Det har været en dejlig uge. Varme dage, lune sommeraftener og sensommerens dugvåde græs om morgenen.

Som mange andre havemennesker, der udelukkende har have ved sommerhuset eller ved kolonihuset, vendte jeg tilbage til byen sidste søndag aften. Min yngste skulle starte i gymnasiet mandag morgen. Og så kom varmen. Sådan som den ofte gør, lige præcis, som børn igen starter i skole.

Det blev nogle hede dage på arbejde indendørs. Og det blev til lune aftener i lejligheden eller nede i parkerne. Jeg kiggede meget langt efter dem, der allerede har fået installeret altan. I den ejendom, hvor vi bor nu, venter vi på tilladelser og er på venteliste hos altanfirmaer, der har vanvittigt travlt i disse år, hvor der bygges altaner som aldrig før.

Emil er blevet omplantet til byen. Han kunne bedre lide landet. Engang kommer man til at kunne gå ud på en altan her gennem disse døre. Altankassen er fra Altan.dk, hængepotterne er fra Ikea.

Så det giver mening, at fokusere lidt på altanen her i haveklummen. For et par år siden skrev jeg en bog om ”Altanen – din have i højden” i samarbejde med de gode mennesker hos altanfirmaet Altan.dk. Bogen blev lagt som gave på alle nye altaner i en periode. Det er en grundig bog, som både kommer ind på kompost på altaner, hvordan man tilplanter altaner, altanens historie, hvad man kan spise fra altaner, hvordan man skal lægge mærke til sol- og vindforhold før man tilplanter og hvordan man indretter uden for mange møbler, så man har plads til planterne. Og så interviewede jeg virkelig mange altanejere og var på besøg på mange slags altaner, for at vise, hvordan de fungerer i praktisk ude hos dem, der er glade for at haven i højden. Bogen fås på biblioteket og hos mig eller boghandlerne.

Bagsiden af altanbogen.

Forleden kom der dette havespørgsmål fra Jakob Smith Knudsen (som arbejder med byudvikling). Nede i tråden meldte borgmester Pia Allerslev, at hun også gerne ville tilplante altan. Så vi besluttede os for at tage på altan-tur.

Vi mødtes på Jakobs fantastiske altaner. Ja, der er flere, det er meget misundelsesværdigt. Og der er udsigt over søerne i København. Vi drak morgenkaffe og jeg gav Pia og Jakob lektier for i altanskolen. De skulle læse min bog og de skulle tænke over, hvad de havde at plante i. Altankasser? Krukker? Kasser? Og hvad med ny jord? Jeg anbefaler at bestille det over nettet sammen med dagligvarer og få det bragt til døren. Det er tungt.

Planter skal have god plads. Man kan ikke bare stille dem i plastbøtterne. De skal plantes om og passes. Planter er ligesom mennesker. De skal have lys, de skal have god plads, de skal have næring og de skal have vand. De er levende.

Desuden: Jeg tror ikke på den med grønne fingre. Alle har grønne fingre. Det handler bare om fokus. Hvis man ikke har brugt to minutter i sit liv på at tænke over, hvordan en plante har det godt, så er det fordi, man ikke har haft interessen for det. Men hvis man lige bruger et øjeblik på at tænke over, hvordan det hele fungerer udendørs, i potter, altankasser og krukker, så er det jo ikke spor svært at holde af planterne og give dem kærlighed i form af vand, et halv kop kold te, når man alligevel har den i hånden, og ny jord fra tid til anden.

Nu havde vi besigtiget Jakobs altaner, der sidder på en smuk gammel bygning på Frederiksberg. Derpå tog vi turen til Pias hjem, der er en skøn ny lejlighed på den nye del af Islands Brygge. Her er nye altaner overalt. Det ser næsten ikke ud til at man bygger nyt uden altaner mere. Bemærk her, at der er alle mulige regler, når man sætter altankasser op på nybyggeri. Ofte må man ikke have noget hængende ud over, hvad ellers ser dejligt italiensk ud. Men tjek, hvis du bor i nybyggeri, inden ud køber altankasser.

Derpå kørte vi til Plantorama, der har et stort plantecenter på Amager, som kan anbefales, også hvis man har have i hovedstaden. Jeg kan særligt godt lide denne afdeling, da der er et stort udendørs område for planter, hvad gør, at planterne er lidt hårdføre og udsat for vejr og vind. Nogle plantecentre er udelukkende indendørs, det bliver et lidt beskyttet miljø.

Hortensia er smuk lige nu

Som altid skal man gå efter det, der naturligt er i sæson lige nu. Vi bor lykkeligvis i et land med årstider og naturen har sin gang. Det skal man tænke over, når man køber blomsterbuketter. Og når man vil klargøre altanen til en ny sæson. Det grønne skal afspejle årstiden. Derfor var vi ovre i den varme, rødlige, lilla farveskala. Vi købte blandt andet lyng, asters, blåklokker, georginer, krysantemum, hortensia, pelargonier, geranier og sankthansurt. Vi talte om forskellen på stauder og potteplanter. Som hovedregel vil stauder gerne ud og have god plads i et staudebed, mens potteplanter, der er beregnet til udendørs brug trives i altankasser.

Det er aldrig for tidligt eller for sent at anlægge en altankasse med krydderurter, så vi fik fat i mynte – som altid skal have sin egen kasse, fordi det spreder sig helt vildt – men også uundværlige urter som persille, timian, oregano (i blomst!), rosmarin og salvie, som kan gøre sig godt i en kasse for sig og bruges også i den kolde tid. Der må altid være noget spiseligt på en altan. Det kan også være en stor krukke med rabarber, som er vældigt dekorative i forsommeren især, og det kan være jordbær, kartofler (i en spand!) og tomater mod en sydvendt væg.

Jakob faldt desuden for en stor vin, der skal bo i et hjørne af altanen og Pia faldt over en stor syrenhortensia, af den type, der er så smukke netop nu.

Hurra for sociale medier, når de tilvejebringer, at vi mødes i tråde og træffer aftaler om at mødes ude i virkeligheden: På altaner og på planteskoler. Det var en dejlig dag.

Glade altanmennesker på tur.

DENNE UGE I HAVEN – UGE 34

Bladene begynder at gulne

Ternerne forlader landet, det går mod vinter, ja det gør

Tomater høstes i overflod lige nu, både på friland og i drivhus

Pelargonier er smukke i varmen

Der er hindbær, brombær og vindruer nu

Dildskærme kan høstes og bruges til syltede agurker eller i buketter

Pluk en dejlig sensommerbuket i grøftekanterne eller i haven

Husk at købe Georginer, det er ligesom jordbær i juni, en påmindelse om hvor vi er i årstidshjulet. Det samme med frøkenhat, som kun fås lige nu.

I mandags fik jeg denne buket Frøkenhat / Zinnia af min grønthandler fordi de skulle smides ud, det var weekendens rester.

Husk, at bruge haven til afslapning, nu hvor der er travlt med skole og arbejde for de fleste. Haven skal være et helle

Eller brug haven til møder og arbejde, som jeg heldigvis sneg mig til at gøre i denne uge, hvor jeg kunne læse ansøgninger udendørs torsdag og være vært for udendørs møde fredag

KIRSTINES BROMBÆRMARMELADE

Her kommer Kirstine Skaarups brombærmarmelade. Kirstine er min Body-sds-behandler (jeg har dårlig ryg) og forleden fik jeg et glas marmelade med hjem. Den er tyk og den er fantastisk god og tyknet med tang!

1 kilo brombær. 3 spsk frisk citronsaft. 350-500 g øko rørsukker. 2 tsk agar agar (fås i helsekostbutikker, er naturligt tang). 3 håndfulde hakkede øko mandler.

Kog brombær og citronsaft ved svag varme. Tilsæt sukker. Kom agar agar i lidt vand og rør til der ikke er klumper. Tilsæt agar agar-oplæsningen i marmeladen. Kog fem minutter.Hak mandlerne grift og kom dem i til sidst. Hældes på skoldede glas og sættes på køl.

MIN BROMBÆRMARMELADE

Jeg laver bare brombær på slump. Ligesom al andet syltetøj. Brombærrene modnes jo ikke på en gang, til en stor høst, men lidt ad gangen. Derfor har jeg en stor pose med løse brombær i fryseren. Jeg putter en lille høst ned ad gangen og til sidste har jeg en stor posefuld (eller flere poser, så der er nok til vinteren). De hældes i en gryde. Overdækkes med rørsukker eller syltesukker (det sidste tykner) som man nu synes. Det står og simrer med et par vaniljestænger, som jeg er rundhåndet med, da jeg har en del liggende fra rejser. Men brug gerne en hel vaniljestand til en stor gryde, hvis du køber. Tag kornene ud. Og brug også det tomme hylster efterfølgende (det er en slags støvdrager fra vaniljeblomsten). Der er smag i det hele. Jeg lægger også altid nogle skiver økologisk citron ned til syltetøjet. Det giver god smag og er med til at tykne. Jeg bruger ikke atamon i syltetøjet, men jeg skyller glas i kogende vand og atamon og stiller glas på køl, så holder det sig. Smager virkelig godt til pandekager og på ristet rugbrød og andet brød.

BROMBÆR PÅ ÆBLETÆRTEN

Brug også gerne brombær ovenpå æbletærte. Jeg laver en nem en. Dejen består af 200 g mel, 200 g sukker, 200 g hakkede mandler. Det er til at huske. Dertil smør (cirka 100 gram) salt og vand på hænderne. Så har man en nem dej til en stor tærte eller til tærte plus fletværk ovenpå. Dejen køles. Rulles derpå ud mellem to stykker bagepapir, der skal lægges kræfter i og man kan holde papiret fast med hoften. Lægges i smurt form. Stikkes med gaffel. Ind i 200 grader varm ovn. Bages gylden. Så lægges æbler, der er vendt i kanelsukker, ovenpå bunden. Her kan man så pynte med lidt brombær også – og gerne ekstra mandler. Plus eventuelt strimler/fletværk af dej. Så skal kagen ind i ovn igen og bages til den er gylden øverst. Serveres med den gode 38 procent cremefraiche (jeg kan godt lide den fra Øllingegård eller Løgismose, fås hos Netto).

A for altan, B for brombær, C for crowfunding

Crowdfunding. Jeg vil bede dig om at betale en lille smule. Det er pærelet.

Intet medieforbrug er gratis. Her beder jeg dig frækt nok om at betale direkte. Til gengæld er her ingen larm, ingen smarte telefonsælgere, ingen reklamer, ingen bannere, intet, der popper op. Her er kun frivillige betalinger fra jer læsere, der betaler, når I læser noget, som I synes om.

Du kan sende opbakning til mit fortsatte arbejde på min MOBILE PAY: 21 43 54 63. Jeg ser det! Og bliver virkelig glad.

Mine blogindlæg læses på www.pov.international. Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem til nu. http://pov.international/author/signewenneberg/ Værsgo!

Følg med på Instagram, hvor jeg gør mig umage for at formidle årstidens blomster, haver og natur. www.instagram.com/signewenneberg

Fotokreditering: Alle billeder her er taget af mig og må ikke hapses uden tilladelse (nej, heller ikke af jer fra BT).

Og en lille ting efter rulleteksterne

Mit yndlingscitat om livet formål: At værdsætte skønhed…

To laugh often and much;

to win the respect of the intelligent people

and the affection of children;

to earn the appreciation of honest critics

and endure the betrayal of false friends;

to appreciate beauty;

to find the best in others; 

to leave the world a bit better

whether by a healthy child,
a garden patch,
or a redeemed social condition;

to know that one life has breathed easier 

because you lived here.

This is to have succeeded.

Ralph Waldo Emerson

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...