Det er endelig juli. Endelig sommer. Damebladene giver hvert år tips til hvordan du får den perfekte bikinikrop. Men det er jo egentlig så nemt: Du finder en bikini. Du tager din krop frem fra alt den uld, der har omgivet din krop, mens der har været blæst og regn i de seneste uger. Du tager bikinien på kroppen. Du har nu en perfekt bikinikrop!

Hvis nogen kender oprindelsen af denne tegning vil jeg meget gerne kreditere. Set på nettet. Hos Small Paul.

Det samme med haven. Du har ferie. Det er solskin. Det er måske regn. Der er godt med vækst i alting. Ukrudtet gror. Græsset vokser vildt. Roserne skal bindes op. Der er tidsler ved indgangen og gederams i stadebedet. Jeg foreslår, at du sætter dig ned. Kigger på haven. Lytter til fuglene. Nyder det hele. Du har i grunden en perfekt have. Haven er perfekt, når den ikke er perfekt.

Her er den kasse med resttomatplanter, som nærmest bare blev henkastet i hestemøg tidligere på sæsonen. Det er gået over al forventning. Rodet og egentlig ret perfekt.

Det er sommer. Det regner måske. Og hvad så? Aftenerne er lyse. Der er helt sikkert aftener med tørvejr ind i mellem. Der er mulighed for bål. Der er måske en aftale om solnedgangsdrinks på stranden. Der er et hav, som skal bades i. Der er traditioner, der skal passes. Sommeren er perfekt, når den ikke er perfekt.

Det er fuldkommen ligesom livet. Som aldrig bliver som vi planlægger at det skal være. Som John Lennon sagde: Livet er hvad der sker, mens vi har travlt med at lægge andre planer. Se nederst. Efter rulleteksterne.

Nu skal det handle om haven i juli. Og alt hvad vi kan lave med børn og uden børn i haven i den kommende måned. Det er sådan en dejlig tid.

Denne måned i haven

Juli er højsommer. Der kan komme tropenætter med over 20 grader. Der er blomster overalt. I grøftekanter, parker og haver. Måske har du fri?

Jeg har taget fri hele juli for første gang i mit liv som selvstændig. Jeg rejser ikke væk fra haven om sommeren. Der er alt for meget, jeg gerne vil opleve og nyde i haven og naturen i juli. Og jeg er virkelig ligeglad med om der kommer en byge. Regn er godt for haven.

Lige nu: Hyldeblomsterne er klar til at drysse over modne jordbær eller til at lave spandevis af saft ud af. Når du det ikke, så tænkt på al den dejlige hyldebærsaft, du kan nå at lave i stedet i sensommeren.

Efterskoledrenge plukker hyldeblomster højt oppe.

Hyldeblomstsaft laves sådan her: Pluk masser af hyldeblomstskærme i rene spande. Klip alt det grønne af. Skyld dem ikke i vand. Hæld godt med rørsukker og økocitroner i skiver over. Tilsæt vinsyre. Hæld kogende vand over. Efter nogle dage på køl: Hæld i helt rene flasker skyllet med atamon.

Og nu til et eksperiment: Jeg har i nogle år brugt resterne af blomster til eddike. Bare hældt eddike over. Og haft en skøn smag til agurkesalat hele vinteren. Nu deler jeg resterne over i to dele. For jeg vil prøve at lave hjemmelavet tonic. Danskvand over resteblomsterne. Tilsat kinin (fra urtekræmmer) og urter fra haven. Nu må vi se om det lykkes…

Senere i juli: Kirsebærrene modnes. Spis til du revner. Kog nogle af dem ind og brug dem til jul. Sælg resten på loppemarkedet (det gør vi, det er den 18.juli og du kan kigge forbi, jeg sælger også havebøger og kompostspande osv) Tryk på linket.

Den mandshøje hjortetrøst blomstrer lyserødt – gerne i skovbryn og heldige vejstrækninger

Der er mange insekter og de er gode, for de er en del af fødekæden. Svaler spiser eksempelvis en million insekter på en sæson

Plant føde for bierne og ryd endelig ikke for meget op i haven

Hver eneste dag i juli: Pluk vilde buketter

Få fat i den nye app ”Vild Mad” – tag den med ud i naturen

Klip krydderurter i haven og brug med rundt hånd i salater og i drinks

Brug også blomsterne fra krydderurter, de smager bare af mere – og planterne bruges fint efter blomstring (gamle skrøner siger noget andet)

Pas på med at få ryddet ordentligt op efter måltider udendørs, ellers tiltrækkes rotter, ravne og myrer. Mad må ikke ligge og flyde

Bladlus kan bruses væk, mens du nulrer med fingrene

Børn elsker alle former for vand i haven om det er en balje eller en bæk

Hiv hovederne af skvalderkål, hvis den er ved at gå i frø. Smid aldrig den slags affald fra dig i haven – det skal på bålet

Vand blomsterne på tørre dage – og planlæg det. Genbrug børnenes badevand og genbrug regnvand

Husk, at gøde køkkenhave, drivhus og roser med hønsemøg, økogødning fra planteskole eller gratis brændenældesnask

Hvis du mangler et ordentligt redskab, så giv dig selv det i sommerferiegave. Jeg er helt vildt glad for min Felco-rosensaks, som man nu kan få i Silvan (nyhed). Jeg mistede den sidste år, men fik den tilbage af en venlig ukendt Jakob.

Lad være med at vande græsplænen, selv hvis den bliver gul. Den kommer igen lige meget hvad

Pas på det ikke bliver for varmt i drivhuset 

Hvis du klipper nøddegrene, så brug grenene som gratis støtte til georginer, roser og stauder, der er ved at være tunge nu

Pluk bær – jordbær først, så stikkelsbær, solbær, ribs, , hindbær og til sidst brombær. Brug dem til grød, saft, kager og marmelade. Eller frys ned i små portioner og brug til smoothies senere

Tag de planter fra, der er for mange af og sælg dem på loppemarked eller byt planter med andre haveejere. Sådan er haver blevet udvidet altid

Hugormene er tykke at se på – de er drægtige

Muldvarpeforældrene jager børnene ud hjemmefra, så de ses over jorden

Skovfirbenet føder unger

Hønsene nyder livet og lægger masser af æg

Vores unge grønlægger gav sig til at lægge æg i denne uge. Fine og grønlige.

Bi- eller hvepsestik

Forleden blev jeg mindet om et gammelt råd, jeg så i en Poul Thomsen-udsendelse da jeg var barn. Kan I huske de der naturudsendelser, hvor Balder, hunden, sad ved siden af Thomsen ved skrivebordet? Jeg blev stukket af en stor bi/hveps/brombasse under foden. Jeg var barfodet i haven så det var min egen skyld. Jeg har enormt mange blomstrende hvidkløver i græsset. Det er herligt, for det er netop føde for bier, hvepse, brombasser og andre insekter, som mangler den føde, fordi der er alt for meget monokultur. Når bier kigger ud over en perfekt grøn græsplæne eller en perfekt grøn mark uden kornblomster, kamille og valmuer, så ser de bare tristhed og hungersnød for bier. Så når de ser min rodede græsplæne, der er fyldt helt op med hvidkløver og bellis og ærenpris, så jubler de. En af bierne/hvepsene stak mig i foden. Brodden blev siddende. Det gjorde ondt og hævede straks. Så løb jeg ind og fandt en sukkerknald. Poul Thomsens gamle råd. Gjorde den våd. Satte den på stikket i et kvarter. Og vups. Giften blev trukket ud og hævelsen faldt. Jeg kunne tage gummisko på og tage til byen som planlagt.

Halvdelen er døde

Nu vi taler om bierne. Som vi skal være meget glade for. Så er halvdelen af danske bier fra bistader døde i løbet af vinteren. Det er et kæmpe problem. For hvis der ikke er nok bier, bliver der ikke foretaget nok bestøvning. Med kæmpe tab til følge. Landbruget har brug for bierne. Men mange mener, at det er landbruget, det konventionelle landbrug med insektgifte og monokultur, der har taget livet af bierne. Noget må gøres.

Rølliker. Flere blomster i haver og natur – og i kanten af marker – vil gøre underværker for bier.

Hvad kan vi forbrugere gøre for at redde bierne? 1. Plante blomster. Bier i byer har det bedre end bier på landet, fordi der nu er flere blomster i byerne takket være menneskene i byerne. 2. Købe økologisk. 3. Tage beslutninger der tilgodeser bier, når vi er på arbejde og er med til at bestemme. Vi kan også stemme på dem, der går ind for mest muligt økologi. Ligesom i Frankrig. Hvor man har fået en meget magtfuld minister i den nye regering som er klimaminister, men som hedder ”minister for bæredygtighed og omlægning til økologi”. Sådan en minister gad jeg godt have i Danmark i fremtiden. Det gad bierne nok også godt.

Ugens spørgsmål

Hvad kan vi lave i haven med børnene i sommerferien? Jeg har fået spørgsmålet et par gange den seneste uge, så her kommer mit svar.

Min sommerferie er heldig igen i år. For den foregår som nævnt igen hjemme i haven med en hel masse børn og teenagere. Først skal vi have teltlejr for alle de unge – flere har vinteren igennem spurgt til, hvornår de må komme – og bagefter kommer feriebørnene på 9 og 10 år. Piger. Mine egne børn er 17 og 21 år. Drenge. Så jeg har en del års erfaring i at holde ferie med børn i haven. Vi er nemlig altid blevet hjemme om sommeren, fordi jeg hader at gå glip af noget i den danske natur. Og så hader jeg tanken om børn, der ikke når at kede sig i sommerferien. Desuden kan jeg godt lide traditioner og tilhørsforhold. Så vi har været på den samme egn hver eneste sommer. Altid.

Vi starter altid ferien med at skrive sedler om hvad vi gerne vil nå. Det skal jeg også med ferie-pigerne i år. Vi skal cykle i hegnet, skrive postkort, presse blomster i tykke bøger, lave en logbog over planter, slibe bord med sandpapir, tænde bål, holde loppemarked, sove i telt og så videre.

Her kommer mine mest velafprøvede tips og tricks. Du kan læse mere i bøgerne Barndommens Have, Floras Blomsterbog, Morgenfruger og Løjtnantshjerter og Den første have. Bøger jeg har skrevet, som alle fås gratis på biblioteket. Start sommerferien der.

Haven er et fantastisk udendørs klasseværelse

Haven er børnenes mulighed for at lære om botanik, men også om mad, dyrkning, dyr, om bevægelse og tyngdekraft og om elementerne: Jord, luft, ild og vand. De kan lære hvilke planter der kan spise, hvilke der smager surt eller hvilke, der er direkte giftige. Det er blevet frygteligt moderne at sanke/fouragere og man kan starte hjemme i haven. Desuden er det god kulturforståelse at kunne navnene på de vigtigste træer og blomster og urter. Det kan man tale lidt om i sommerferien.

MAD: Lær børnene at lave mindst en ret af mad fra haven i sommerferien. Jeg foreslår rødgrød, rabarbergrød eller jordbærlagkage med spiselige blomster ovenpå. Eller hvad med pizza med kartofler i tynde skiver, hvidløg og rigtig mange krydderurter? Den virker hjemme hos os. Eller hvad med en god omelet af egne æg med tomater og purløg? Inviter bedstemødre eller naboer forbi. Det er godt at samles omkring havebordet og vise børn, at have også handler om fællesskab.

FIND VILD MAD: Tag børnene med ud i naturen udenfor haven. Find mad, der gror vildt. Beslut hjemmefra at finde ti ting, der kan spises i naturen.

PLUK HYLDEBLOMSTER: Det er en god tradition at få plukket hyld hver eneste sommer i de første uger af sommerferien. Det er lige nu.

VAND: Er der et vandhul eller en dam i haven er det meget heldigt, så kan der være tudser og andet sjovt. Er der ikke vand, så må det indføres i baljer til at bade i. Man kan også bruge en gammel pressening til at glide på. Det er sjovt på en varm sommerdag. Tag til stranden. Fang krabber ved hjælp af snor, tøjklemmer og orme. Tænk hvor heldige vi er i Danmark, med så mange fine kyster tæt på.

JORD: Sørg for at få plantet lidt i sommerferien. Måske er der nogle bede, der er kedelige efter tulipanerne er afblomstret. Tag børnene med i arbejdet. Kig på regnorme. Lær dem hvordan man vander godt i et hul, når man planter. Lærer de det ikke hjemme i haven, så lærer de det ikke.

Fra bogen Morgenfruer og Løjtnantshjerter

BYG NOGET: Jeg har haft børn, som har elsket at bygge. Det har været papkasseetageejendomme til killinger. Det har været kaninindhegninger. Det har været hønsehuse. Og endelig har de to gange været med til at bygge hytter i trætoppe. At lade børn få deres eget sted på den måde er meget værdifuldt. Processen er også virkelig god og lærerig. Smid aldrig rest-træ ud. Det kan altid bruges til små byggeprojekter. Om ikke andet til et fuglehus.

HØNS: Måske er det tidspunktet at overgive sig til dyr i haven? Høns er nemme. Meget nemmere end man tror. Meget hyggeligere end kaniner. Og får man dem i begyndelsen af sommerferien, er der både underholdning og æg.

BUKETTER: Har I blomster nok i haven eller skal der plantes nogle flere stauder i staudebedet? Der bør være mange blomster at plukke i juli. Ellers er der råd for det… En lille tur på planteskolen og hjem og plante med børnene. De kan få ansvaret for at vande hver aften, når det ikke længere er varmt.

ILD: Et godt bål i haven en dejlig sommeraften er noget af det hyggeligste for børn. Tjek, at det er lovligt at brænde bål i dit område. Og hav altid en haveslange i nærheden. Bag gerne brød i en gammel jerngryde i bunden af bålet og rist pølser over ilden på Western-maner.

RYD IKKE FOR MEGET OP: Pindsvin, bier og nyttige insekter har brug for rod i haven. De har brug for steder at gemme sig. Børn har brug for at der er krat og gemmesteder til gemmeleg. Brug endelig ikke sommerferien på at gøre haven nydelig. Intet er så kedeligt for børn som haver, der ligner et væg-til-væg-gulvtæppe spændt ud mellem plankeværk. Sørg for at der er sjovt at være i haven.

UGENS BOG

Her tillader jeg mig lige at anbefale en af mine egne bøger, fordi vi i denne uge har talt en del om at haveterapi virker ovre på min Instagram-side. Der kommer hele tiden nye havegenerationer til, så måske er der nogen, der ikke ved, at jeg for nogle år siden skrev en bog om HAVETERAPI. Den kan desværre ikke købes mere, men heldigvis kan den lånes gratis på biblioteket.

UGENS MEST POPULÆRE BILLEDER PÅ INSTAGRAM

Nu kommer der en personlig note. Til jer kære læsere. Der trofast har læst med siden jeg startede denne blogpost-serie om haven. Jeg skrev først under overskriften ”hvorfor blive inde, når alt håb er ude”. Ikke mange vidste, hvad det handlede om. 2016 var jo for så mange af os et skrækkeligt år, med klimakrise, Trump, Brexit, musiske helte, der døde og jeg ved ikke hvad. Jeg gav mig til at skrive haveklummerne et par dage efter, at jeg havde oplevet en stor personlig sorg (og fire flytninger og tre meget kedelige vandskader i træk i min nye lejlighed). Jeg elsker haven, naturen og at skrive. Så det blev min redning. Haveterapi virker. En tid på landet virker. Fokus på naturen virker. Tak for jeres helt fantastiske opbakning og alle de gode spørgsmål her til havebloggen. Tak.

Jeg fortsætter havebloggen hver uge igen efter sommerferien. Glæder mig allerede.

Jeg ønsker jer alle en god sommer!

Kjole lufter i drivhus i aftenlys.

Der er blå blomster i haven lige nu.

En forhave i 2400 NV. – så generøst tilplantet til glæde for de forbipasserende.

Smuk grøn udsigt på Nørrebro – den jødiske begravelsesplads. Det betyder alverden med en grøn udsigt i byen.

På forhånd tak

Crowdfunding. Jeg vil bede dig og de andre læsere om at betale en lille smule. Direkte. Via mobilepay. Hvis du har råd. Intet medieforbrug er gratis. Men her er ingen reklamer, ingen larm, ingen smarte telefonsælgere, ingen statsstøtte og vi håber du kan lide det. Her er kun frivillige betalinger fra jer læsere, der betaler, når I læser noget I synes om. Du kan sende opbakning til mit fortsatte arbejde på min MOBILE PAY: 21435463. Jeg ser det! Og bliver virkelig glad.

Mine blogindlæg læses også på www.pov.international – den nye digitale avis, som jeg er medstifter af.

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem til nu. http://pov.international/author/signewenneberg/ Værsgo!

Følg med på Instagram, hvor jeg gør mig umage for at formidle årstidens blomster, haver og natur. www.instagram.com/signewenneberg

Fotokreditering: Alle billeder her er taget af mig.

Og en lille ting efter rulleteksterne 

Her er et yndlingscitat, vi har talt om på Instagram i denne uge

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...