Se hvor solen skinner. Det søndag og det er havevejr. Og der er så meget at gøre og glædes over ude på haverne og i altankasserne lige nu. Derfor skrev jeg sådan her på FB sidste søndag. 212 haveklummelæsere var så venlige at sige, hvad de vil høre mere om efter haveklummens ferie.

Gæt hvad 212 læsere vil høre mere om, nu hvor haveklummen er tilbage?

Citat fra FB: Hej kære venner – og læsere af søndagsklummen, som har holdt en lang og velfortjent sommerferie og som derfor heller ikke denne søndag har været at finde i jeres feed. Det har faste læsere beklaget og det er jeg meget glad for. 

Derfor skal vi have en rask lille afstemning. Jeg imødeser, at jeg kommer til at skrive verdens længste haveklumme på søndag, hvis I ikke lige får mig lidt på rette vej. Derfor. 

Skal haveklumme handle om: 

  1. Det våde danske sommervejr, som har fået haverne til at gå amok med vækst, snegle, regnorme, ukrudt, tung jord og hekseskud i skribentens ryg? (Kedeligt, synes jeg).
  2. Hvordan man laver en virkelig god og virkelig billig hjemmelavet tonic i en spand og hvorfor man således bliver nødt til at drikke op, fordi rasende god tonic ikke må gå til spilde. Det kan afsløres, at ligesom der er botanisk gin, så er der også noget som kan minde om botanisk tonic med alt godt fra haven som smagsgiver og en lille smule god bark fra Kinas land. Der er eksperimenteret ganske omhyggeligt med emnet den seneste måned, så der er nogle testresultater at dele. (Godt haveemne, synes jeg).
  3. Hvordan man gør sommerhushaven klar til at klare sig uden sine mennesker. (Ret relevant her, hvor min have er en sommerhushave).
  4. Hvordan man gør hjemmehaven klar til sensommersæsonen og undgår at få en nedsmeltning over, at alt er groet så vildt, mens man lige var væk et øjeblik. Plus hvad man kan gøre, for at tilplante haven, så den bliver bedre til at være alene hjemme.
  5. Hvordan man gør altanerne klar til en smuk sensommer- og efterårssæson. De bedste altankasser og dejlige planter, som er potte-planter og ikke staude-planter. Der er forskel. Og man må ikke snyde stauderne for at komme ud i et rigtigt bed. (Her kan vi høre historien om hvad vi købte, da Jakob, Pia og jeg var i Plantorama på Amager i denne uge).
  6. Som altid skal vi vel høre noget om hvad man kan lave i haven i august. Man skal altid frem for alt slappe af i haven og drive den af i drivhuset. Men august er en svær måned hvad det angår. For der skal høstes og vandes og nippes og ordnes.
  7. Opskrifter på noget med bær. Brombær er snart klar…

Hvad vil du høre om på søndag, når klummen er tilbage?

 Nu ved I hvad der er på vej. Vi deler det lidt op.

Der var flest stemmer på at høre om tonic og haven lige nu. Skarpt forfulgt af brombær og altan-ekspeditionen. Det kommer så næste søndag.

Fra denne festlige sommer. Foto: Les Kaner

Så altså kære læsere – jeg har savnet jer! Helt vildt. Det var så dejligt, at ramme ugen ind i en fast haveklumme fra uge 1 og frem hen over året (læs alle tidligere klummer via linket her). Jeg kan anbefale det! Om man så udkommer med et par eftertanker om blomster og vækst og træer på Instagram. Man tænker lige en ekstra gang over, at der er noget som blomstrer, noget som er tidligt eller sent ude i år og man er lige en kende ekstra opmærksom, når man deler sin glæde med andre. Det har jeg også anbefalet pigebørn, der har været på besøg denne sommer: Hvis nu de kommer væk fra tendensen med selfies på Instagram og i stedet tager billeder af natur, årstider, blomster, buketter og spændende planter kategoriseret med hashtags, så ender de med at have en fin lille samling, som de er kuratorer for og kan kigge på mange år frem. Nuvel. Det var en afstikker eller et sideskud.

Sikke en sommer det har været

Våd javist. Kold javist. Men lyset og de lange dage kan ingen jo tage fra os.

For mit vedkommende er det første gang i mit liv som selvstændig, at min onde chef (mig) har tildelt mig mere end to ugers ferie, så jeg er glad. Hold da op hvor har der været fest og farver.

Først var jeg til fødselsdag i Frankrig og den opmærksomme læser vil huske, at det var derfra, jeg sendte min seneste haveklumme. Jeg tilbragte tre dage på dansegulvet iført lange kjoler og et glas kold rosé indenfor rækkevidde. Ikke dårligt. Hjemme igen skulle jeg egentlig bare have det stille-og-roligt. Men der skete hele tiden noget i sommerlandet. Og der kom hele tiden nogen forbi. Og jeg nåede ikke at læse en stak bøger eller skrive en bog eller noget af det andet, jeg havde planlagt, jeg nåede faktisk kun bage en hulens masse bolller til sultne drengemennesker og at eksperimentere med at lave hjemmelavet tonic, hvilket alle mine gæster blev udsat for. Derfor kan jeg nu videregive sommerens opskrift på tonic, som følger nedenfor.

Og til sidst i min ferie, lige som jeg skulle til at skrive og i gang igen, der endte jeg med at blive lagt ned med frossen skulder, tandpine, kæbepine, hekseskud og slidgigt eller noget. Så jeg har været en arbejdsskadet havetosse i to uger: Sat ud af spillet efter tunge løft af krukker og spade med våd jord en lørdag for et par uger siden, netop da alle de teenagere og andre stærke typer, der har boet her i løbet af sommeren var over alle bjerge (de har ellers været søde til at hjælpe).

Nogle af de ustyrligt mange nye planter, som blev plantet i haven denne våde sommer.

Og nu skulle jeg bare lige have alt den jord, som søde min kloakmester-nabo, havde gravet med sin rendegraver i min have, tilbage i huller og bare lige have plantet planter fra planteskole i nye bede i regnvejret. Alt i alt kan jeg anbefale at lade være med at gøre som mig: Lade være med at gå amok med nye bed, tage det mere stille og roligt i haven og ikke tage pause fra pilates (eller anden gymnastik). Begå ikke mine dumheder.

Et af de mange nye bede. Gravet med rendegraver.

Nyt bed med blomster – nu også udenfor haven. Til glæde for de forbipasserende håber jeg…

Den dag det gik galt med ryggen.

Hjemmelavet tonic – mine erfaringer

Jeg har længe haft et ønske om at lave en tonic, som smagte botanisk – ligesom der i øjeblikket er stor popularitet indenfor de botaniske gin-typer, så tænkte jeg, at man måtte kunne lave noget derhjemme i haven, som smagte botanisk og lige så godt som de lidt dyre typer af tonic. Da jeg i forsommeren fik installeret en vandhane, der kan rense, køle og lave bobler i københavnsk drikkevand i min lejlighed i byen, så tænkte jeg, at det måtte kunne bruges til noget. Derfor begyndte jeg at blande, nu der var en næsten gratis grundsubstans. Første grundsubstans.

Lad mig springe alle forsøg over og gå direkte til den opskrift, du har brug for, hvis du vil gøre forsøget derhjemme.

Kinin kommer fra Kinabark. Kinin er det, der gør tonic bittert og det, som man i troperne siger holder myggene væk. Det var derfor englænderne i sin tid indførte kinin i tonic til tropperne i Indien og Afrika. Nuvel. Du kan købe tørret kinabark hos helsekostbutikker og på nettet.

Tag lidt kinin i et tefilter af stof og kør kogende vand igennem. Det er nu en anden basisingrediens. Lille kande af denne drik stilles i køleskabet. (Jeg bruger køleskabet i skuret, ellers havde jeg nok ikke plads til disse eksperimenter).

Den anden grundsubstans er iskold danskvand. I sommerhuset købte jeg det på flasker, bare den billigste type, uden smag og tilsætningsstoffer.

Mit bedste forsøg med en tredje basisingrediens er lidt svær at efterligne, da der var tale om den klump af rørsukker, citroner med sødbitter skal og de hyldeblomster, der er tilbage, når man har lavet hyldeblomstsaft. Den puttede jeg i en stor spand med låg i køleskabet og hældte ganske meget mere sukker og sirup og kogende vand over. Det blev noget dejligt snask. (Som jeg plejer at anvende i agurkesalat med eddike).

Et glas dejlig hjemmelavet tonic med gin, hyldeblomster, is og en hjulkroneblomst (som smager af agurk).

Men alt muligt andet end hyldeblomster fra haven kan faktisk bruges som smagsgiver. Jeg anbefaler rosmarin, syrener (i maj), mynte (med flotte blomster, som de har lige nu i august), rosenblade, rabarber, sorte brombær (også blade), salvie og lavendel (som begge er lidt sæbeagtige efter min smag), friske hindbær (jordbær bliver for sødt). Læg sukker og botaniske elementer i lag med citron – jeg medtager skal – også det hvide, bitre mellemlag. Jeg kan lide det.

Tonic med mynte, citron og hyldeblomster.

Du skal nu smage dig frem og blande grundsubstans 1 + 2 + 3. Bemærk, at sukkerindholdet på en købt flaske tonic er meget højt. Der skal godt med rørsukker og sirup til den bitre smag af kinin og citron. Jeg holder dog af bitterheden og det er smag og behag.

Du har nu en helt ren hjemmelavet tonic uden diverse e-numre.

Opbevaringen har jeg ikke helt fundet en løsning på. Jeg laver tonic i en spand. Og så skal det jo drikkes op i en fart, for ikke at blive varmt og uden kulsyre. Det har nu også sin charme! Selv om det for en gammel bartender, der godt kan lide system i serveringen, ser lidt tosset ud.

Ved serveringen synes jeg, det er vigtigt, at der foruden flere slags gin og så den hjemmelavede tonic også er lime, citron, agurkeskiver (de økologiske smager af mest og er mindst vandige), isterninger og blå blomster fra hjulkrone plus pink rosenblade ”on the side”, så det kan se flot ud (ja, roser er spiselige blomster). Sådan kan gæsterne selv blande deres gin og tonic som de ønsker den.

Velbekomme! Jeg lover, det bliver en succes og fungerer faktisk også virkelig fint som velkomstdrink.

Ugens bog

Jeg anede ikke hvor meget jeg – som jo er temmelig voksen – ville savne vores gamle hule i haven. Vores nye have er ikke sjov. Når der er børn på besøg – som der har været denne sommer – så kan jeg ikke, som før, bare sige at de skal gynge i den kæmpe gynge i egetræet, hoppe på trampolinen og springe ned på den fra legehuset, eller kravle op og lege hule i hytten i trætoppen mere end træ meter oppe. For der er ikke noget af alt det spas i her i min nye have. Det vil jeg lave om på i fremtiden. Selv om jeg ikke selv har mindre børn, så har haven brug for huler og naboernes børn har brug for huler herinde. Huler er vigtige. Det mener også Mariella Harpelunde som vil være mange bekendt fra ”Dansk Hulebyg”. Her er bogen, som lige er kommet fra Politikens forlag. Den er en skøn, skøn inspiration, ikke bare for børn, men også for midaldrende mennesker, som har trang til at bygge huler. Læs den. Køb den til nogle børn og voksne. Når Astrid Lindgren kunne bygge huler og klatre i træer, så kan vi andre gamle også godt. Anbefales på det varmeste!

UGE 33 i haven

Uha. Haven er løbet fra os denne sommer på grund af regn. Når der er tørke stopper væksten i græsplæner og ukrudt. I år er der grønt som i juni i august.

Fignerne og tomaterne i drivhuset og på friland bliver lige for tiden ved med at være grønne, fordi der ikke har været sol og varme nok. Jeg er begyndt at tage nogle af dem af og lægge dem frem, så de får ekstra lys.

Tomatplanterne er stukket af for mig igen i år. Tomatplantesideskud galore! Jeg har det problem, hvert eneste år, at jeg føler for meget med sideskuddene. Eller er fraværende nogle dage og uger. Og så tager det om sig og så kan jeg ikke nænne, at få dem klippet. Frygteligt. Hvis jeg nogensinde får råd til en havemand, så skal han være så hård i filten, at han bare dræber sideskud uden at tænke over det. Hvis du er i min båd, så tager du en omgang i drivhuset nu og får ryddet op i vildnisset. Husk at give øko-gødning i vandet (som altid i det du spiser). Eller hønsemøg og afklip fra græs (som også er næring).

Kommer du mon hjem fra ferie og ser en have, som ligner noget der er løgn? Start fra hoveddøren og ud derfra. Man kan ikke nå alt. Start med krukker inde ved huset og arbejd ud derfra. Om du bor med terrasse, altan eller have, så kan du med fordel plante krukker til så de er klar til sensommer og efterår. Man bliver så glad, når man kommer hjem fra arbejde og der er pæne krukker med blomster hen over sensommer og efterår.

Men hvad skal du plante i krukkerne? Find dine yndlingsplanter på planteskolen. Jeg anbefaler ”potteplanter” til udendørs og til altankasser og mindre krukker, fordi mange ”stauder” ikke er begejstrede for at blive lukket nede i en mindre krukke. Men det er en generalisering. Man kan godt have både grøntsager og stauder i større krukker og trækasser hen over efteråret og man kan have forårsløg i bunden, de skal nok komme op og give glæde til næste forår. Spørg dig frem på planteskolen. Find gerne en ældre medarbejder, der har mange års erfaring.

Jeg kan godt lide hvide rolige farver tæt på huset. Jeg har netop tilplantet en kasse (som kan ses som en meget stor krukke) med hortensia og syrenhortensia. Nogle nye, nogle som skulle have en omplantning fra sidste år. Måske skal disse gode planter engang videre ud i haven og have mere plads, ligesom dem, der stod her ved hoveddøren før, som er kommet videre ud i haven (deraf hekseskud i ryg), men foreløbig går det og jeg bliver glad hver gang, jeg kommer hjem.

Måske vil du gøre som Camilla Plum, der i sit nyhedsbrev fortæller, at hun har sat både rabarber og sankthansurt i krukker så de er klar til efteråret.

Det kunne også være flot, at gøre som på Kildegårdens Pensionat, der har storkenæb helt oppe mod den røde væg. De er rigtig fine lige nu.

Høstanemoner

Eller måske vil du have fokus på dufte og have mynte (god i store potter), duftgeranier (som ikke tåler frost og som derfor skal tages ind senere) og roser ved hoveddøren. Der er roser, som blomster igen her henover efteråret og helt frem til december, når frosten kommer. Roser kan godt lidt at være i en krukke det første år og så blive plantet ud i haven året efter.

Kigger vi ud over haven i august – skolestart, hjemkomst fra ferie, arbejdsstart – så forekommer arbejdet nok uoverkommeligt. Start med at lave lister. Hvad skal gøres? Hvad er i grunden vigtigt for dig? Og passer haven til jeres vaner? Hvis I nu er væk hver eneste sommer, er det så godt med køkkenhave og drivhus? Er der for meget græs, som nogen skal slå?

Kunne mere lægges brak med vilde blomster til glæde for biodiversitet og bier og insekter? Kunne haven indeholde store partier af virkelig godt dækkende stauder, som sådan set klarer sig selv efter en enkelt grundlugning i det tidlige forår? Kunne der være flere tørketålende rølliker og stokroser, som er så smukke netop nu, efter ferien?

Stokroser, som har sået sig selv.

Du skal ikke gå ned over arbejdet i haven. Haven skal være en glæde. Den kan indrettes, så den passer til individuelle behov, og skulle familiesituationen engang ændre sig, så kan haven jo indrettes om igen. Det vigtige er, at man ikke føler at haven er en byrde. Den skal være en daglig glæde.

I den forbindelse: Jeg holdt engang et foredrag for en international delegation af plantecenter-ejere fra hele verden – Kina, Japan, Australien og især England, Spanien og USA. Jeg blev i den forbindelse opmærksom på, hvor stor forskel der er på os i Norden og vores haver – og folk, der går op i deres haver andre steder. På grund af hvordan vi lykkeligvis har indrettet os med mindsteløn og skattetryk, så har vi almindeligvis ikke folk ansat i haverne. Det har man andre steder. Hvis man har et frimærke af en have i Nairobi, så er man en røv, hvis man ikke lader et menneske tjene penge på at passe den lille have. Men her i Danmark gør vi alting selv. De fleste af os. Vi arbejder fuld tid og så kommer vi hjem og tager os af huslige pligter og haver osv. Derfor må vi nødvendigvis sætte barren derefter. Som jeg sagde til delegationen ”The nordic garden is messy!”. Ja, gu er den så. Og det må den gerne være. Vi kan jo ikke være alle steder. Så altså: Vi tager det vigtigste først. Det er måske ikke så vigtigt om hækken bliver klippet i bund, om sideskuddene bliver nappet (!), om der bliver slået græs, hvor vildnis er hyggeligere… Og nogle gange er ukrudt jo ganske pænt. Som nu i mit staudebed, hvor jeg igen i år glædes over invasiv gyldenris og dueurt. Jeg plukker dem før de sætter frø og synes egentlig de er flotte. Desuden var de her før mig. Det tæller jo også.

Under vigtige punkter i haven lige nu må vi nævne bær. Hvis der er buske med bær, så fokuser på dem. Pluk de dejlige solbær (der er stadig bær på dem nu), hindbær, brombær som er begyndt at være klar, ribs (er der måske lidt tilbage af) og endelig stikkelsbær. Det er så trist, når buske har gjort sig umage med at sætte bær, og bær så slet ikke bliver brugt. Det ses mange steder. Hvis du ikke laver syltetøj med det samme, så frys bærrene ned og bliv mindet om sommer senere på året.

Desuden vigtigt at bemærke: De lyse nætter slutter nu.

Hvis staudebedet er helt trist, så tag en hurtig beslutning. Klip eksempelvis løvefod og storkenæb helt ned i dag. Så kan de komme stærkt igen.

Georginer (Dahlia) blomster (hvis de da ikke er ædt af snegle, som de er hos mig). Få fat i nogle store buketter af disse vidundere.

Ærteblomster skal plukkes hver dag lige nu, så kommer der flere og flere. Det samme med tallerkensmækkere. Som kan spises.

Lyngen blomstrer. Det er om at komme ud og nyde den.

Pindsvine har unger med på natlige ture. Pas på.

Fugle begynder at trække sydover.

Springbalsaminerne eksploderer, det er altid sjovt at opleve.

Edderkopperne søger ind. Og de er vores venner! Deres spind tager fx melmøl.

Husk at plukke buketter med lysegørde sæbeurt og gule regnfan fra grøftekanter. De er så fine nu.

Hyben er klar til hybenmarmelade.

Se flere billeder fra sommer i haven her – på min Instagram, som du kan følge, hvis du vil have et dagligt skud natur.

Lilla grønkål, som den ser ud lige nu.

Admiral i sommerfuglebusk.

På forhånd tak

Crowdfunding. Jeg vil bede dig og de andre læsere om at betale en lille smule. Direkte. Via mobilepay. Hvis du har råd. Intet medieforbrug er gratis. Men her er ingen reklamer, ingen larm, ingen smarte telefonsælgere, ingen statsstøtte og vi håber du kan lide det. Her er kun frivillige betalinger fra jer læsere, der betaler, når I læser noget I synes om. Du kan sende opbakning til mit fortsatte arbejde på min MOBILE PAY: 21435463. Jeg ser det! Og bliver virkelig glad.

Mine blogindlæg læses på www.pov.international – den nye digitale avis, som jeg er medstifter af.

Foredrag kan bookes direkte af mig – kontaktinfo her: www.signewenneberg.dk

Her er link til alle tidligere ugentlige haveklummer – fra uge 1 og frem til nu. http://pov.international/author/signewenneberg/ Værsgo!

Følg med på Instagram, hvor jeg gør mig umage for at formidle årstidens blomster, haver og natur. www.instagram.com/signewenneberg

Fotokreditering: Alle billeder her er taget af mig.

Og en lille ting efter rulleteksterne 

I sommer havde jeg den store fornøjelse at opleve en grøn pop-up middag på stranden i Tisvildeleje – initieret af unge Asta Plum, der er datter af Camilla Plum og Per Kølster. Hun er så dygtig og poetisk i sin madlavning. Hun skabte eventen med sine brødre (der blandt andet havde fundet lokale østers!) og det var en kæmpe succes. Nu gør flokken det igen. Det er 1.september. Jeg kan ikke komme, men måske kan du? Denne gang er det på Apollo Bar i København. Et sted jeg også virkelig kan anbefale – ikke kun på grund af Frederik Bille Brahes smukke, grønne og velsmagende mad. Men også på grund af stemningen: Jeg var tilstedet en aften denne sommer som endte med at alle spisende gæster dansede til vinylplader. Her billeder fra sommerens pop-up på stranden.

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...