Reklame. Dette er et reklameindslag (sponsoreret indhold). Det er en reklame for grøn livsstil og en reklame for stop-for-salg-af-vand-i-flasker-der-skaber-massiv-plast-forurening. Nederst kan du se navnet på det vandhane-firma, der grundet værdifællesskab omkring bæredygtighed har betalt overtegnede freelancejournalists løn i dag.

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Det er mit motto, når det kommer til bæredygtighed.

Vi er nødt til at foretage en række etiske valg som mennesker og som forbrugere. Vi er nødt til at agere anderledes. På grund af de ekstremt store klimaudfordringer er vores livsstilsomlægninger virkelig vigtige lige nu.

SLUT MED FLASKEVAND Der er et sted, hvor vi alle kan gøre noget. En nem lille livsstilsændring, der både vil gavne os, vores pengepung og miljøet. Vi kan holde op med at købe vand på flasker. Det er afgørende, at vi passer på vores havmiljø, passer på med plastikforurening og passer på vores naturressourcer.

Grundvand er vores vigtigste ressource. Vi kan ikke leve uden vand. Planter kan ikke leve uden vand. Vi kan ikke leve uden planter. Ingen kan gøre alt. Men alle kan gøre noget. Og hvad skal vi gøre først? Vi kan holde op med at købe flaskevand. Det er faktisk det dummeste forbrug i verden, hvis vi tænker nærmere over det. Næsten lige så dumt, som dengang man kunne købe ”bjergluft på dåse”, som en særlig gimmick, da jeg var barn.

Da jeg var ung købte man ikke vand på flaske. Den måtte man simpelthen længere ud på landet med. Man fandt en vandhane, når man var tørstig. Man stak et glas eller sin mund ind under den og så drak man. Så var man ikke tørstig mere. Smart. Man gik ikke rundt med plastikflasker. Man transporterede ikke vand. Med mindre man var på cykeltur eller til idræt, så havde man en feltflaske med, sådan en der kunne bruges igen og igen. Første gang jeg hørte om Perrier, San Pellegrino og Evian var, da jeg var kommet til byen og arbejdede som tjener på Cafe Victor i Københavns indre by. Vand i dyre flasker! Jeg havde aldrig hørt om noget så skørt. Vi havde en lille vandet vittighed, som vi grinede af bag baren, når de fine gæster bestilte den fine flaskevand til deres østers. ”Evian stavet bagfra er Naive”. Og så blev der grinet.

MEN NU DRIKKER ALLE FLASKEVAND Men nu er der ingen, der griner mere. For det mærkelige er, at den dyre flaskevand siden har vundet indpas overalt i Danmark. Flaskevand er blevet for alle. Det drikkes i skurvogne, på arbejdspladser, i private hjem. Det købes i rigelige mængder hjem til huse og kontorer, som har dejligt rent vand i vandhanerne. Morgen, middag og aften serveres der flaskevand for familier, for gæster og for mødedeltagere. Tilmed, ja, man tror det er løgn, har der været et smart firma, A’qua Dor, som ville indføre ”flaskevand til skoler” ligesom mælkeordninger. Men det ser nu ud til, at en underskiftsindsamling fik sat en stopper for det. Hvilket viser, at vi forbrugere har magt til at sætte os imod flaskevandstyperne. Flasker med firmalogo er blevet en stor forretning. Ingen tænker på, at man tvinger medarbejdere og gæster til at drikke op til flere år gammelt vand på flasker, mens postevand er friskt, koldt og rent. (Bemærk, hvis du arbejder i en virksomhed med storindkøb, at der ofte er et års ”bedst før” udløbsdato på vandflaskerne. De kan ikke tåle at blive ældre, det bliver virkelig usundt). Det har igen og igen undret mig, at man vedblivende serverer og får serveret flaskevand. Med alt hvad vi nu ved om bæredygtighed. Jeg har undret mig over, at man får serveret plastikflaskevand på Statens regning i Sundhedsministeriet og i Klimaministeriet. Jeg har undret mig over, at man får serveret plastikflaskevand til møder i Det Etiske Råd, også de møder, hvor fokus er på bæredygtigt forbrug. Og det har undret mig, at blive mødt med plastikflasker med logo, ude i virksomheder, der arbejder med bæredygtighed. Alle steder er der altid plastikflaskevand på bordet.

Nuvel. I den forgangne uge blev jeg vildt glad. For jeg oplevede endelig noget andet. Jeg var til møde i Randers (hos Tulip, hvis det har interesse) og her er plastflasker skiftet ud med gammeldags glaskarafler, der kan bruges igen og igen og hvori der er hældt: Dejligt dansk postevand. Jeg håber min oplevelse til mødet i Randers er udtryk for en tendens. – ”Vi har kun én planet. Vi har kun en begrænset mængde ressourcer. Antallet af mennesker på planeten er næsten tredoblet, siden jeg blev født, og hvert enkelt menneske beslaglægger flere ressourcer end dengang. For første gang i menneskehedens historie har vi en helt afgørende selvstændig indflydelse på klodens udvikling – og potentielt dens overlevelse. Når – og jeg siger ikke ’hvis’ – et par milliarder mennesker i Asien og Afrika rækker ud efter den livsform, vi har haft i Vesteuropa og Nordamerika, så kan man sige, to ting er sikkert: De kan ikke få den livsform, og vi kan ikke beholde den. Vi bliver nødt til at indrette os på en anden måde. Ikke nødvendigvis en dårlig måde, en kedelig måde eller en sørgelig måde, men en anden måde”. Mogens Lykketoft, ved sin tiltræden i FN

IMPERIALISTISK VAND Flaskevandet er blevet big business i vore dage. Og de store firmaer, der producerer flaskevandet, opkøber nu vandreserver. Altså naturressourcer. Også i vandfattige stater som Californien. Alt i mens oprindelige folk fredeligt gør opmærksom på, at vand er liv og vandet er vores alles. Det er grundvand. Alligevel sætter firmaer sig på vandet og påstår, at de ejer vandet – og også fremtidens vand og vores efterkommeres vand. Alene det kunne være grund til at boykotte flaskevand og disse multinationale firmaer.

KLIMABELASTENDE FLASKEVAND – ”Undlod vi danskere at købe bare halvdelen af de 139,5 millioner liter flaskevand, der blev solgt i 2012, ville det svare til 107 millioner kilometer mindre bilkørsel”. Politiken Det koster også enormt mange liter grundvand at producere flaskevand og bringe den til salg i butikkerne. Tallet for præcist på hvor mange liter det koster, har jeg ledt efter i timevis, men der er ikke enighed. En ting er sikkert: Det koster drikkevand og ressourcer at hente vand op fra undergrunden med maskiner, det koster drikkevand og ressourcer at producere flasker, som køres hen til fabrikken, sikkert over store afstande, det koster drikkevand og ressourcer at producere etiketter som køres hen på fabrikken og sættes på flaskerne. Ligesom det koster at hælde vandet fra undergrunden ned i flaskerne med maskiner, det koster at køle vandet, sætte vandet i system og distribution, det koster at køre vandet i motoriserede lastbiler, at sejle vandet fra den ene ende af jordkloden til den anden, når det skal være rigtig fint, eller bare fra USA, Frankrig og Italien til Danmark. – ”Det vil virkelig batte i danskernes CO2-regnskab, hvis vi drikker postevand fremfor flaskevand. Det er både billigere i CO2-regnskabet og for pengepungen. Postevandet har en ualmindelig høj kvalitet, som faktisk gør det til en delikatesse, set ud fra et globalt perspektiv, selvom vi danskere har en tilbøjelighed til at tage vores unikt gode drikkevand for givet og ser på købevand som finere”. Forsyningsdirektør Per Jacobsen fra HOFOR. 7 GODE GRUNDE TIL AT UDFASE FLASKEVAND

  1. Du ved det nok ikke. Men det vand, du køber på flaske er grundvand. Altså præcis det samme, som du kan få ud af en vandhane. Bortset fra at det er gammelt. Det der kommer ud af vandhanen er friskt.
  2. Det koster 300 til 700 gange så meget, at købe grundvandet i en plastflaske, som at tappe det ud af hanen.
  3. Ofte er vandet fra vandhanen meget renere (fri for bakterier) end vand fra flaske.
  4. Der stilles skrappere krav til vand fra vandhanen end til vand på flaske. Kvalitetskravet til postevand dvs. vandet fra vandhanen er reguleret af drikkevands-bekendtgørelsen. Fremstilling og kvalitet af vand på flaske er reguleret i Bekendtgørelse om naturligt mineralvand, kildevand og emballeret drikkevand nr. 1020 af 28/10 2005. Læs mere på dk.
  5. CO2-udledningen fra produktion af en liter postevand fra Hovedstadens centrale forsyning er 750 gange lavere end fra en liter flaskevand. (Viser tal fra en erhvervs-Ph.d-afhandling (HOFOR + DTU) der har videreudviklet det ISO-standardiserede miljøevalueringsværktøj – Livscyklusvurdering (LCA) og anvendt det på vandforsyning.
  6. Der smides i hvert fald 50 billioner plastikflasker ud hvert år. Mange af dem havner i naturen og i havet.
  7. Lav selv regnestykket: Hvis du og dine to børn, som du betaler for, køber bare en flaske vand om dagen hver, til 15 kr. (vand er dyrere end mælk), så bliver det til 45 kr. om dagen. Gang så med antal dage, der er arbejde og skole. Det er mindst 200 dage på et år. Læg rejse- feriedage oveni, da der helt sikkert også købes flaskevand på ferierejser. Så har du minimum 10.000 kroner pr år netto– som du kan bruge på noget andet og mere bæredygtigt, end på at købe noget, du har næsten gratis i vandhanen. Man kan fx få rigtig mange træer, man kan plante, for 10.000 kr. Regnestykket overfor et ingenlunde urealistisk. Hvis du vil være rigtig rig, sund og bæredygtig, så slet også alle sodavand fra indkøbslisten og erstat med postevand, nu vi er i gang med at rydde op.

GODE RÅD TIL AT UDFASE VAND I EMBALLAGE Drik vand i glas fra vandhanen. Bæredygtigt. Farmoragtigt. Smart. Tag vand med i genbrugsdunk, hvis du skal ud i mange timer. Aldrig vand i en købeflaske, den afgiver de mest uhyggelige ting, som du så kommer til at drikke. Brug altid en dunk af aluminium, glas eller en BPA-fri drikkedunk Server altid køligt postevand til møder og middage Køb nogle flotte flasker på et loppemarked – måske gamle mælkeflasker Genbrug kæmpe store vinflasker – dem, der har indeholdt to liter vin er gode til to liter vand Server vandet med mynte – det ser flot ud nede i flaskerne og giver god smag Få et filter på vandhanen, hvis du gerne vil have filteret vand Få en vandhane, der kan køle og lave bobler, hvis du holder af boblevand

VIND END KOSTBAR VANDHANE Konkurrence: Jeg vil gerne sætte fokus på at servere vand fra vandhanen. Hvordan gør du? Jeg har selv i en del år forsøgt at vise en masse billeder, fra når jeg holder møder og middage, hvor der altid er postevand på bordet. Ikke flaskevand. Fordi jeg er imod flaskevand. Det er foregået i mine bøger og på Instagram (hvor vi kommunikerer via øjebliksbilleder). Nu vil jeg udfordre dig: Drop et billede ind i tråden under delingen af denne blogpost på POV’s Facebookside. Så er der fuld åbenhed. Gerne et billede af, hvordan du på smukkeste vis serverer postevand til en middag eller et møde. Har du grønt i glasflasken? Har du fundet en flot gammel karaffel? Har du andre ideer? Giv dem videre. Og lad os sprede det gode budskab som ringe i vandet (!). Du kan vinde en kostbar vandhane fra Grohe, som både kan køle vandet (forhindrer vandspild), som kan filtrere vand (der hvor der fx er meget kalk) og som kan lave bobler (som hvis du boede ved en kilde)… Vandhanen sættes op hos den person (eller den restaurant eller det kontor), der sender det flotteste og mest inspirerende billede af hvordan vand kan serveres. Se vandhanen fra Grohe her.

Ingen kan gøre alt. Men alle kan gøre noget. Vi kan alle stoppe med at købe flaskevand.

 *******

Kilder – med grimme links, så de er mere informative

Mere om plastflasker med vand som klimasynder https://ing.dk/artikel/kronik-kalk-og-flaskevand-belaster-miljoeet-haardt-160392 Kontakt eventuelt projektkoordinator Christine Molin, professor Michael Hauschild, leder af afdeling for kvantitativ miljøvurdering (det engelsk akronym er QSA), http://www.qsa.man.dtu.dk/og lektor Alexis Laurent på DTU, Quantitative Sustainability Assessment. http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/indkoeb/art5523155/En-liter-flaskevand-belaster-klimaet-lige-så-meget-som-en-km-i-bil https://ing.dk/artikel/kronik-kalk-og-flaskevand-belaster-miljoeet-haardt-160392 http://www.npr.org/sections/thesalt/2013/10/28/241419373/how-much-water-actually-goes-into-making-a-bottle-of-water http://pacinst.org/publication/bottled-water-and-energy-a-fact-sheet/ Infographics – bottled water https://dk.pinterest.com/search/pins/?q=bottled%20water%20infographics&rs=typed&term_meta[]=bottled%7Ctyped&term_meta[]=water%7Ctyped&term_meta[]=infographics%7Ctyped Om Østdanmarks problem med kalk i vandet http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sundhedsp/art5499092/Klarlunds-brevkasse-Er-kalkholdigt-vand-usundt-at-drikke Om bakterier i flaskevandet https://ing.dk/artikel/hanevand-slar-flaskevand-pa-kvaliteten-64995 Link til Stop Skolevand – som ser ud til at være lykkedes med at stoppe skolevand https://www.skrivunder.net/stop_skolevand-nu http://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/aqua-dor-dropper-skolevand Dette indlæg er betalt af Grohe. Du bliver dermed for en gang skyld ikke bedt om at støtte skribenten via Mobile Pay. Værsgo!

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...