelte brændenælder stå bag sommerfuglebuske som føde for sommerfuglene.

Pas på alliker, der kan finde på at bygge reder i skorstene.

Danmarks befrielse – den 5. maj – er dagen, hvor bregnernes første skud ruller sig ud. Husk lys i vinduerne den 4.maj om aftenen! Gå en aftentur og bliv glad over, at mange har husket det. (Link – derfor sætter vi lys i vinduerne 4.maj).

Skvalderkål og mælkebøtter er langt fremme. Tag en tur med lugejernet, hvis du orker. Jeg bruger et håndlugejern – en slags kultivator – som jeg er blevet ret glad for.

Husk at vente en uge eller to mere med at sætte tomaterne ud, der kommer måske mere nattefrost.

Læg bobleplast eller lagner eller andet over om natten, hvis du har plantet tomaterne ud i drivhuset, fordi du ikke kunne vente, så går det nok…

Nu er det så varmt, at børn er ude hele tiden. Overvej, om du skal bygge en hytte eller en hule oppe i et træ til dem – hvis ikke nu, så hvornår?

Husk at så stolte kavalerer, jomfru i det grønne og frøkenhat til buketter. Og rigtig mange solsikker i alle farver og højder, som børn og fugle vil elske sidst på sommeren. Husk også tallerkensmækker og hjulkrone, er er spiselige og smukke.

TIP – Storkenæb

Haveejere har travlt nu. Huller i staudebedet skal fyldes. Har du plads til mere, så få fat i nogle storkenæb. Du vil ikke fortryde det! Storkenæb (geranium) er en nem staude, som fås i fantastisk mange afskygninger og er vindunderlig som bunddække under roser. Den findes endda også som en lillebitte pink udgave, der ofte betragtes som ukrudt. Takket være storkenæb lugede jeg ikke en eneste gang i mit gamle rosenbed, som nogle andre forhåbentlig har glæde af nu. Der er storkenæb til enhver have – også til haver med børn, hunde og til haver med sandet jord.

Storkenæb, som stauden ser ud lige nu før blomstring og med en lille frostskade.

 

Bemærk, at rosengeranie er en pelargonie, en duftende potteplante, og ikke det samme som storkenæb, der er en staude.

Køb eventuelt storkenæb hos Caroline Mathildestiens Planteskole, det har jeg gode erfaringer med.

Ugens bog

Staudebog – også med geranium. Kan virkelig anbefales! 

 Slåen blomster

Det er hvide duftende buske og træer, hvor man bruger bær til snaps). Slåen er også er blomstrende hegn på landet. Et levn fra det gamle landbrug. Man skilte markerne på den måde. De levende hegn havde til funktion, at der var vilde planter – det vil sige føde, for de dyr, der ikke skal spise af markerne – der er blomster, som hidkalder insekter, som er gode hjælpere ude ved markerne, både når der skal bestøves og når der skal skabes balance.

Mange steder er landskabet nu ensrettet. De levende hegn er fældet af det nye effektive landbrug. Men mange steder bevares de levende hegn og de skal engang i mellem beskæres. Der er derfor det effektive landbrug udrydder dem.

Her tænker jeg, at det kunne være en skøn søndagssyssel, hvis man var med i et landbrugs-laug, hvor familier støttede en bondegård, som de var medlem af. Så kunne den slags opgaver, som kræver mange arme, men ikke det store landmandsskab, udføres af medlemmer af gårdens venner? Bare en tanke. 

Flere billeder fra ugen på www.instagram.com/signewenneberg

Et sjældent billede af mine børn – postet på grund af savn – udløste mange reaktioner. Mange mødre har det vist som mig. Billedet er taget af Ditte Isager til min bog Byg Bæredygtigt.

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem. http://pov.international/author/signewenneberg/ Værsgo – kan læses uden reklamer og uden betalingsmur.

Kan du lide hvad du læser her i haveklummen?  Vi får ikke løn her på POV og det tager aldrig under en arbejdsdag, at sætte ord, billeder, redigering og koder sammen. Derfor: Jeg er virkelig meget glad for støtte til det videre arbejde på MOBILEPAY: 21435463. Jeg ser det! Jeg smiler og synes aldrig at det er pinligt, at modtage et beløb og en hilsen.

Alle billeder er taget af mig. Billeder må ikke sakses eller bruges uden min tilladelse. Se flere billeder her.www.instagram.com/signewenneberg

En lille ting efter rulleteksterne – i næste uge handler det om hygge 

Næste uge fortæller jeg om, hvordan det gik, da jeg fik besøg af et dokumentarfilmhold fra USA. De kommer den 4.maj om alt går efter planen.

Holdet plejer at lave politisk dokumentarisme. Men de blev så deprimerede ved valget af Trump – og alt det andet lort, der skete i 2016 – som også er baggrunden for, at jeg besluttede at udkomme med denne ugentlige haveklumme, for at holde fokus på noget rart – at de besluttede, at de måtte lave en film om noget, der peger fremad, noget rart. Valget faldt på hygge.

Arbejdstitlen på filmen er ”Finding Hygge”. Og i næste uge kommer holdet hjem i mit hus og min have for at ”finde hygge”. De har fulgt mig på Instagram og fortæller, at de ligesom jeg, er mindre og mindre på Facebook, og nu er skiftet over til Instagram, hvor de kan følge klimaktivister, forfattere, kunstnere osv. I stedet for at blive druknet af fake news og kommentarspor med lokumssprog. Læs med i næste uge.

  

SLUT

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...