Sponsoreret / Enhver god husmor (husfar) planlægger som bekendt fremad. Tænker mad og måltider. Planlægger mad og drikke. Holder hus med resterne. Bruger alt igen i nye sammenhænge. Det er hvad god husholdning går ud på. Nu er det snart jul. Der bliver spist og drukket. Vi bruger rester fra julemiddage på nye måder i nye sammenhænge og gerne i salater med fintskåret kød og kål.

Rester af snaps fra jul. Forskellige slags. Se forrige indlæg for opskrift på julesnaps. (Du kan nå at lade den trække endnu).

Men hvad stiller du op med alle snapseresterne fra julen? Stiller dem i skuret og venter til påske + putter dem i gløgg til næste år?

Jeg har prøvet at gøre noget andet. Og jeg har gjort det i lidt god tid, sådan at du kan læse om det inden du står med snapse-resterne.

Jeg er ikke gammel bartender for ingenting. Der blev eksperimenteret igennem forleden i sommerhuset. Se billede. Med snaps og drinks og gin og smage og noter og urter.

 

Mit bedste fif er citron. Jeg lagde for sjov en hel øko-citron med et par citronblade ned sammen med snaps (tre forskellige slags snaps). Intet andet. Det blev en virkelig god basis for næste fase. At lave en gin-agtig drink ud af snaps og urter. (Du kan stikke citronen lidt i siderne). 

Jeg brugte ret mange enebær, rød peber, citron, appelsinskal, tørret citrus, en smule kanelstang. Enebær er signifikant for gin. Jeg lagde det i lage i nogle dage. Her tænker jeg på mellemrummet mellem din jul og din nytårsaften.

Det kom til at smage virkelig godt. Blandet med tonic – en god tonic fra Fever Tree (tag den lyserøde, synes jeg), læg agurk øverst i drinken og så har du en fin drink til nytårsgæsterne. Skabt ud af rester fra julen. Så føles det næste gratis. Også noget husmødre (og husfædre) kan lide.

Bakken, der er gjort klar til nytår. Med hjemmelavet drink ud af rester af snaps (smager henad gin). Glassene med de blå låg er fra Hay

Du får lige en ekstra opskrift. Måske tænker du, at jeg kun har brugt snaps fra basis snaps – dem i syltetøjsglas – men jeg prøvede mig lidt frem. Også med snaps fra andre flasker. Den med dild var svær. Den passer ligesom til at være snapseagtig og er god til fisk. Linjeakvavit var tilgengæld god til en nytårsdrink – en champagnecocktail. Jeg gjorde sådan: Jeg blandede linjeakvavit med citron. Fem dage. Så blandede jeg hyldeblomstsirup (du kan bruge rørsukker), mynte, en limeskive (du kan også bruge skal fra citron) i drinken og rørte godt. Jeg blandede det denne gang ikke op med tonic, men med en chamagne, jeg havde stående i skuret (ikke en helt rigtig champagne, mere en cava). Hvis du nu hælder drinken på nogle nytårsagtige glas, så tror jeg, at det kan blive rigtig festligt.

Lav gin selv

KONKURRENCE: Du kan vinde tre glas basissnaps. Det eneste du skal gøre er at kommentere nedenfor og give din bedste snapseopskrift. Nogle af jer har allerede gjort det på Instagram eller sendt til mig uopfordret på mail. Tak for det! Skriv her, så har vi styr på det og jeg får sendt snaps videre til vinderen. Jeg skal bruge navn + adresse + telefonnummer. Eventuelt bagom. Der er kun en vinder.

Læs forrige indlæg om julesnaps her.

#minbasis #aalborgbasis

 

GemGem

Facebook kommentarer

6 Kommentarer

 1. Camilla

  Bedste snaps i min erindring er med revling.
  Da jeg var barn, var jeg på tur i Jylland med min morfar, hvor vi plukkede revling på en hede.
  Jeg plukkede til min far, og jeg kan huske, at jeg var meget forarget over at min morfar snuppede noget af min fangst.
  Derfor kan jeg konkludere at revling-snaps må være virkelig godt.
  Jeg kan læse mig til, at den er blevet brugt til at kurere mæslinger med.

  Svar
   • Camilla

    Set hos GastromadDK da jeg ganske enkelt ikke kan huske, om jeg fik lov til at smage i sin tid.

    “Revling Snaps
    Udgivet den 8. august 2017 af Søren

    Revling snaps smagte jeg første gang for et års tid siden, på et marked i Nordby Fanø, og både min hustru og jeg var med det samme solgt.
    Den har en blødhed og masser af smag af bær, som ikke ligner mange andre kryddersnapse.
    Som navnet antyder laves kryddersnapsen på revlingebær eller sortbær som de også kaldes. Bærerne kan høstes omkring juli måned, hvor de gror i nærheden af klitter og heder.”

    Svar
 2. Adrian

  Hej Signe
  Meget brugbar artikel.

  Svar
 3. Anne-Mette Appel Christiansen

  Jeg besøgte engang for mange år siden borgen Spøttrup og gik rundt i de mange gemakker med ‘hemmeligheder’, dystre kældre og store sale.
  I riddersalen var nogen i gang med at dække op til et større kalas, og ved hver kuvert lå der en lille buket porse med en sløjfe om. Jeg talte lidt med den borddækkende dame, og da jeg tog afsked, rakte hun mig sådan en buket.
  Da jeg kom hjem blev den lagt i en halv flaske Brøndum snaps, og året efter havde vi den dejligste dram.
  Porsesnaps er stadigvæk min favorit, og når jeg tager et glas, kommer jeg altid til at tænke på den venlige dame i Spøttrup.

  Svar
 4. Helle Henningsen

  En sikker farvorit er porse og valdnødsnaps. I år prøvede vi at lave rabarber snaps, kan anbefales og bliver hurtig drukket da alle kan lide den.
  Har længe tænkt over at lave gin, da det skulle være ret nemt at gå til.
  God jul til alle ???

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Signe Wenneberg

Signe Wenneberg er forfatter og foredragsholder - samt uafhængig journalist. Udkommer på egne platforme. Er især at finde på Instagram - her på bloggen - og på Facebook-siden. Følg med hvis du interesserer dig for hverdagsaktivisme, dyrevelfærd, bæredygtighed, ressourcer, hus og have, mad og madspild.

Pin It on Pinterest

Tak fordi du deler...