Vi har talt om bæredygtig skønhed og grønne hverdagstips på det seneste på min Instagram-profil. Nu er jeg er blevet spurgt, om jeg vil fortælle om den grønne tråd i mit hverdagsliv. Det vil jeg sørme gerne. For jeg har jo skrevet bogen ”Grønne Hverdagstips” – som netop handler om, hvordan vi med små midler kan sadle lidt om og være hverdagsaktivister med vores hverdagsforbrug.

Når jeg kigger på vores eget liv, så kan jeg se, at den grønne tråd i mit og mine sønners hverdagsliv er, at det skal være nemt, det skal give mening også i forhold til økonomi og det skal ikke være alt for fundamentalistisk øko.

Vi er nu også heldige. Vi har ingen allergier eller intolerancer. Vi elsker mad. Vi kan spise alt. Vi spiser brød, kager og is dagligt. Vi spiser kød og drikker mælk. Jeg drikker et glas vin her og der. Og takker gerne ja til en gin og tonic. Jeg kan godt lide at gå ud og spise god mad. Vi er ikke fanatiske på nogen måde med noget som helst.

Men der er alligevel en grøn tråd.

VAND. Vi drikker altid postevand til maden i hverdagen. Vi drikker ikke noget med sukker. Ikke noget med alkohol. Ikke noget fra flasker. Men vand. Vand fra vandhane. Det er en kæmpe kæphest for mig. Vi har verdens dejligste drikkevand i vandhaner og det er helt skørt, at vi køber gammelt vand hældt i de plastflasker, som verden har så store problemer med at komme af med.

MAD. Og så er der maden. Jeg forsøger, så vidt muligt, at sørge for, at det vi spiser er økologisk og at vi får en varieret kost med masser af grønt. Ikke kød hver dag, fisk en gang om ugen og det grønne skal gerne passe til årstiderne. Jeg har lige læst, at gammeldags kål gør en masse godt for kroppen og nu skal vi spise endnu mere kål.

Jeg kan godt lide tanken om, at det, jeg propper indenbords i mig selv og i min familie er sundt.

KROP. Og jeg har det faktisk på samme måde, med det vi putter udenpå huden.

Kroppen er jo helt fantastisk, når man tænker over det. Vi kan hælde brændstof på den og have masser af energi. Og uden på kroppen er der huden, et kæmpe areal, som dækker alt og får os til at holde varmen. Og huden spiser det, vi smører på den.

Vores kroppes hud sluger simpelthen den creme (og den olie og den sæbe), vi putter på den. Dette her blev jeg opmærksom på dengang da jeg var formand for Svanen og Blomsten (miljømærker) og læste om alle de skadelige stoffer, der puttes i creme og som kan spores i blodprøver og i modermælk. Det er en meget god ide, at bruge rene plantebaserede produkter.

Jeg er meget udendørs og derfor skal jeg bruge fede cremer, der bliver ved med at være vandfaste i timevis. Jeg har også brug for en god creme til hænder og til rifter.

Min yngste søn er rødhåret og fregnet. Han tåler ikke sol om sommeren og hans kinder var slemme til at sprække i frostvejr, da han var lille. Det kradsede og gjorde ondt. Så tro mig, jeg har prøvet alle tænkelige cremer til de kinder, indtil jeg fandt noget der virkede på apoteket. Nu er der kommet en opgradering af den type nærende creme. Den hedder A-Derma exomega  og den vil have med mig i tasken, så jeg er klar til frosten.

Og så er det ud i luften.

MOTION. Jeg hader Fittness-centre. Heldigvis har mine sønner det på samme måde. Den store er begyndt at læse biologi og hans motion er at cykle, løbe i parker og spille fodbold med vennerne. Den lille (det kalder jeg ham stadig, selv om han er 17 år) er lige kommet hjem fra en outdoor-efterskole, hvor han vinterbadede, sejlede kano og kajak og kørte mountainbike. Vores fælles ting er, at vi går lange ture i skoven eller på stranden med vores hund. Eller laver noget hårdt havearbejde.

Jeg siger ikke, at mine sønner elsker det. Men jeg kan se, at de frivilligt hjælper naboen med noget, der er tungt eller hårdt, som at hamre hegnspæle i, fordi de bare synes det er sjovt, at bruge kroppen til noget fornuftigt udendørs. Det er skønt, at bruge kroppen, så man kan mærke det og så man sover godt, fordi man har rørt sig.

GRØN MEDITATION. Vi kan alle sammen gøre små ting for at leve bæredygtigt. Og bæredygtighed er mange ting. Det handler ikke kun om at forbruge med omtanke, cykle og bruge grøn energi. Det handler også om vores egen indre energi. Det taler vi slet ikke nok om, synes jeg. Stress er et kæmpe problem i den travle danske hverdag. Samfundet bruger enorme ressourcer på sygemeldte medarbejdere og der er mennesker, som lider derude. Men forskning viser, at der er en terapiform, der virker dobbelt så godt som al anden behandling mod stress: Haveterapi. Grøn meditation. At slukke for alt og gå ud i det grønne. Det grønne er godt for øjnene, ved vi. Det er desuden godt for os, og vores naturlige serotonin-indhold i hjernen (det stof, der afgør vores humør), hvis vi også sørger for at gå ud i de få lyse timer, der er her i den mørke tid.

I forordet til min lille bog ”Grønne Hverdagstips” skriver jeg, at ”Ingen kan gøre alt, man alle kan gøre noget”.  Og hvis du kun kan gøre en eneste grøn ting i dag, så gå ud. Hold et møde udendørs. Tag et telefonmøde udendørs. Gå en tur med en hund udenfor. Det hjælper på alt!

OBS. Dette indlæg er sponsoreret af A-Derma, som kan købes på apoteket. Den plejeserie der er særligt god til frost på kinder hedder Exomega Control. Cremerne er 95 procent plantebaserede og indeholder blandt andet 100 % naturlig og økologisk dyrket Rhealba® havrekim ekstrakt der er dyrket efter økologiske standarder. Det er en naturlig hudpleje til hele familien.

Læs mere på https://www.exomegacontrol.a-derma.dk/.

 

Facebook kommentarer

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...